Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 9. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Moč besede v zakonski zvezi

MAŁŻEŃSTWO W KUCHNI

Pexels | CC0

Iwona Jabłońska - objavljeno 02/08/19

Od vsakodnevnih zahval do konstruktivnih pogovorov

Povpraševanje po raznoraznih treningih za osvajanje motivacijskih tehnik, ki so namenjeni optimiziranju učinkovitosti in ustvarjalnosti zaposlenih, je dandanes veliko. Takšni treningi so velika naložba tako za človeka kot za podjetje, v katerem dela: večkrat sem že videla, kako lahko dobra beseda in odnos gradita in motivirata zaposlenega pri delu. Če prestavimo ta model v odnos med zakoncema, lahko vsak ugotovi, kako pomembna je beseda.


MATEJA FELTRIN NOVLJAN

Preberite še:
“V naši družini je beseda oprosti ves čas v obtoku in ko jo izrečemo, mislimo resno”

Enako, vendar drugače

Včasih moramo svojega moža ali ženo na kaj opozoriti. To lahko naredimo na dva načina: konstruktivno ali pa obtožujoče.

Primer: mož že dolgo želi začeti svoj posel. Svojo idejo podeli z ženo in v pogovoru se poraja finančno vprašanje: za začetek posla bi morala vzeti še dodatno posojilo, poleg tistega, ki sta ga vzela za stanovanje in avto.

Žena lahko odgovori: “Mar si znorel? In kaj se bo zgodilo, če jaz izgubim službo? Neodgovoren si, ideja je neumna. Kar sam vzemi kredit.”


HUG

Preberite še:
Zakaj nekomu več pomeni pohvala kot dragoceno darilo?

Toda kaj, če …

Vsi verjetno razumemo čustva in strahove naših žena. Toda zgornji ženin odziv je možu odrezal krila; začel je razmišljati o tem, da je neodgovoren in da za posel preprosto ni primerna oseba.

To ni bil njen namen in zato bi se lahko drugače odzvala. Recimo: “Vesela sem za tvojo poslovno idejo, da hočeš rasti in ustvariti nekaj novega. Vendar imam pomisleke glede financ. Kaj, če za začetek narediva finančni izračun, s katerim bova videla, če si to lahko privoščiva? Vzela sva že dve posojili, tretji je lahko tvegan; ne bi se rada preveč zadolžila. Lahko pa začneva vsak mesec nekaj sredstev polagati na stran za tvoj projekt. Kaj misliš o tem?”

Mož bi s takšnim odgovorom od žene prejel pozitiven odziv; s tem se je odprlo pogovorno okno in ne prepir.


MAN,WOMAN,ARGUE

Preberite še:
Kako se po prepiru pobotati z zakoncem?

Majhne vsakodnevne podrobnosti

Kolikokrat pohvalite svojo ženo? Kako pogosto se ji zahvalite za kosilo in urejen dom? Kako pogosto pa žene pohvalite svojega moža in se mu zahvalite za čas, preživet z otroki?

Mnogi verjetno mislijo, da je to norma, nekaj, kar je potrebno postoriti. Pa je res tako? Veliko mladih sedi za ekrani in išče načine, kako bi jih svet lahko sprejel le zato, ker si starši ne vzamejo časa zanje. Če se vaš soprog ali soproga odreče čemu za čas z otroki, to cenite in tudi kdaj na glas izrecite. Če se je po dolgem in napornem delovnem dnevu spravil ali spravila kuhati večerjo, prav tako. Lahko tudi preko SMS-sporočila. Takšne malenkosti gradijo vajin odnos in izostrijo vašo pozornost do tega, kaj je potrebno in pomembno; prav tako gradijo okolje, v katerem rastejo vajini otroci.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj. 


EGAN BERNAL

Preberite še:
Egan Bernal. Veliki zmagovalec slavne dirke najprej pokrižal družino


BOHINJ-CHURCH

Preberite še:
Cerkev, ki si jo je ogledal Jean-Paul Sartre




Preberite še:
Miha Deželak med solzami bolečine in sreče: “Žene me misel na otroke v stiski.”

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.