Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Slovenska kuharska mojstrica: “Uspeh še ne pomeni sreče”

ANA ROŠ

VID PONIKVAR | SPORTIDA

Urška Kolenc - objavljeno 23/06/19

Samouka kuharica s svojimi jedmi navdušuje svetovne guruje, hkrati pa priznava, da uspeh s seboj poleg trdega dela pogosto prinese tudi trpljenje

Leta 2017 je bila Ana Roš iz kobariške Hiše Franko prejemnica prestižnega naziva najboljše kuharice na svetu. Gre za izbor revije Restaurant, ki vsako leto pripravi tudi izbor najboljših restavracij na svetu.

Eno leto prej jo je znana ameriška produkcijska hiša Netflix predstavila v televizijski seriji o vrhunskih kuharjih Chef’s Table. Praktično čez noč je zanimanje za restavracijo, ki jo vodita skupaj s partnerjem Valterjem Kramarjem, skokovito naraslo. V letu, ko je bila izbrana za najboljšo kuharico, je opravila 120 letov z letalom in sodelovala v 515 intervjujih.

Obsežen prispevek o tem, kako se je slovenska samouka kuharska mojstrica povzpela na vrh, je pred kratkim objavil britanski časopis Financial Times (FT). V njem opisuje  “večletna prizadevanja, s katerimi sta Roševa in njen soprog Valter Kramar, tudi njen poslovni partner in sommelier, uspela na zemljevid postaviti restavracijo v odročni gorski dolini v državi brez veličastne kulinarične tradicije.”


ANA ŽONTAR KRISTANC

Preberite še:
“Konec tedna kuham samo za svojo dušo”

vegetables-752153_960_720
pixabay
Preberite še:
Družinska gostilna: “Ne moreva imeti tihega tedna in si naročila strank pisati na listek”

Upornica v otroštvu

Roševa, ki je odraščala v dolini reke Soče ob italijanski meji, je bila od nekdaj marljiva učenka, poleg tega je bila članica smučarske mladinske reprezentance, ukvarjala pa se je tudi s plesom. Ob koncu srednje šole se mu je želela popolnoma predati, zato je, kot pravi, “morala izgubiti velike smučarske mišice.” Zaradi tega se je borila tudi z anoreksijo.

“Kot otrok nisem imela nobenih sanj. Ker sem bila tako ukalupljena v pričakovanja staršev – ukvarjati se s športom in biti priden v šoli –, sama sebi nisem dala pravice, da bi preveč sanjarila,” je povedala v intervjuju za portal Siol.net. Priznava, da izhaja iz ambiciozne družine, oče je bil zdravnik, mama pa novinarka. “Vedno sem bila upornica. Upirala sem se staršem. /…/ Mama je vedno govorila: bila si težaven otrok, ker si vedno vse delala po svoje.” Študirala je diplomacijo, danes pa obvlada več jezikov.


MOJCA LAVRENČIČ

Preberite še:
“Kako lepo je, ko si lahko sproščen in se čutiš sprejetega brez ličil”

Samouka kuharska mojstrica

Ni imela formalne kuharske izobrazbe ali izkušenj, a se je zelo hitro naučila vseh veščin v kuhinji. Vmes je dvakrat postala mama. “Ponoči sem dojila in brala kuharske knjige, moj dan pa je bil ob štedilniku. Problem je bil, da se roke niso dotaknile glave. Kako narediti kruh? Zakaj se ravioli odpirajo in razpokajo? Zakaj je meso prekuhano in trdo? Naredila sem veliko napak, vendar sem se iz njih tudi učila. Fantastične stvari lahko odkrijete skozi napake.”

Temne plati slave in uspeha

Roševa, ki se zaveda, da biti vrhunski kuhar ni samo kuhanje, je iskreno opisala, s kakšnimi napori se je srečevala v začetnem obdobju svetovnega uspeha. Zaradi velikega povpraševanja in povečanega števila rezervacij so delali s polno paro, a kmalu je zaradi preobremenjenosti dal odpoved glavni kuhar, z njim pa še trije kuharski mojstri. “Do konca julija nas je bilo v kuhinji šest. Delali smo dvojno delo. Gledala sem se v ogledalo in se spraševala, kaj se dogaja.”

“Uspeh še ne pomeni sreče,” je novinarki FT povedala Roševa. “Pogosto pomeni veliko trpljenja. Mislite, da uživam v selfijih? Nikakor! Včasih se človek počuti kot opica v kletki. Včasih bi rada vprašala stranke: lahko samo uživate v hrani, ne da bi morali stopiti v stik z mano? Nimam pojma, kako se s tem soočajo drugi kuharski mojstri. To je tako utrujajoče,” je dejala.


JORDAN PETERSON

Preberite še:
Jordan Peterson: Vedno sem delal tisto, za kar se mi je zdelo, da ima smisel

Za Siol.net je povedala, da so zadovoljni gostje njena največja motivacija. “Ker tudi če misliš, da osrečuješ samega sebe, sta to lahko proč vržena trud in delo, če ne dosežeš osnovnega namena, torej osrečiš ljudi, ki so pripotovali z vsega sveta, da bi poskusili hrano.”

Z novinarko Financial Times sta se dotaknili tudi položaja žensk v družbi: “Ženske smo pri vsem vedno korak za drugimi, saj moramo početi toliko stvari. Za vsako žensko s kariero se včasih pokaže nemogoča misija. Najhujša je slaba vest, ki se je moreš znebiti, ker nisi popoln. Mislim, da je to razlog, zakaj ni več deklet v kuhinji,” je dejala Roševa.

“Mislim, da najboljši chefi na svetu stalno iščejo srečo in popolnost, ki pa pogosto nikoli ne pride,” meni. “Kljub svojim uspehom se še vedno počuti kot outsider. Skrbi jo, da bi nekateri kuharski mojstri in kritiki mislili, da je njena slava zaradi politično korektnih oznak – lokalno, ženska, samouk – in ne toliko zaradi njene hrane,” je sklenila novinarka Financial Times.
Preberite še:
Družina, ki je na oratorij “poslala” mamo in pet otrok


POLETJE Z BESEDO

Preberite še:
Iščete osvežitev? Potem je ta projekt kot nalašč za vas!


COUPLE

Preberite še:
5 navad, ki pomenijo rumeno luč v času skupne hoje

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.