Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, ki lahko okrepijo vaš odnos z mamo

mother & daughter

wavebreakmedia - Shutterstock

Cecilia Zinicola - objavljeno 07/08/19

Le nekaj drobnih dejanj lahko izboljša in okrepi vajin odnos

Mamina ljubezen je brezpogojna. Toda včasih ne moremo razumeti, zakaj so naše mame takšne, kakršne so. Veliko stvari, ki jih počnejo ali rečejo, se nam sprva ne zdi pomembnih, ampak sčasoma se jih naučimo vedno bolj ceniti.

Če imate to srečo, da je vaša mama še vedno z vami, je tu nekaj drobnih nasvetov, ki si jih je vredno zapomniti – da ji pokažete hvaležnost in se zaveste, da šteje vsak trenutek ob njej.


ANNA FISHER

Preberite še:
Anna Fisher, prva mama v vesolju

Podarite ji objem

Ko odraščamo, smo nagnjeni k temu, da vedno manj objemamo svojo mamo. Pravzaprav to storimo zelo redko. Ne čakajte, da to storite. Ne zadovoljite se zgolj s pozdravom. Presenetite jo in jo močno objemite – tega bo vesela!

Sprašujte jo o vsem

Svojo mamo lahko vprašamo karkoli in vemo, da nam bo dala iskren odgovor. Želela nam bo pripovedovati o svojem življenju in deliti z nami vse, kar želimo vedeti – ampak mi smo tisti, ki jo ponavadi sprašujemo zelo malo.

Kako sta se z očetom spoznala? Kako si vedela, da si zaljubljena? Kaj se je dogajalo, ko si me pričakovala? Ne čakajte na take pogovore, ko boste starejši. Sprašujte jo zdaj. Lahko da kasneje to ne bo več mogoče in tako boste izgubili pomembne podrobnosti o tvoji zgodovini.
Preberite še:
Profesorica in mama, ki namesto kričanja in norenja prisega na zahvalo

Zavedajte se, da njen nasvet temelji na letih izkušenj

Večkrat se nam zdi, da se mame vtikajo v naše zasebno življenje. Skušajo nam povedati, kako bolje obvladovati situacijo ali kaj naj storimo. Ponavadi te nasvete ignoriramo in ji rečemo, da nima pojma, kakšen je svet danes in da ga ni možno primerjati s tem, kako so živeli nekoč.

Ko pa pogledamo nazaj, ugotovimo, da je imela prav. Mame se skoraj nikoli ne zmotijo. Mama je oseba, ki vas najbolje pozna. Porabila je veliko let, ko vas je opazovala, kako odraščate. Zaupajte ji. Namesto da zavračate njene nasvete, jo najprej poslušajte in se nato odločite, kaj boste naredili z njimi.

Ohranjajte dobro komunikacijo in ne ignorirajte njenih sporočil

Oglasite se ji na telefon, kadar le lahko. Odgovarjajte na njena sporočila in naučite jo uporabljati nove tehnologije. Čeprav se zdi izguba časa, preprost pozdrav na poti v službo ali kratko sporočilo, preden greste na potovanje, lahko veliko spremenita. Imeli boste ohranjenih več spominov na skupna doživetja z njo, saj nekega dne teh klicev ne bo več in se njeno ime ne bo več pojavilo na vašem telefonu.


ACUTIS

Preberite še:
Mama častitljivega Carla Acutisa pravi, da je bil sin njen mali rešitelj

Poskušajte razumeti, da počne najbolje, kot zna

Velikokrat se zavemo, kako veliko je mama naredila za nas (in lahko to res cenimo) šele takrat, ko sami postanemo starši. Življenje nas nauči gledati z bolj prizanesljivimi očmi in v odnosu z mamo lahko najdemo veliko dobrega.

Naši starši so ljudje tako kot mi, z vsemi vrlinami in napakami. Nanje gledamo zgolj kot na naše starše, pa vendar imajo tudi oni svojo zgodbo in svojo zgodovino. Če vaša mama ni bila ravno takšna, kot bi si želeli ali pričakovali, ji oprostite in ji priznajte to, kar je: ženska s čudovitim darom – da je vaša mama in vaju to povezuje za vedno.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Bojana Petkovič.


RAKIETA KASIA

Preberite še:
“Sprejela sem se v najtežjem trenutku svojega življenja”


MOTHERHOOD

Preberite še:
Že 10 minut na dan lahko izboljša vaš odnos z otrokom


ARCHANGELS

Preberite še:
5 neverjetnih dejstev o nadangelih

Tags:
družinaodnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.