Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kakovostno zapravljanje časa

web-sleeping-couch-lazy-remote-man-maxriesgo-shutterstock_222073615.jpg

Shutterstock

Lucija Čakš - objavljeno 21/09/19

Pred kratkim sem mimogrede na TV ujela gospo, baje strokovnjakinjo za knjige, ki je rekla, da človek še nikdar ni imel tako malo prostega časa, kot ga ima danes …

Ustavila sem televizijo, prevrtela nazaj in preverila, ali sem slišala prav, ali ni morda gospa želela povedati ravno nasprotno, da ga še nikdar nismo imeli tako veliko. Toda ne – s povsem resnim obrazom je trdila, da še nikdar nismo imeli tako malo prostega časa, in celo, da je to eden glavnih razlogov, zakaj tako malo beremo knjige.


ZABAWA Z RÓWIEŚNIKAMI

Preberite še:
8 razlogov, zakaj boste dvakrat premislili, preden otroku kupite drugo igračo

V resnici človek od stvarjenja še nikdar ni imel na razpolago tako gromozanske količine prostega časa. V časih lovstva in nabiralništva se je ves dan ukvarjal s tem, kaj bo jedel in pil, kje bo spal, skratka, kako bo preživel. Prosti čas ni obstajal.

Ko se je začelo poljedelstvo, ni bilo bistveno bolje. Tudi industrijska revolucija ni ravno postregla s sproščenim delovnim urnikom. In gotovo veste, da so še naše babice perilo prale na roke … Čeprav se nam danes zdi, da smo ves čas prezaposleni, v naglici, skratka brez prostega časa, ga imamo več kot kadarkoli v zgodovini.
Preberite še:
6 nasvetov, kako ostati človeški na družbenih omrežjih

Ali res nimamo časa?

Najboljši dokaz za to je, da nam je povsem samoumevno, da za določene stvari vsak človek enostavno ima čas. Če nekomu poveš, da si si ogledal nek zanimiv (ali pa neumen) video, te nihče ne vpraša, kdaj si našel čas za to. Ali kdaj si uspel osvežiti svoj profil na Twitterju, Facebooku, Instagramu in še kje, pa tudi prebirati komentarje in odpisovati nanje … Celo nalašč ljudje drug drugemu kradejo čas in označujejo v trapaste objave v slogu “Oseba na M te mora peljati na pico.”


Family Instagram

Preberite še:
Družine na Instagramu, mit ali resničnost?

Časa je veliko, vprašanje je le, čemu ga bomo namenili

Verjetno ste to že slišali, ampak na koncu življenja vam bo najmanj žal, če boste čas vlagali v svoje otroke, svojega zakonca, vase in v dejavnosti, ki jih imate radi. Ampak nič ne škodi, če ob začetku šolskega leta slišite še enkrat: odložite telefone in tablice, zaprite računalnike in pojdite raje zret obraze – tako človeške kot Božjega.

Prispevek je bil najprej objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


READING

Preberite še:
Tu je recept, kako otroke spraviti od telefonov, tablic, računalnika


MARK WALHBERG

Preberite še:
S čim vse nas preseneča igralec Mark Wahlberg


Santa María del Naranco

Preberite še:
Ta cerkev iz 9. stoletja je eden najlepših primerov predromanske arhitekture

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.