Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 26. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako reševati nesporazume v zakonu? Zabojček z osmimi preverjenimi pripomočki

KŁÓTNIA MAŁŻEŃSKA

Shutterstock

Maciej Jabłoński - objavljeno 03/10/19

Preden začnete brati ta članek, se spomnite, kdaj ste se nazadnje znašli v situaciji, ko sta se z vašim zakoncem razhajala v mnenjih

Ste ponosni na način, kako ste izšli iz takšne situacije? Konflikt je neizogiben del zakona. Pomembno je, da bi ga obvladovali na takšen način in uporabljali takšna orodja, da bosta obe strani iz njega izšli kot zmagovalki. Na konflikt v zakonu je treba biti pripravljen in imeti vsaj predlog za njegovo rešitev.




Preberite še:
Treba se je prepirati!

Spodaj navedeni “pripomočki” so eni izmed tistih, ki nam omogočajo, da iz zakonskega spora oba izideta kot zmagovalca.

Več poslušajte

Od Boga smo dobili ena usta in dvoje ušes, zato da bi dvakrat bolj poslušali kot govorili. Ko se zakonec pred vami odpre, ga ne prekinjajte in mu dovolite končati. Preden začnete odgovarjati, poskusite prebaviti to, kar ste slišali, in razumeti vidik osebe, ki jo ljubite. Ne sprejemajte vsega kot napad, čeprav včasih čustva kažejo na to. Poskušajte se prebiti čez način, na katerega se sporazumeva sozakonec, in se potrudite slišati, kaj vam govori.

Prepričajte se, da ste dobro razumeli

Preden odgovorite, se prepričajte, da ste dobro razumeli to, kar vam je zakonec hotel povedati. Uporabljajte izraze kot na primer: “Poslušal sem te in če sem dobro razumel, želiš reči to …” Če ste kaj narobe razumeli, dovolite sogovorcu, da še enkrat pojasni svoj pogled na stvar in smisel tega, kar je povedal. Če zelo želite interpretirati to, kar je povedala ljubljena oseba, se vseeno prej prepričajte, da ste jo zagotovo dobro razumeli.


WEB 3 COUPLE-ARGUMENT

Preberite še:
Kako pravilno začeti prepir? Priročnik za ženske

Govorite o svojih čustvih

Namesto izrazov, ki opisujejo obnašanje zakonca, uporabljajte izraze, ki opisujejo vaša čustva in občutke, na primer namesto: “Takšna si kot tvoja mama, vedno me nekaj sprašuješ!”, odgovorite: “Draga, počutim se kot na zaslišanju, ko mi naenkrat postaviš toliko vprašanj”. Zveni drugače, kajne?

Ne povzdigujte glasu

Kričanje in čustven odziv s kričanjem je kot dolivanje olja na ogenj. Takšen način bo le poslabšal situacijo in bo povzročil še večji nesporazum. Vem nekaj stvari o tem, saj sem tudi sam impulziven, in nikoli ni dobro, ko se prepustim temu v trenutkih nesporazumov s soprogo.


DIVORCE

Preberite še:
Duhovnik, ki dela z zakonci, nam razkriva najučinkovitejše tehnike prepiranja

ZDRADA MAŁŻEŃSKA
Shutterstock

Ne delajte ničesar pod vplivom močnih čustev

Če čutite, da z vami upravljajo čustva in da ste pod njihovim vplivom, prosite zakonca za pavzo in predlagajte, da boste pogovor nadaljevali čez pol ure, ko se čustva umirijo. Recite: “Draga, ljubim te in želim rešiti najin nesporazum, ampak potrebujem pol ure, da se umirim,” in to bo preprečilo obmetavanje z besedami (pogosto obeh) pod vplivom čustev.

Nikoli ne uporabljajte besede ločitev

V nesporazumih pogosto uporabljamo besede, ki jih pozneje obžalujemo. Ko smo jih enkrat izrekli, jih je težko vzeti nazaj in kot take vplivajo na slab odziv zakonca. Če je v nesporazumih vaš argument ločitev, ste lahko prepričani, da bo to privedlo do eksplozije nesporazuma, namesto da bi ga umirilo. Ta beseda je zgolj eden izmed primerov, ki zaostruje situacijo.


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Kako se po prepiru pobotati z zakoncem?

Govorite resnico – ljubezen jo lahko prenese

Resnica (tudi najhujša) je boljša kot najboljša laž, ki bo prej ali slej odkrita. Med drugim je ljubezen tako čudovita zato, ker daje moč in omogoča, da prenesemo situacije, ki smo jih prej imeli za smrtonosne v zakonskem odnosu.

Bodite nežni

Nežne kretnje (objemi, poljubi, prijemanje za roko) povzročijo, da se tudi najbolj bojevit zakonec zmehča in odpre. Uporabljajte jih pogosto in vaši zakonski nesporazumi bodo postali veliko blažji.

To so le nekateri primeri obnašanja, ki v primeru nesporazumov v zakonskih odnosih lahko pomagajo. Vedno je dobro imeti na zalogi takšne pripomočke in jih spretno uporabljati. Včasih se bo zgodilo, da bomo storili napako, v resnici pa se ves čas učimo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič. 


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


HEALING CRYSTALS

Preberite še:
Ali smemo katoličani uporabljati kristale kot pomoč pri zdravljenju?


WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

Preberite še:
Film o blaženem Lojzetu Grozdetu, ki že prejema nagrade po svetu, prihaja v Ljubljano

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.