Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Prosil pa ne bom

CONCERNED

Shutterstock

Metka Klevišar - objavljeno 12/05/19

Življenje je gotovo veliko lepše, če znaš oboje: dajati in prositi
Verjetno človek res laže daje kot prejema, ker se tako počuti v vlogi močnejšega. Vsaj tako se nam zdi. Je pa v življenju vsakega človeka neštetokrat treba tudi prositi. Za marsikaj. Življenje je gotovo veliko lepše, če znaš oboje, dajati in prositi. Kdor zna iz srca dajati, mu ne bo težko prositi, ko bo treba. A tudi nasprotno; kdor zna prositi, bo znal tudi dajati, ko bo to mogel.

MAN HELPING DISABLED WOMAN

Preberite še:
Ste res prepričani, da ne (z)morete? Preberite te zgodbe!

Se s prošnjo ponižamo?

Mislim na starega gospoda sredi osemdesetih let, ki se je znašel v domu. Ne ravno zelo rad, ampak ker ni bilo druge rešitve, je ta svoj novi položaj počasi le sprejemal. Včasih se je zgodilo, da je kakšna malenkost manjkala na mizi pri kosilu ali kaj podobnega. To se dogaja povsod in vsak človek mora znati normalno poskr­beti zase in opozoriti, da tega ali onega ni. Ne z jezo in agresivno, ampak lepo dobrohotno, zavedajoč se, da se vsakomur od nas lahko zgodi, da kaj pozabimo. Zlasti še, če se to ne dogaja vsak dan, ampak zelo redko. To sem gospodu tudi omenila in ga želela spodbuditi, da bo lepo prosil in tako poskrbel zase. Pa mi je potem večkrat ponovil: “Ne, prosil pa ne bom. Nikoli nisem.”

Ne vem, ali mu je vse življenje res uspevalo, da mu ni bilo treba nikoli za kaj prositi. Kaj takega si težko predstavljam. Zase vem, da sem morala vedno znova za kaj prositi in da sem se tudi vedno bolj zavedala, da moram tudi sama prositi in poskrbeti, da se stvari v mojem življenju sučejo tako, kot je zame dobro.

Potrebno je znati tako dajati kot sprejemati

Velikokrat sem že razmišljala o tem, kako smo po svoje vsi berači. Dobro je tudi, da se tega zavedamo. Nihče ne more biti vedno v vlogi tistega, ki daje. Vsi potrebujemo druge ljudi za marsikaj in drugi potrebujejo nas. Včasih bolj eno, včasih bolj drugo. Tako smo na svojevrsten način povezani med seboj.

Ko si star, moraš morda še več prositi. Če to dobro znaš, pa lahko ljudem okrog sebe daješ zelo potrebno življenjsko modrost: kako zelo potrebno je, da znaš oboje: dajati in sprejemati.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, št. 18.

Tags:
osebna rast
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.