Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 25. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Ključe od vrat razveze sva vrgla stran. Iz vsakega konflikta izhajava močnejša”

web-3-zakonca-siter-4-e1569488505686.jpg

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 27/09/19

"To je delo vseh nas, ne le naju. Predvsem pa gre za Božje delo, sicer bi že zdavnaj propadlo," o nagradi sv. Cirila in Metoda pravita zakonca Siter, ustanovitelja gibanja Družina in Življenje

Zakonca Dani in VilmaSiter, ustanovitelja in voditelja gibanja Družina in Življenje, sta prejemnika odličja sv. Cirila in Metoda, najvišje nagrade v Cerkvi na Slovenskem. V en glas poudarjata, da je to nagrada za vse nekdanje in zdajšnje sodelavce organizacije, ki je v skoraj 20 letih na Slovenskem postala velika zgodba, kar zadeva povezanost med zakonci in z Bogom.

Po programu DiŽ-a deluje 221 zakonskih skupin, ki jih vodi 178 voditeljskih parov; mesečno nagovarjajo več kot 1300 zakonskih parov. Tu so še številni govorniški pari, pričevalci, ustvarjalci seminarjev in drugi prostovoljci.


ALES CERIN

Preberite še:
Oče mora biti tudi zoprn, ker pri otrocih ne zbira všečkov

Življenje na razpolago

“Najbolj sva ponosna na najine sodelavce, ki skupaj z nama hodijo po tej poti. Tako kot midva so dali življenje na razpolago Bogu, drug drugemu, ljudem v stiski. Ti morda potrebujejo le besedo voditeljskega para, pričevanje, nekoga, ki posluša, ki ve, kaj je pot, na kateri se brusijo zakonci,” razlaga Dani.

Poudarjava: to je delo vseh nas, ne le naju. Predvsem pa gre za Božje delo, sicer bi že zdavnaj propadlo.

Vilma Siter

Zakon je zakon

Vilma in Dani prihajata iz okolice Krškega. Imata štiri otroke in kar 16 vnukov. Leta 2000 sta začela dejavno širiti zgodbo o lepoti poročenosti, o tem, da je življenje v zakonu vrednota, da sta zakon in družina osnovna celica družbe. Torej sta sodelavca že skoraj dve desetletji.


META HALAS

Preberite še:
“Če sem se odločila biti žena, sem ‘pomočnica’ možu. To vlogo je treba vzeti zares”

To je brez dvoma poglobilo njun odnos, je prepričana Vilma: “A vsekakor ne gre za enostavno pot. Toliko več je treba delati na odnosu, potrpeti, drugega sprejemati takšnega, kot je. Ne vem, ali kak par dela skupaj, ne da bi prihajalo do različnih mnenj. Tako, kot je to v vsakem zakonu tudi sicer.”

Podobno kot je nekdo že rekel: ključe od vrat razveze sva vrgla stran. Zavedava se, da želiva skupaj predelati težave, konflikte, ki jih je pri naju kar veliko. Iz vsakega konflikta pa izhajava močnejša. V svoje sposobnosti pa vključujeva tudi Boga. Ker so naše prekratke.

Dani Siter

Nekaj navdihujočih citatov zakoncev Siter:

Vsi pari, ki želijo delati na svojem odnosu in ki upoštevajo načela, utemeljena na večnih, Božjih, delujočih načelih, pridobijo. Življenja postajajo kvalitetnejša, odnosi postajajo sijoči. Z leti se vidijo spremembe. Ljudje so drugačni, zrastejo in o tem tudi govorijo.

Dani Siter

Na pravi poti

Nagrada nikoli ni bila in ni ne njun ne DiŽ-ev cilj. Vesela pa sta je predvsem zaradi številnih sodelavcev in njihovega truda. “To je priznanje Cerkve na Slovenskem, da smo na pravi poti. Da je vredno vlagati delo v odnose, da je to tudi pot Cerkve. Predvsem pa nam pomeni priznanje, da so napori, žrtve, čas, vredno naloženi, da Bog to vidi in nagradi, potrjuje tudi po tej poti,” se na odličje ozira Dani.


DRUŽINA FERENČAK

Preberite še:
Zavedava se, da v najinem odnosu ne smeva zaspati

Žena ga dopolnjuje: “Nikoli nisva delala za nagrado, tudi pričakovala je nisva. Največ nama pomeni zaradi ljudi, ki z nama hodijo to pot. Tudi zato, ker je bilo kar nekaj nasprotovanj, ker smo ‘le’ laiška organizacija. Cerkev s tem priznanjem umesti naše delo tudi pri tistih, ki ga morda težko sprejemajo.”

Dajem naprej

Zakonca Siter sta odličje prejela v soboto v Radencih v okviru posebnega seminarja za zakonce voditelje DiŽ-evih zakonskih skupin s pomenljivim naslovom Dajem naprej. V skladu s poslanstvom oznanjevanja, širjenja dobrega, odpiranja drugim. Družinske, zakonske poti, predelane z osebnimi zgodbami, so lahko učinkovito vodilo.

Za vrednote, ki ostanejo

Poti staršev najbolj dejavno sledi sin Benjamin, tudi sam DiŽ-ev sodelavec. Pred časom je našim bralcem predstavil postni izziv Exodus 90. Sicer pa je oče štirih nadobudnežev in tudi dejavni vloger. Na YouTubu ga najdete pod nadimkom Catholic Ben.

“Ponosen sem, da delujeta na takem področju. Za to ste se morala odpovedati svojemu poklicnemu napredku, sploh mama, ki je bila kot zdravnica zelo cenjena. Vsekakor sta za to morala pokazati pogum. Po drugi strani ta dejavnost zahteva celega človeka. Zato ‘imamo’ dedka in babico manj, kot bi radi in kot bi ju potrebovali. Vesel sem, da učita živeti za vrednote, ki ostanejo, odnose med nami in Bogom,” je povedal profesor filozofije in teologije ter raziskovalec Svetega pisma.


DRUŽINA MIKLIČ

Preberite še:
“Vzgoja otrok je tudi ljubezen med nama. Otrok išče ljubezen med staršema”


REBEKA LOVREC KVARTIČ

Preberite še:
“Dragoceno je, da si ženske znamo stati ob strani, si nuditi oporo in čvekati v nedogled”


HEALING CRYSTALS

Preberite še:
Ali smemo katoličani uporabljati kristale kot pomoč pri zdravljenju?

Tags:
družinazakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.