Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Želite uspešno rešiti konflikt? Sledite tem 10 smernicam

EGOIZM W MAŁŻEŃSTWIE

Shutterstock

Naša družina - objavljeno 22/04/18

Kriza, ki jo doživlja zakonski par, sama po sebi ni nekaj slabega

“Lahko jo primerjamo z rdečo lučko, ki se prižge v avtomobilu in nam pokaže, da je nekaj narobe. Slabo je, če avto kar pustimo v tem stanju, namesto da bi šli k mehaniku ali vsaj preverili, kaj ne deluje. Podobno se lahko zgodi v paru,” pravi Raimondo Scotto, zdravnik, ki je skupaj z ženo Mario, ki je psihopedagoginja, napisal knjigo Vzgoja za ljubezen. Že od svoje poroke sta dejavna tudi v gibanju Nove družine (družinske veje Marijinega dela), v okviru katerega podpirata in spremljata mnoge pare na njihovi poti v dvoje.

Na vprašanje, ali je v konfliktu tudi kaj dobrega, Raimondo odgovarja, da rast zakonskega odnosa in družine niti ni vedno mogoča brez konfliktov. “Imejmo pred očmi, da samo dobri odnosi omogočajo prepir, medtem ko ga slabi odnosi preprečujejo in vzpostavljajo nekakšno nepristno spokojnost – kot v puščavi.” V nekem smislu bi lahko rekli, da dokler v paru obstaja konflikt, je v njima še vedno želja po rasti in izboljšanju, obstaja upanje.


COUPLE

Preberite še:
Kako se dobro prepirati? Obstajajo priporočila

Ne bojte se in ne bežite

A pri tem je pomembno, da konflikte tudi ustrezno rešujemo. Raimondo in Maria sta napisala nekaj smernic, ki lahko parom pomagajo pri reševanju konfliktov.

1. Ko v zakonu nastopi kriza, je običajno tako, da si zakonca nadeneta temna očala, zaradi česar v odnosu ne uspeta videti nič dobrega. Nujno se moramo izogibati stavkom, kot so: “Vedno je bilo tako!” ali “Nič več se ne da narediti!”. Našim čustvom bo dobro delo, če se bomo poskusili spomniti lepih trenutkov, ki smo jih preživeli skupaj, in dobrih lastnosti drugega.

2.Ne bojmo se težav na obzorju. Ne zakopljimo bojne sekire samo zato, da bi se ognili težavam in da bi pobegnili pred razčiščevanjem.

3. Ne bežimo – niti stran od doma niti v molk ali pred televizor.

4. Ne trudimo se imeti prav za vsako ceno.

5.Ne vztrajajmo v prepiru, če opazimo, da drugi ne prenese napetosti, in spor rešujmo v boljšem trenutku.

6.Ostanimo v sedanjosti, ne pogrevajmo preteklosti. Besedam: “Vedno si isti, nikoli se ne spremeniš,” se izogibajmo.

7.Ne vključujmo v prepir tasta in tašče, sorodnikov, prijateljev ali otrok, ki bi lahko neobjektivno zavzeli stran enega ali drugega v paru.

8. Izogibajmo se povzdigovanju glasu ali nasilnemu ravnanju, ohranimo notranji mir.

9.Izogibajmo se norčevanju, smešenju, poniževanju partnerja (recimo razglašanju podrobnosti partnerjevih napak in posebnosti). Namesto druge osebe ednine (ti) uporabljajmo prvo osebo množine (midva): “Kaj se nama dogaja? Že nekaj časa se pogosto prepirava …”

10.Sprostimo se. Težke trenutke ublažimo z ljubečimi dejanji, prižgimo si glasbo, predlagajmo igro, oglejmo si razvedrilen film ipd.

Te nasvete pa lahko uporabite pravzaprav kadarkoli, ko pride do konflikta.

Celoten prispevek in pogovor z zakoncema Scotto je bil objavljen v Naši družini, prilogi tednika Družina.


WEDDING,COUPLE,LOVE

Preberite še:
Najbolj čudna in hkrati najboljša želja za mladoporočenca


COUPLE IN LOVE

Preberite še:
Se recept za dober zakon skriva v ženini podrejenosti možu?


COUPLE THERAPY

Preberite še:
6 znakov, da potrebujete zakonsko terapijo, čeprav zakon ni v krizi

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.