Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Film o blaženem Lojzetu Grozdetu, ki že prejema nagrade po svetu, prihaja v Ljubljano

WEB 3 FILM ALOJZIJ GROZDE

DAVID SIPOŠ | STUDIO SIPOSH

Tereza Mohar - objavljeno 25/09/19

Uradna premiera igrano-dokumentarnega filma o blaženem Lojzetu Grozdetu bo v četrtek, 26. septembra, ob 20. uri v Antonovem domu na Viču

Premiera bo sestavljena iz projekcije filma, pred filmom bo spregovoril voditelj postopka za beatifikacijo msgr. Igor Luzar, po filmu pa bo režiser David Sipoš povedal nekaj besed o nastajanju filma.

O Lojzetu Grozdetu smo že pisali. Bil je mlad fant s tragično življenjsko zgodbo. Zaznamovala sta ga predvsem težko otroštvo, saj je bil nezaželen nezakonski otrok, in izjemna vera. Večkrat je slutil svojo mučeniško smrt, ki se je res zgodila ob novem letu 1943, ko je bil star komaj 20 let.


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

Grozdetovo življenje v filmu

Igrano-dokumentarni film predstavlja življenje Lojzeta Grozdeta. Spremlja njegovo pot iz revnega dolenjskega okolja do uspešnega dijaka in vse do njegove tragične smrti.

Filmska pripoved je preplet intervjujev in igranih prizorov, ki poskušajo Grozdeta prikazati na oseben način. Skozi ves film iščemo odgovor na vprašanje, kdo je bil Lojze Grozde. Odgovor spoznavamo prek pričevanj strokovnjakov, zgodovinarjev in drugih ljudi, ki so prišli v stik z njim ali njegovo zgodbo.
Preberite še:
Film o Petru Opeki kot “čudovit zgled pomoči revnim”

Primeren tudi za veroučence

“Z likom Grozdeta sem se srečal že v srednji šoli na Škofijski gimnaziji A. M. Slomška v Mariboru, ko smo obudili dijaško Katoliško akcijo. Deset let po njegovem razglašenju za blaženega je končno čas, da njegov lik zaživi tudi na filmskem platnu. Film nagovarja ljudi vseh starosti, z dolžino 37 minut pa upamo, da bo marsikdaj predvajan tudi pri verouku, kjer ga bodo lahko spoznali tudi naši najmlajši in si ga vzeli kot vzornika,” je povedal režiser David Sipoš.

Film je nastal predvsem zaradi izjemne zgodbe, ki jo ponuja Grozdetova biografija. Njegov namen je širši javnosti predstaviti osrednje poudarke Grozdetovega življenja in zgodovinsko situacijo, ki je privedla do njegove smrti in razglasitve za blaženega.


KURESCEK

Preberite še:
Kurešček, “slovenska različica Medžugorja”, dobiva svoj film

Kar trije igralci, ki so upodobili Grozdeta

Vlogo Lojzeta Grozdeta so odigrali trije mladi igralci (Lovro Berkopec, Jaša Piščanc in Alex Centa), ki ga predstavljajo v različnih obdobjih njegovega življenja. Dokumentarni film je večinoma posnet na Dolenjskem, pripravila ga je avtorska ekipa z več kot 70 sodelujočimi.

Film je prejel nagrado izvrstnosti

“Film je že začel projekcije po Sloveniji, kjer se jih je zvrstilo že več kot 20, še mnogo pa jih je načrtovanih za jesen in zimo. Obenem pa se je uvrstil na več filmskih festivalov, med drugim je bil predvajan na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, na filmskem festivalu Best Shorts Competition v Kaliforniji pa je prejel nagrado izvrstnosti. Vsa ta priznanja nam dajejo upanje, da bo film nagovarjal res široko in da bo lik Grozdeta naredil vtis tudi na tuje gledalce,” pravi Sipoš.


GIFTED MOVIE

Preberite še:
Idealen film ob začetku novega šolskega leta

Filmsko produkcijo Studio Siposh sestavlja mednarodno nagrajena ekipa profesionalcev, ki so se že dokazali s filmom Goreči škof, pa tudi s širokim naborom preostalih filmov o slovenskem krščanstvu, na primer o Jožefu Smeju, Janezu Gnidovcu, sedmih zakramentih Cerkve … Opažajo namreč, da v Sloveniji filmov s krščansko vsebino manjka in da si jih občinstvo goreče želi.
Preberite še:
Nezaželen nezakonski otrok, ki je postal zgled za vse Slovence


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


FAMILY

Preberite še:
Štirje koraki do bolj samozavestnih otrok

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.