Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Kaj je lepše kot gledati na svet še z enimi očmi?”

WEB 3 JASMINA IN ANDREJ PRAPROTNIK

OSEBNI ARHIV

Urška Kolenc - objavljeno 09/05/19

Ženska ženski ‒ mamica, žena, antropologinja, pisateljica in navdušena tekačica Jasmina Kozina Praprotnik

Če ste v rokah že imeli knjižni uspešnici Bela dama, roman o tekačici Heleni Žigon, ki je izšel tudi v ZDA, in pa sveže izdano Kazimiro, ki je prav tako biografski roman, jo gotovo poznate. Antropologinja in pisateljica Jasmina Praprotnik je mama štirih otrok in žena tekaškega trenerja Urbana Praprotnika, ki mu pomaga voditi društvo Urbani tekači.




Preberite še:
Huda poškodba ji je porušila svet. A odprla oči za več novih

Poleg teka je navdušena nad kuhanjem. Poudarja pomen zdravega načina življenja, je veganka, ki svoj način kuhanja rada predstavi tudi drugim. Opiše se kot predano iskalko dobrega in navdihujočega, ki rada odkriva nove kraje, se kopa v morju tudi pozimi, preplava Piranski zaliv, kolesari po mestu, uživa v dobri kavi in časopisu, ki rada srečuje ljudi, bere knjige otrokom in sanja o tem, kako bi nekoč imela čas, da bi napisala še več biografij in tudi kiparila, a le ko bi hkrati imela dovolj časa tudi za otroke, moža in preostale bližnje.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Seveda se, vsako jutro, ko se zbudim ob svojem možu, ko vem, da v sosednjih sobah spijo najini otroci, in ko s hvaležnostjo pogledam v dan, ki je pred nami. Potihem grem v kuhinjo, da nama pripravim kavo, ki jo z užitkom spijeva še v postelji, potem pa prižgem glasbo, da se eden za drugim zbudijo še ostali. Nato skupaj zajtrkujemo in se skušamo čim bolj umirjeno, a hkrati veselo pripraviti na odhod od doma.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Po štirih otrocih, ki so se zbujali in se dojili ponoči, sem sedaj, po 10 letih prekinjenih noči, kot nova. Zato si sedaj lahko rečem: huh, vso noč sem spala, kar je čisto razkošje. Zato naj bo tudi dan tak.


WOMAN'S REFLECTION

Preberite še:
10 navdihujočih misli nekdanje manekenke

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Se tako bolje počutim. Lepa oblačila, ščepec kozmetike in nekaj nakita me enostavno razveseljujejo, zakaj si jih torej ne bi privoščila, in to vedno?

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker …?
… te prestavi v neko drugo dimenzijo, ti doda smisel, opremi z dodatno močjo, te prestavi na tukaj in zdaj, razširi obzorja, doda cele svetove, ti odpre oči in srce pa še in še.

5. Kako z možem ohranjata iskrico v zakonu in zakaj vam je to pomembno?
Z lahkoto, saj sva hvaležna za vsako uro, ki jo lahko preživiva skupaj. To je pomembno, ker je tako boljše živeti, ker je odnos bogatejši in kaj je lepše kot gledati na svet še z enimi očmi, sploh če so te oči zate najlepše na svetu?


LOVING COUPLE

Preberite še:
Krščanski zakon: to je, kako kavalir ljubi svojo damo

WEB 3 JASMINA KOZINA PRAPROTNIK
OSEBNI ARHIV

Couple Fighting

Preberite še:
“Žena mi teži!”

6. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Moja najpomembnejša odločitev je bila, da sem izstopila iz zveze s človekom, s katerim sva imela drugačne vrednote, in se odločila za drugačno življenje. S človekom, s katerim gledava in hodiva, celo tečeva v isto smer.

7. Kako ob štirih otrocih (in vseh drugih obveznostih) najdete čas za daljše tekaške podvige? Na kakšne načine tudi njih vključujete v šport?
Nekajkrat na leto se z Urbanimi tekači odpravimo na kakšno daljše tekaško popotovanje. Letos so pred nami na primer popotovanja iz Ljubljane na Bled, pa iz Celja v Logarsko dolino in dvodnevni tek po zahodni obali Istre. Takrat bo na otroke pazila moja mami, tašča ali pa varuška.


FAMILY

Preberite še:
Zabavna dejstva o vzgoji otrok, ki vam jih nihče ne pove

Sicer pa so na krajših tekih otroci običajno z nama. Tudi tam nekdo skrbi zanje, vendar smo pred tekom in po njem skupaj. Z nami gredo tudi na tekaške izlete in tabore. Prav vsi radi tečejo, naša 15-letnica se tu in tam udeleži kakšnega 10 kilometrskega teka, 7-letnik kakšnega na pet kilometrov, najmlajša pa rada sodelujeta na otroških tekih. Vključujeva jih z zgledom, tako, da jima pokaževa, kako je teči enostavno prijetno.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Če nekaj ne gre po mojih načrtih in željah, se skušam razvedriti z mislijo, da je to verjetno edina reč, ki bi morala iti drugače, medtem ko gre tako veliko reči čisto tako, kot mora, in sem zato lahko samo zelo hvaležna.


WOMAN

Preberite še:
4 dejavniki, zaradi katerih smo najpogosteje slabe volje

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z marsičim in marsikje. Ob možu, otrocih, svežem zraku, pogledom na zelenje, zdravi hrani, dobri knjigi, filmu, razstavi, glasbi, vonju morja in zelišč ali pa le ob prijaznem nasmešku turista, ki gre slučajno mimo in ki mi da vedeti, da smo si bolj podobni, kot mislimo, in da si nekako delimo sanje o lepem in prijaznem svetu, kjer ni nasilja ne nad ljudmi, ne nad naravo in živalmi, ampak sožitje.

10. Biti ženska je lepo, ker …?
Ker je lepo samo po sebi biti tistega spola, ki lahko proizvaja novo življenje, ki zna in želi skrbeti zanj in pri tem imeti še moškega, ki pri tem pomaga, to je najlepše.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.