Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 27. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Srce Jezusovo – šola Božje ljubezni

ST MARGARET MARY ALACOQUE,SACRED HEART

Fr Lawrence Lew, O.P. | CC BY-NC-ND 2.0

Tereza Mohar - objavljeno 28/06/19

Osem dni po prazniku Svetega Rešnjega Telesa in Krvi obhajamo slovesni praznik Srca Jezusovega. O Jezusovem Srcu so pisali številni papeži, posvečenih mu je tudi veliko cerkva. Pobudnica tega praznika je bila Marjeta Marija Alacoque (Alakok), ki ji je Jezus naročil, naj ustanovi ta praznik

Ves mesec junij je posvečen Jezusovemu Srcu, višek pa je prav današnji praznik Srca Jezusovega, ki mu sledi praznik Marijinega brezmadežnega Srca.

Današnji praznik skuša prodreti v globino skrivnosti Jezusa Kristusa. Največja skrivnost je naše odrešenje – dogodek ljubezni, ko je Jezus Kristus umrl na križu za vsakega izmed nas. S tem nam je podaril večno življenje.


SACRED HEART

Preberite še:
Zakaj častiti Jezusovo Srce?

Kako se je začelo?

Zgodovina češčenja Jezusovega Srca se začenja z apostolom Janezom, ki se je naslonil na Jezusove prsi, kot beremo v Janezovem evangeliju. Češčenje Jezusovega Srca so širili predvsem srednjeveški svetniki, posebno sveti Bernard, sveti Bonavetura in sveti Bernardin. V tem času so nastale priljubljene pesmi, litanije in podobe Jezusovega Srca.

Ta pobožnost se je spet poživila v 17. stoletju, za kar ima največ zaslug Janez Eudes, ki velja za prenovitelja češčenja Srca Jezusovega. Napisal je besedilo za molitveno bogoslužje (brevir) in za mašo v čast Srcu Jezusovemu.

Zakaj častiti Srce Jezusovo?

Češčenje Srca Jezusovega se nanaša na tisto, kar je pri Jezusu Kristusu in pri skrivnosti našega odrešenja najglobljega. Govori nam o brezmejnosti Božje ljubezni do nas. Častiti Srce Jezusovo pomeni častiti Jezusa, ker je za nas umrl, nas odrešil in nam dal večno življenje. Srce pri tem simbolizira Jezusovo ljubezen do vsega človeštva.


SACRED HEART

Preberite še:
4 stvari, ki nam jih presveto Srce Jezusovo sporoča brez besed

LAST SUPPER
Lippo Memmi | Public Domain


SAD MAN

Preberite še:
Molitev, s katero se v času preizkušnje priporočite Jezusovemu Srcu

Sveta Marjeta Marija Alacoque

Pobudnica praznika Srca Jezusovega je bila francoska redovnica sveta Marjeta Marija Alacoque iz mesta Paray-le-Monial. Imela je več videnj, v katerih ji je Jezus razkril svoje Srce, ki je gorelo v ljubezni do vseh ljudi. Naročil ji je, naj se uvede nov praznik, posvečen njegovemu Srcu.

Božje Srce je neskončno morje darov, v katerega naj vsi stiskani potopijo svoje težave. Neskončno morje radosti, v katerem takoj utone naša žalost, morje ponižnosti, v katerem se razblini naš napuh, morje usmiljenja do vseh bednih in morje ljubezni, v katerem se izgubi vsa naša nebogljenost.

Bazilika Sveto Srce in jezuiti

Bazilika Sveto Srce (francosko: Sacre Coeur) krasi grič Montmartre, najvišjo točko Pariza. Ta kraj je obiskalo veliko svetnikov, med drugim tudi sveta Ignacij Lojolski ter Frančišek Ksaverij, ki sta leta 1534 tam ustanovila Družbo Jezusovo – jezuite, ki imajo pomembno vlogo pri širjenju češčenja Srca Jezusovega po svetu.


Morne Rouge

Preberite še:
Vera v presveto Jezusovo Srce je vasico rešila pred uničenjem

SACRED HEART
Nheyob CC




Preberite še:
To je kraj, kjer se je Jezus zadnjič dotaknil zemlje

Cerkve, posvečene Srcu Jezusovemu

Srcu Jezusovemu je posvečenih veliko cerkva po svetu in pri nas. Na Taboru v Ljubljani stoji cerkev Srca Jezusovega, ki pripada redu lazaristov. Znana je po tem, da je edina v Ljubljani, ki je sezidana v gotskem slogu.

Srce Jezusovo – šola Božje ljubezni

O Jezusovem Srcu so veliko pisali tudi papeži. Papež Pij XII. je zapisal, da je “češčenje Srca Jezusovega najlepša šola Božje ljubezni in hkrati izraz naše ljubezni, s katero mi ljubimo Boga in svojega bližnjega.”

Papež Leon XIII. je orisal smisel češčenja Srca Jezusovega in vsebino tega praznika. Napovedal je tudi, da bo za začetek 20. stoletja ves svet posvetil Srcu Jezusovemu.

Sveti papež Janez Pavel II. pa je dejal, da “v Srcu Jezusovem človeško srce spoznava resnični in edini smisel svojega življenja in poslanstva. Samo pri njem dobi človek zmožnost, da more ljubiti.”




Preberite še:
Martin Golob se odpravlja na morje. Kdo bo imel pa mašo?


ORATORIJ

Preberite še:
Vas zanima, kakšen je bil oratorij nekoč? Poglejte!


FRUSTRATION

Preberite še:
6 načinov, s katerimi boste zapravili svoje življenje

Tags:
praznik
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.