Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Posebno spričevalo, ki je na spletu postalo prava uspešnica

web-3-tamse-family-e1561548256245.jpg

DRUŽINSKI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 26/06/19

Glavni predmeti v tem spričevalu so ljubezen do staršev, pozornost do narave, odnos do živali, spoštovanje starejših, prijaznost, pomoč sošolcem ...

V zadnjih dneh se je v pravo spletno uspešnico razvilo posebno spričevalo. Namesto ustaljenih predmetov imajo v njem glavno vlogo druge vrednote, kot so ljubezen do staršev, pozornost do narave, odnos do živali, spoštovanje starejših, prijaznost, pomoč sošolcem, prijateljstvo in priljubljenost. Torej vrline in veščine, ki se jih v šoli večinoma ne ocenjuje. Klasični šolski predmeti so v tem spričevalu v njihovi senci.

[protected-iframe id=”5a8129a06103edccc44430b118846a30-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fdejan.tamse%2Fposts%2F10215582945821744&width=500″ width=”500″ height=”710″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]

Nesluten odmev

Objava je v zadnjih dneh doživela nesluten odmev: več kot 2000 všečkov, okrog 1900 komentarjev in več kot 650 delitev. Ni težko ugotoviti, da so se s tovrstnim spričevalom poistovetili številni uporabniki Facebooka. Oče in mama tega inovativnega izkaza mladostnikovih odlik sta Velenjčana Urška Sedminek Tamše in njen mož Dejan, ki ga je prilepil na svoj zid na omenjenem družabnem omrežju.




Preberite še:
Profesorica in mama, ki namesto kričanja in norenja prisega na zahvalo

Za Aleteio je pojasnil, da sta s soprogo izhajala iz svoje družine: “Sin je dislektik, ima nekaj učnih težav. Na primer z matematiko in angleščino, drugje ni težav. Po drugi strani pa ima ogromno drugih lastnosti, ki v šolstvu ne štejejo; te sva opisala v spričevalu.”


WRITING CARD

Preberite še:
“Hvala, ker si do njih materinska in spontana”

Uspeh v šoli ne pomeni nujno tudi v življenju in obratno

Nad odzivom sta bila osupla. Velika večina komentarjev je bila pozitivnih. Nekateri pa mislijo drugače, kar so tudi izrazili. “Vsi imamo sošolce, ki so nekoč blesteli, zdaj pa se na primer ne znajdejo. Ali obratno: nekateri so v šoli komaj izdelovali, zdaj pa so na primer uspešni podjetniki,” Dejan, sicer glasbenik in organizator prireditev, utemeljuje tezo, da uspeh v šoli seveda ni nujno povezan z uspehom v življenju.

Z drobnimi pozornostmi, če nas bo vse več, bomo vsaj zajezili drvenje tega sveta.

Zakonca Tamše sta torej na oder postavila vrednote, ki jih šolski sistem ne ocenjuje. Bistven pri njih pa je zgled. Včasih pozitiven plaz sproži že majhen kamenček.

“Začeti moraš pri sebi. Če boš na plaži pobral tri plastične lončke ali papirčke, bo to morda nekomu smešno, češ da ne moreš ničesar spremeniti. Ne drži – z vztrajnostjo je mogoče. Morda bo s podobnimi potezami sledil še kdo drug. Vzporednico lahko potegnemo tudi na preostalih področjih. Če boš pomagal sošolcu, ki ima težave, mu bo morda tudi kdo drug.”




Preberite še:
Martin Golob se odpravlja na morje. Kdo bo imel pa mašo?


HAPPY

Preberite še:
Gospod, v Tvoje varstvo izročam svoje otroke


SLOVENIAN FLAG

Preberite še:
Je milenijcem res vseeno za domovino?

Tags:
otrocišolastarševstvo
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.