Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Gloucesterska stolnica, prizorišče filmov o Harryju Potterju

Gloucester Cathedral

Christopher JT Cherrington | Wikipedia CC BY-SA 4.0

Vittoria M. Traverso - objavljeno 12/05/19

Številni prizori iz priljubljene sage so bili posneti v gloucesterski stolnici, stari 1.300 let

Zlahka si predstavljamo, da čarobni svet Harryja Potterja obstaja predvsem v kraljestvu domišljije. Quidditch, bunkeljni in Jedci smrti so res izjemna stvaritev domišljijskega sveta pisateljice J.K. Rowling. Kaj pa, če bi kraj, kot je Bradavičarka, resnično obstajal? Ljubitelji Harryja Potterja se bodo morda razveselili podatka, da je v resnici tako. Nekaj najbolj nepozabnih prizorov z Bradavičarke v osmih filmih o Harryju Potterju je bilo namreč posnetih v Stolni cerkvi sv. Petra in Svete in nedeljive Trojice v britanskem mestu Gloucester.
Preberite še:
6 filmov, ki prikazujejo lepoto pariške stolnice Naše Gospe

Pozna gotska znamenitost

Svetišče, bolj znano kot gloucesterska stolnica, je kraj češčenja že najmanj 1.300 let. Prvi kamen zanj je bil položen okoli leta 1089 na ukaz krajevnega opata Serla, ki se je takrat odločil za splošno uveljavljen normanski tip svetišča, za katerega so značilni mogočni temelji in zaokroženi oboki. Poznejše prizidki v različnih podzvrsteh gotske arhitekture z višjimi strukturami in bolj izpopolnjenim okrasjem so nastajali v naslednjih 300 letih, največje spremembe pa so se zgodile konec 15. stoletja.

Danes je gloucesterska stolnica eden najizjemnejših primerov perpendikularne (pozne gotske) arhitekture, podzvrsti gotike, značilne za pozno 14. in 16. stoletje, ki so jo zaznamovale navpične linije v okrasju in opažih. V gloucesterski stolnici je verjetno najmogočnejše južno preddverje s pahljačastimi oboki, ki delujejo kot pajkova mreža. Na podoben način so zgrajeni tudi deli prečne ladje, kor pa je mešanica perpendikularne in normanske arhitekture.


WEB 3 ADMONT MONASTERY

Preberite še:
Starodaven in bogat samostan v naši bližini, ki je poln dragocenosti

Križna hodnika, prav tako s pahljačastimi oboki, sta bila prizorišče številnih prizorov v treh izmed osmih filmov o Harryju Potterju – v prvem, drugem in šestem. Navdušenci bodo prepoznali vrata v skupne prostore na Bradavičarki in hodnik, v katerem se pojavita napisa Dvorana skrivnosti se je odprla. Sovražniki potomca, pazite se! in Njeno okostje bo za vedno obležalo v Dvorani.

Ljubitelji športa pa bodo morda presenečeni, da na čudovitih barvnih oknih stolnice najdemo prve upodobitve golfa iz sredine 14. stoletja in, po mnenju nekaterih zgodovinarjev, ene najzgodnejših podob srednjeveškega nogometa.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.
Preberite še:
Deloholik in seksoholik z občutkom manjvrednosti. Bog pa je imel zanj drugačen načrt


NEIGHBOOR VISIT

Preberite še:
Vsi ti zoprni sosedi … Tu je recept za dobre medsosedske odnose
Preberite še:
“Se zgodi”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.