Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali smemo katoličani uporabljati kristale kot pomoč pri zdravljenju?

HEALING CRYSTALS

Alexander Gold | Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 25/09/19

Je mogoče uporabiti zdravilno moč kristala, ne da bi s tem ogrozili svojo dušo?

Alternativna medicina je v zadnjih letih postala zelo priljubljena in ena izmed njenih oblik je tudi uporaba kristalov. Mnoge znane osebnosti, kot so Katy Perry, Lena Dunham in Adele trdijo, da kristale redno uporabljajo, zaradi česar številna zdraviliška središča spodbujajo njihovo uporabo s pojasnili, da kristali lahko pripomorejo k ozdravljenju telesnih bolezni in sproščanju napetosti.


Our Lady of Lourdes

Preberite še:
Devetdnevnica k Lurški Materi Božji za zdravje

Kaj pravita medicina in znanost?

Najprej zapišimo, da medicina in znanost doslej še nista ugotovili, da bi kristali imeli kakršnekoli konkretne zdravilne lastnosti. V strokovni reviji so zapisali: “Z znanstvenega stališča ni nikakršnih dokazov, da s kristali lahko zdravimo bolezni, kajti ni dokazano, da bi bile bolezni rezultat t. i. pretoka energije v telesu. Še več, nobena znanstvena raziskava ni pokazala, da bi kristale in drage kamne zaradi različne kemične sestave ali barve lahko uporabljali pri zdravljenju določene bolezni.”

Kristali ne vsebujejo nobenih izsledljivih kemičnih učinkov, ki bi lahko povzročili zdravilne rezultate ali bi sproščali napetosti. Poskrbijo lahko le za t. i. placebo učinek, ki se razlikuje od posameznika do posameznika. Večina zdravnikov in zdravstvenih delavcev pa uporabo kristalov odsvetuje.
Preberite še:
Kako lahko vsakodnevno poslušanje glasbe izboljša vaše zdravje

Temna stran kristalov

Eden izmed glavnih razlogov, zakaj kristale uporabljajo kot pomoč pri zdravljenju, je duhovna povezava med kristali in “energijskim poljem”, ki obdaja človeka. To prepričanje običajno izvira iz mističnih izročil budizma ali hinduizma, ki trdijo, da ti kristali lahko popravijo “neravnovesje”, ki obstaja v človekovem energijskem polju.

Težava s to zamislijo je, da se kristale uporablja za klicanje duhovnih sil onkraj Boga. Tudi če kdo trdi, da je energijsko polje v resnici “Sveti Duh” in pri uporabi kristalov izreka krščanske molitve, je sistem prepričanj v ozadju po naravi demoničen.


SLEEPING; BENEFITS

Preberite še:
“Kdor ne sanja, zboli – telesno ali duševno”

V Vatikanu so pred leti izdali dokument z naslovom Jezus Kristus, prinašalec žive vode, ki obsoja prakse, kot je uporaba kristalov. Katekizem Katoliške cerkve podobno svari pred tovrstnimi praksami, saj se dotikajo duhovnega sveta in so za človeka lahko zelo škodljive.

“Vsako izvajanje čarovanja (magije) in vražarstva, s katerima si kdo skuša podvreči tajne okultne sile in jih spraviti do tega, da bi mu služile in bi tako dobil nadnaravno moč nad bližnjim – tudi če zato, da bi mu priskrbel zdravje –, je v hudem nasprotju s krepostjo bogovdanosti … Tudi nošnja amuletov (vražnih obeskov) je graje vredna. Spiritizem (klicanje duhov) pogosto vključuje vedeževalske ali čarovniške posege. Zato Cerkev vernike opozarja, naj se ga varujejo. Zatekanje k načinom zdravljenja, podedovanih iz roda v rod, ne daje pravice niti do klicanja zlih moči niti do izrabljanja lahkovernosti drugih.” (KKC 2117)


BIEGANIE

Preberite še:
Ker nismo religija “fitnes & wellness”

Vprašajmo se, kako to vpliva na našo dušo

Ko neki kristal ne deluje, alternativni zdravilci pogosto predlagajo druge duhovne prakse, ki se dotikajo starodavnih “duhovnih energij”. To zelo hitro vodi v zgrešeno smer, saj oseba s tem lahko postane dovzetna za demonske vplive.

To ne pomeni, da so vse oblike alternativne medicine od hudega duha, toda izogibati se moramo tistim, ki uporabljajo “duhovne sile”, ki niso Božje. In če ni znanstvenih dokazov, ki bi podpirali trditve o telesnem ozdravljenju, se lahko resno vprašamo, ali so na delu kakršnekoli druge duhovne sile, ki lahko negativno vplivajo na našo dušo.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja AleteiePrevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič. 


KOBIETA W WATYKANIE

Preberite še:
Nekaj let je živela v Vatikanu in njeni otroci so se s papežem igrali skrivalnice


PONIKVA

Preberite še:
Že poznate Slomškovo romarsko pot?
Preberite še:
“Nikdar se nikogar ne bojte!”

Tags:
zdravje
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.