Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 21. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Najlepša stvar, ki jo lahko storite na predvečer poroke

BRIDE AND MOTHER

Daniel Nevsky | Stocksy United

Mathilde de Robien - objavljeno 28/06/19

Se bliža veliki dan? Tri stvari vam lahko pomagajo, da se boste izognili stresu in ohranili ozračje zbranosti in molitve na predvečer in na dan vaše poroke

“Z očetom sva bila v avtu na poti v cerkev in nisva vedela, kaj naj si rečeva. Oba sva bila živčna in pod stresom in iz sebe nisva mogla spraviti niti besede,” se z obžalovanjem spominja Aude, mladoporočenka pri 24 letih. Zakaj ne bi uvedli preprostih duhovnih obredov, ki bi nam pomagali premagati stresne trenutke pred poroko? To je lahko v obliki zahvalne družinske molitve na predvečer poroke, molitev na poti v cerkev, v kateri mladoporočenca priporočimo Gospodu, ali blagoslov pred oltarjem, ko se nevesta pridruži ženinu.


WEDDING GUEST

Preberite še:
Ste povabljeni na poroko? Tu so trije nasveti za svate

Družinska molitev na predvečer poroke

Predvečer poroke je pogosto priložnost za veselo družinsko srečanje. Lahko gre za večerjo z bodočim mladoporočencem, ki se običajno še zadnjič kot samski sreča s svojo družino. Potem ko ste že stotič šli skozi potek velikega dneva in pogledali vremensko napoved, zakaj se ne bi skupaj z vso družino priporočili Gospodu? Na ta način se boste osredotočili na bistveno in se zahvalili Njemu, ki je izvir vse ljubezni.

Hvala ti, Gospod, da si nas zbral na predvečer poroke. Hvala ti za srečanje s svojim zaročencem/zaročenko in za ljubezen, ki je vzklila v najinih srcih. V milosti zakramenta svetega zakona naju vodi in utrjuj, da postaneva trden in srečen par, ki bo odprt za druge in za življenje. Hvala ti za družinske zglede v najinih družinah, za starše, stare starše, strice in tete, žive priče in svetla znamenja tvoje ljubezni. Izročam ti vse člane najinih družin. Naj bo poroka priložnost, da tudi že poročeni obnovijo svoje zakonske zaobljube. Tistim, ki še niso poročeni, pa daj, da bi spoznali pot sreče, ki jo hraniš zanje. Amen.

COUPLE GETTING MARRIED

Preberite še:
10 najlepših pesmi za cerkveno poroko

Molitev na poti v cerkev

Peš ali v avtomobilu, zadnji metri, ki vas ločijo do cerkve, so lahko zelo napeti in stresni. Gotovo ste dobro premislili o koraku, ki ga nameravate storiti, in to ni več trenutek za omahovanje, temveč dober trenutek za molitev. Izberite molitev, ki jo dobro poznate (to ni primeren trenutek za brskanje po pametnem telefonu) ali zmolite desetko rožnega venca, še najbolje skupaj z osebo, ki vas spremlja, in Gospodu izročite zakon, v katerega vstopate.


MARRIAGE

Preberite še:
Prosim, pred poroko pozdravi svoje rane!

Blagoslov staršev

Ko starši na čelo svojega otroka zarišejo znamenje križa, gre za eno od najlepših gest, ki jo lahko naredijo. Tako kot duhovnik pri krstu pokriža dojenčka ali odraslega pred vstopom v novo življenje, lahko oče in mama pokrižata ženina oz. nevesto pred odhodom od doma. Na ta način otroka blagoslovijo, preden začne novo življenje kot soprog/a. V ta namen lahko uporabijo Gospodove besede Mojzesu iz Četrte Mojzesove knjige (4 Mz 6,24–26):

Gospod naj te blagoslovi in te varuje. Gospod naj da sijati svoje obličje nad tabo in naj ti bo milostljiv. Gospod naj dvigne svoje obličje nadte in ti podeli mir.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila francoska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


HAPPY

Preberite še:
Gospod, v Tvoje varstvo izročam svoje otroke
Preberite še:
Posebno spričevalo, ki je na spletu postalo prava uspešnica


MACIERZYŃSTWO

Preberite še:
Kaj pa, če SI mama, ki jo tvoji otroci potrebujejo?

Tags:
poroka
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.