Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 19. junija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

K čemu nas spodbuja Marijino brezmadežno Srce?

HEART

Public domain

Tereza Mohar - objavljeno 29/06/19

Danes praznujemo tudi praznik Marijinega brezmadežnega Srca. Svoj izvor ima v Svetem pismu, še posebno v Lukovem evangeliju. Prav evangelista Luka nekateri imenujejo kar evangelist Marijinega Srca. Ta praznik nam kaže tudi temeljno povezanost med Marijo in Jezusom, njenim sinom

Praznik Srca Marijinega je premakljiv praznik in ga praznujemo en dan po prazniku Srca Jezusovega oziroma na tretjo soboto po binkoštih.

Marija v Svetem pismu

Temelje za češčenje Marijinega Srca najdemo v Svetem pismu. Tako nam že začetek Lukovega evangelija govori o tem, kako so ob Jezusovem rojstvu pastirji prihiteli na kraj njegovega rojstva in tam našli Marijo, Jožefa in dete Jezusa. Pripovedovali so, kar jim je bilo o tem detetu rečeno. Evangelist Luka pa je potem pripisal značilen stavek: “Marija pa je vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu.”

Podobne besede so zapisane, ko se je deček Jezus izgubil v templju, tudi tam beremo, da je Marija “vse, kar se je zgodilo, shranila v svojem srcu”.


KEWIN MATTHEWS

Preberite še:
Radijskega napovedovalca je rešila zlomljena Marija

BISKUP RYŚ O SWOJEJ BLISKOŚCI Z MARYJĄ
Wikipedia | Domena publiczna
Preberite še:
Kako je Marija Pomagaj pomagala zgraditi baziliko v Torinu

Luka – evangelist Marijinega Srca

Ko nam evangelist Luka tako osebno predstavi Marijo, nas opozarja na njeno skrito življenje in misli njenega srca, ki so bile vse posvečene njenemu sinu Jezusu Kristusu.

Sv. Janez Eudes, ki mu dajejo naziv “oče češčenja Jezusovega in Marijinega Srca”, je Luka imenoval kar evangelist Marijinega Srca. Marijino Srce je pri Luku opisano kot središče njenega duševnega in duhovnega življenja.

Janez Eudes je bil tudi pobudnik uradnega praznovanja Srca Marijinega. To je potekalo že v 17. stoletju. Leta 1996 pa je sveti papež Janez Pavel II. povzdignil ta praznik v zapovedan praznik. Pobožnost češčenja Srca Marijinega se je še posebej razširila po Marijinem prikazovanju v Fatimi na Portugalskem.


MARY

Preberite še:
Veste, kje domuje ta Marija?

Marija je vse to hranila v svojem srcu …

Če je Marija hranila v svojem srcu vse, kar se je nanašalo na Jezusovo otroštvo, je razumljivo, da je v svoje srce najprej sprejela spomine, vtise in Jezusova dejanja. Marijino srce je izvir njene vere, globoke ponižnosti in ljubezni, ki se je pokazala v različnih okoliščinah, o čemer nam pričajo tudi nekatera druga mesta v Svetem pismu.

Napoved starčka Simeona

Mnogi razlagalci navezujejo na Marijino srce napoved starčka Simeona, ki je Mariji dejal: “Tvojo lastno dušo bo presunil meč, da se razodenejo misli iz mnogih src.” Res je tukaj govora o duši, vendar se ne oddaljimo od resničnega pomena, če mislimo na Marijino Srce, pravijo razlagalci.


VIRGIN MARY

Preberite še:
Zakaj Marija ob prikazovanjih pogosto joka?

JESUS,MARY,CANA
Dennis Jarvis | CC BY SA 2.0
Preberite še:
Podobe, ki dokazujejo, da je bila Marija tudi povsem običajna mama

Zadnje Marijine besede

Globoka ljubezen Marijinega Srca se kaže tudi v njenem govorjenju, o katerem Sveto pismo poroča sedemkrat. Dvakrat spregovori Marija z angelom, dvakrat z Elizabeto, dvakrat z Jezusom in enkrat s strežniki v Kani Galilejski. Zadnje Marijine besede, kolikor Sveto pismo seveda o njih poroča, pa so kakor dediščina Marijinega Srca vsem nam: “Karkoli vam poreče, storite!”

Marija pod križem

Čeprav nimamo zapisanih nobenih besed, ki bi jih Marija izrekla pod križem, pa je v svojem srcu gotovo izrekla enake besede kot ob učlovečenju – takrat, ko ji je angel dejal, da bo postala Jezusova mati. Njen “Zgodi se!” in zaupanje Bogu ostajata ista tudi v času trpljenja.

Povezanost Jezusovega in Marijinega Srca

Praznik Srca Jezusovega in praznik Marijinega brezmadežnega Srca kažeta na temeljno povezanost med Marijo kot materjo in Jezusom kot njenim sinom. Marija je ravno zaradi svojega čistega srca smela biti mati Božjemu Sinu. Marijino Srce je simbol njenih lastnosti, zlasti njene ljubezni do Boga in do ljudi. Bližina obeh praznikov je že sama po sebi znamenje tesne povezanosti med Marijo in Jezusom, pa tudi povezanosti z vsakim izmed nas.


CHURCH OF ST. EMA, PRISTAVA

Preberite še:
Slovenska svetnica, ki je bila najbogatejša ženska svojega časa
Preberite še:
Posebno spričevalo, ki je na spletu postalo prava uspešnica
Preberite še:
Martin Golob se odpravlja na morje. Kdo bo imel pa mašo?

Tags:
Marijapraznik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.