Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Ne dovolite, da bi mrki in negativno nastrojeni ljudje uničili vaše razpoloženje

DEPRESSED GIRL

Shutterstock

Cecilia Pigg - objavljeno 02/05/19

Se hitro okužite s slabo voljo? Tu je nekaj nasvetov

Ste že kdaj bili precej dobro razpoloženi, potem pa ste vstopili v sobo, kjer so bili vsi slabe volje? V skupini nezadovoljnih in nesrečnih ljudi, ki se ves čas pritožujejo, je težko ostati optimističen.


WOMEN,FRIENDS,FIGHT

Preberite še:
Slaba navada, ki lahko uniči vsak odnos

Odločite se lahko za eno od možnosti: da ostanete srečni in veseli ter prezrete razpoloženje drugih ali pa popustite in uravnavate svoje razpoloženje glede na stanje prisotnih. Prva možnost je lahko zelo težka. Druga je precej lažja, vendar se ob tem počutite izpraznjene in ste seveda tudi sami nerazpoloženi.

Slava volja med sodelavci

Ljudi, ki so slabe volje, najdemo tako rekoč povsod. Recimo med sodelavci. Verjetno ste z njimi obkroženi večino dneva. Ko ima nekdo med njimi negativno mnenje o projektu ali sodelavcu, val tečnobe zlahka doseže enormne razsežnosti.


FORGIVNESS

Preberite še:
Zakaj tako težko prosimo odpuščanja?

ANGRY WOMAN
Antoine K | CC BY SA 2.0


WOMAN

Preberite še:
4 dejavniki, zaradi katerih smo najpogosteje slabe volje

Kaj lahko storite v tej situaciji, da nekoliko razelektrite ozračje? Lahko se odločite, da se v to ne boste vmešavali, toda če želite premostiti slabo voljo, lahko to storite z iskrenim (ne sarkastičnim) komentarjem, kot na primer: “Hej, Janez ni tako slab, le kaj bi bila naša pisarna brez njegovega smeha?” S tem seveda ne boste pomirili viharja, ampak hkrati tudi ne boste prispevali k temu, da bi nastal še večji prepad v vzdušju.

Med prijatelji

Če je slabe volje kdo od vaših prijateljev, je to veliko težje prezreti. Z njimi ste namreč lahko bolj domači, jih dobro poznate in jih imate radi. Verjetno ste med seboj vzpostavili navado, da se odzovete na težave, ki jih imate. To je seveda dobro in zdravo, lahko pa je tudi zunaj nadzora.


HAPPY

Preberite še:
Nasveti znanstvenikov, kako postati srečen

Če je kdo od vaših dobrih prijateljev slabe volje in potem, ko vam je pojasnil, kaj se dogaja, tudi vas začne vleči navzdol, je nujno, da kolesje zopet zavrtite v pozitivno smer. To osebo dobro poznate, zato razmislite, kaj bi lahko pripomoglo k temu, da se ji izboljša razpoloženje. Hrana? Nekaj šal? Sprehod? Krajši počitek? Če nič od naštetega ne deluje, svojemu prijatelju dajte nekaj prostora in se odločite, da boste sami ostali srečni. Razpoloženje je pogosto izbira in lahko se odločite, da boste ostali dobre volje.

Med neznanci

Zadnja skupina ljudi, na katere lahko naletite, so nezadovoljni neznanci. Predvsem jih boste opazili povsod, kjer je treba čakati: v čakalnici pri zdravniku, v trgovini in drugje. Ker jih vidite samo enkrat in verjetno nikoli več, vas to, kar govorijo in počnejo, prizadene veliko manj kot razpoloženje sodelavca ali bližnjega prijatelja.

Najboljša oblika obrambe pred to skupino je odvračanje pozornosti. Namesto poslušanja pritoževanja s seboj raje prinesite knjigo in se osredotočite na branje. Če opazite priložnost za pomoč, potem pomagajte. Pridržite vrata, razvedrite jokajočega otroka, pomagajte z informacijami, ki jih ne morejo najti. V nasprotnem primeru ne pozabite, da bo tudi to prešlo in sčasoma se boste lahko odpravili od tam.


MUM; TIRED; TABLE

Preberite še:
Mama je vreme družine

Ne glede na to, na koga naletite, vaše razpoloženje je vaša izbira. Lahko ostanete srečni in optimistični, tudi ko je nekdo jezen ali nadležen. To lahko pomeni, da se odmaknete od te situacije ali pa izrečete nekaj pozitivnih stvari pred negativnimi. Nikakor pa vam ni treba prevzeti slabega razpoloženja.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Kolenc.


WEB 3 ADMONT MONASTERY

Preberite še:
Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti


WEB 3 MASS AT NEW ROADS

Preberite še:
Kako je zacvetela skoraj izumrla župnija


CO POCIĄGA KOBIETY W ICH MĘŻACH

Preberite še:
Tudi jaz lahko molim – ne z ženo, ampak zanjo

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.