Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 14. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Vsi ti zoprni sosedi … Tu je recept za dobre medsosedske odnose

NEIGHBOOR VISIT

Iakov Filimonov - Shutterstock

Urška Kolenc - objavljeno 10/05/19

Namesto da ste sosedu nevoščljivi in se z njim prepirate ob vsaki priložnosti, poskusite raje takole

Ruski pregovor pravi, da je sosedstvo vzajemna reč. Tako kot se je treba truditi za vsak odnos, tudi prijaznost in velikodušnost ljudi, s katerimi živite najbližje, nista samoumevni. Zbrali smo nekaj predlogov, s katerimi boste lažje shajali s sosedi.

Pomagajte jim pri opravilih

Ko opazite, da se sosed muči s stvarjo, ki bi vam vzela neprimerno manj časa, mu ponudite pomoč. Bodisi gre za pometanje, prenašanje težjih stvari, delo na vrtu ali zalivanje rož, ko odidejo na dopust, z veseljem jim ponudite svoj čas. Zagotovo vam bodo ob naslednji priložnosti vrnili uslugo. V vsakem primeru pa imejte v mislih, da je dobrota vedno poplačana.


SAMANTHA SAVITZ

Preberite še:
Neverjetno, kaj je za dvoletnico storila vsa soseska

GARDEN
Tania Kolinko | Shutterstock

WEB 3 MASS AT NEW ROADS

Preberite še:
Kako je zacvetela skoraj izumrla župnija

Ko vam zmanjka pomembne sestavine …

Predstavljajte si, da ste sredi preizkušanja slastnega recepta, nato pa ugotovite, da doma nimate najpomembnejše sestavine. Preden odrinete v najbližjo trgovino, lahko seveda prej pozvonite pri sosedovih vratih in jih prosite, da vam posodijo manjkajočo sestavino.

Če vam bodo lahko ustregli, vaše prošnje gotovo ne bodo zavrnili. Pazite le, da jih za uslugo ne boste prosili ob nenavadnih urah in da seveda stvar v najkrajšem času po obisku trgovine tudi vrnete. Verjetno pa se ne bodo branili niti končnega izdelka, za katerega boste uporabili izposojeno sestavino.

Ne spreglejte njihovega truda

Če opazite, da je soseda pred kratkim polepšala okolico z novim nasadom rož, ji z lepo besedo povejte, da ste opazili njen trud, čeprav vam morda ravno ta vrsta rastlin ni najbolj všeč. Če je sosed končno obrezal živo mejo, za katero ste bili že mesece prepričani, da kazi vašo okolico, pohvalite njegovo natančnost. Brez zbadanja izpostavite tisto, kar je dobro.


WOMAN

Preberite še:
5 preprostih dejanj, ki jih lahko storite za svojo srečo

Zagotovo tudi veste, kdo od sosedov je vedno pozoren na “sumljive” avtomobile, ki se vozijo po vaši soseski – ko ste dlje časa zdoma, bodo gotovo popazili tudi vašo hišo. Čeprav jih za to niste izrecno prosili, se jim zahvalite, ker posredno skrbijo tudi za vas.

Vedno jih vljudno pozdravite

Ne glede na to, kakšen dan imate ali kakšno je vreme, s prijaznim pozdravom se gradijo tudi dobri medsosedski odnosi. Z njim boste sosedu sporočili, da ste ga opazili, ga upoštevate, spoštujete in vam ni vseeno zanj. Kdaj pa kdaj si vzemite tudi čas za kratek, neprisiljen klepet.

Prispevek je delno nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


WEB 3 JASMINA IN ANDREJ PRAPROTNIK

Preberite še:
“Kaj je lepše kot gledati na svet še z enimi očmi?”


WOMAN

Preberite še:
5 preprostih dejanj, ki jih lahko storite za svojo srečo


PAPIEŻ FRANCISZEK W VRAZHDEBNEJ

Preberite še:
Papežev nasvet mladim, ki jim družbena omrežja povzročajo tesnobo in depresijo

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.