Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 23. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Katera je nenavadna trikotna cerkev, ki stoji nad Tržaškim zalivom?

WEB 2 MONTE GRISA

PUBLIC DOMAIN

Tina Martinec Selan - objavljeno 04/05/19

Če načrtujete izlet v Trst, si vsekakor vzemite čas za ogled te nenavadne arhitekturne stvaritve

Ste med izletom v Trst ali med vožnjo po Tržaškem zalivu že kdaj opazili na vrhu hriba nad zalivom nenavadno betonsko cerkev v obliki trikotnika? Gre za Marijino svetišče na Vejni (italijansko Monte Grisa) z zanimivo zgodovino, fascinantno arhitekturo in čudovitim razgledom. Zato je več kot vredna obiska, ko se boste prihodnjič mudili v tistih krajih.


WEB 3 ADMONT MONASTERY

Preberite še:
Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti

WEB 3 VEJNA
TINA MARTINEC SELAN
Marijino svetišče na Vejni.

MONTE OLIVETO MAGGIORE,SIENA

Preberite še:
5 zgodovinskih samostanov v Italiji, kjer lahko prenočujete brezplačno

Mogočen trikotnik nad Tržaškim zalivom

Vsakega, ki pride v bližino te velikanske stavbe, prevzame njena mogočnost. Čudovita notranjost iz trikotnih modulov odpira malce drugačen pogled na cerkveno arhitekturo, kot smo je vajeni sicer. Beton in steklo dopolnjujejo gladka marmorna tla. Arhitekturna zasnova je napolnjena s simboliko na vsakem koraku. Naj omenimo le trikotnik kot simbol Boga ali troedine Božje osebe ali ponavljanje enakostraničnih trikotnikov, kar daje podobnost z inicialkama A in M (Ave Marija).


SAN ANDRES XECUL CHURCH; GUATEMALA

Preberite še:
Kje najdemo najbolj barvite cerkve na svetu?

Zanimivost cerkve je tudi ta, da gre za dve cerkvi v enem, zgornja je večja in bolj impozantna, medtem ko je cerkveni prostor v spodnji etaži bolj intimen. Okrog cerkve je borov gozd s krožnim križevim potom, ki ga lahko prehodimo in ob njem molimo ali premišljujemo. Prav tako je pred cerkvijo dovolj prostora in priložnosti za prigrizek ali romarsko malico. Urnik svetih maš si lahko ogledate na tej povezavi.

V cerkvi je tudi oltar svetih Cirila in Metoda, delo slovenskega slikarja Toneta Kralja, slovenska maša pa je vsako leto v začetku julija.

Posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu

Marijino cerkev (Tržačani jo zaradi podobnosti s trikotnim sirom imenujejo tudi “formaggino” ali “sirček”) je zasnoval arhitekt Guacci po zamislih tržaškega škofa Antonia Santina. Ta se je med II. svetovno vojno, natančneje 30. aprila 1945, zaobljubil Mariji, da bo na vrhu hriba zgradil veličastno svetišče njej v čast, če bo Trst ubranila pred popolnim opustošenjem.


SV. BARBARA NA RAVNIKU

Preberite še:
Sveta Barbara na Ravniku – cerkev, ki jo domačini nosijo v srcu

WEB 2 VEJNA
TINA MARTINEC SELAN
Notranjost cerkve.

Bet Giyorgis Lalibela

Preberite še:
Osupljive etiopske cerkve, izklesane v kamen

To se je čudovito dopolnilo leta 1958, ko je tedanji papež pozval vso Italijo, naj opravi posvetitev Marijinemu brezmadežnemu srcu, kot je naročila Marija v Fatimi. V ta namen je kip Fatimske Marije romal po 92 italijanskih mestih in svojo pot sklenil prav v Trstu, kjer so septembra 1959 položili tudi temeljni kamen Marijinega svetišča na Vejni.

Cerkev ima čudovito lego nad Tržaškim zalivom, od koder Marija gleda na kopno in na morje ter od Tržaškega zaliva navzdol na vso Italijo. Svetišče, postavljeno tik ob mejah komunistične Evrope, je tako postalo simbol in povabilo k združevanju narodov med Zahodom in Vzhodom. Leta 1992 je to cerkev obiskal tudi papež Janez Pavel II.

Kako do cerkve?

Romarji se do Marijinega svetišča lahko odpravijo z avti ali avtobusi, čudovit pa je tudi vzpon po eni izmed pešpoti. Do dobrih 300 metrov visoke točke se lahko sprehodimo po t. i. Napoleonovi poti ali pa začnemo pot kar v bližini gradu Miramare ter nadaljujemo navzgor skozi očarljivo vasico Prosek. Velik del poti se nam ponuja razgled na morje, pot pa nas vodi po hrastovih in borovih gozdičkih.


COMPOSTELA

Preberite še:
Veste, od kod izvirata imeni Santiago in Compostela


NAJSŁYNNIEJSZE CUDA EUCHARYSTYCZNE

Preberite še:
Evharistični čudež: sveta hostija je po nekaj dneh zakrvavela


CO POCIĄGA KOBIETY W ICH MĘŻACH

Preberite še:
Tudi jaz lahko molim – ne z ženo, ampak zanjo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.