Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Zabavna dejstva o vzgoji otrok, ki vam jih nihče ne pove

FAMILY

Shutterstock

Tina Martinec Selan - objavljeno 07/05/19

Naše otroke imamo starši neskončno radi. A vzgoja otrok ni niz idealnih trenutkov, temveč trdo delo

Kdor trdi, da starševstvo ni naporno ali da mu ni prihod otrok za vedno popolnoma spremenil življenja, preprosto ne govori resnice. Tukaj je nekaj dejstev o otrocih, na katere vas ni nihče pripravil.

Najtežje je, ko so otroci majhni?

Potem očitno še nikoli niste imeli opravka z najstnikom. Ali predpubertetnikom. Ali petletnikom ali triletnikom ali … Vsa obdobja vzgoje so naporna in zelo težko je reči, katero je najtežje. Vsako ima svoje izzive. Pri dojenčkih je to fizični napor nočnega vstajanja, pomanjkanja spanja, nošenja, dojenja. Pri dvoletnikih so to začetki trme. Pri petletnikih so neskončna vprašanja, s katerimi začnejo že ob nespodobno zgodnji uri.


PARENTING

Preberite še:
6 nasvetov, ki bi jih morali prebrati starši majhnih otrok

Pri osem- ali devetletnikih se začne predpubertetništvo in v najstništvu starševstvo res pride na preizkušnjo. Vsakodnevno, večkrat na dan. V resnici se ne moreš nikoli zares pripraviti na to, kar te čaka v naslednji stopnji vzgoje. Edina gotovost je ta, da ni nobene gotovosti.

MADKA
Shutterstock

Slaba vest je vaša nova najboljša prijateljica

Otroke skušamo vzgajati karseda ljubeče, pravično in pravilno, a ker smo starši samo ljudje z lastnimi napakami, se večno sprašujemo, ali smo stvari naredili prav. Pogosto na vrata potrka slaba vest, včasih zato, ker se človeku zdi, da je bil preveč strog, drugič zato, ker je bil premalo. Včasih si jezen nase, da si odreagiral, drugič se sprašuješ, zakaj nisi.


VESNA SODNIK

Preberite še:
“Če je nesrečna mama, so vedno nesrečni tudi njen mož in otroci”

Če se starši primerjamo z drugimi starši, je slaba vest lahko še večja, saj se zdi, da so vsi drugi mnogo bolj “skulirani” od tebe. Da se drugje manj prerekajo, da drugi starši manjkrat izgubijo živce, da imajo več energije … Trava pri sosedih se navidezno res zdi bolj zelena, a v resnici ima vsaka družina svojo dinamiko in tudi svoje probleme, le da jih pri drugih ne opazimo tako zelo.

Konci tedna, kot ste jih nekoč poznali, postanejo stvar preteklosti

Se spominjate časov, ko ste bili še brez otrok in je bil konec tedna čas za počitek ter polnjenje baterij? Deževno sobotno dopoldne ste lahko prespali, nato uživali v ležerni skodelici kave v postelji. Po počasnem kuhanju kosila pa sta se z možem ali ženo lahko odločala, ali bosta večer namenila branju, večerji, morda odšla v kino ali na pijačo s prijatelji.
Preberite še:
Prehiter tempo življenja? Ta metoda me je rešila

RELAXING
Shutterstock

WOMAN

Preberite še:
Zakaj spanca ni priporočljivo nadoknaditi ob koncu tedna

Ko so otroci enkrat tu, so tovrstni umirjeni, ležerni konci tedna le še lep spomin. Jutranja budnica je takrat pogosto še malce bolj zgodnja kot med tednom, nato pa se začne družinski tempo vse do večera. Povsem enako velja za počitnice.

Lično in urejeno stanovanje? V revijah že, ne pa v resničnem življenju

Morda ste pred prihodom otrok prenovili stanovanje, ga prebelili ter okusno in domiselno opremili vse sobe. Redno ste skrbeli za to, da je bil dom v vsakem trenutku v dovolj ličnem stanju, da so se prijatelji ali sorodniki lahko oglasili tudi povsem nenapovedano. Majhni otroci pomenijo, da stanovanje postane jasen dokaz fizikalne količine, ki se ji reče entropija: stvari težijo h kaosu.

Sledovi čokoladnih rokic na stenah, velike količine igrač, kock in knjig, z zobno pasto zamazan umivalnik ter divjaško nametan kuhinjski pult … Obiski? Ker nimate energije za to, da bi se stalno borili z razmetanostjo in umazanijo, sta možnosti le dve. Bodisi da obiskov vaš nered ne moti bodisi da ne hodijo več k vam na obisk. Srečanje na igralih v parku postane mikavna alternativa.


PARENTING

Preberite še:
Starši kot vodje: zgled, zaupanje in ljubezen povezujejo

En stroj perila na teden se spremeni v en stroj perila na dan

Res je, da je pranje perila zelo potratno opravilo, naj gledamo s stališča porabe vode, elektrike ali pralnih praškov. A otroci v hiši pomenijo, da boste prali. In to veliko. Če imate več otrok, obstaja celo precejšnja možnost, da boste prali kar naprej. Tudi če ste sicer velik privrženec ekologije in varčevanja z vodo ter energijo, je umazano perilo področje, kjer v primeru majhnih (in tudi ne več tako zelo majhnih) otrok ne morete zmagati.

Več otrok, manj teorij o vzgoji

Angleški pesnik John Wilmot je zapisal: “Preden sem se poročil, sem imel šest teorij o tem, kako vzgajati otroke. Zdaj imam šest otrok in nobene teorije več.” Se spomnite sebe, ko še niste imeli otrok in ste bili polni teoretičnih predpostavk o vzgoji otrok? Ko ste opazovali starše, ki so v javnosti izgubili živce ali celo glasno oštevali svoje otroke, ste si mislili, da bi sami v podobni situaciji ravnali povsem drugače in nikakor ne bi pustili, da vas izdajo živci.

Ko ima človek lastne otroke, ugotovi, da so teorije le teorije, praksa pa je povsem nekaj drugega. Predvsem pa drugih staršev ne gleda več z obsojanjem ali s stališča nekoga, ki mu je vse jasno, temveč predvsem s sočutjem in razumevanjem.


WEB 3 TJAŠA HROVAT

Preberite še:
Največja preizkušnja mlade pevke: pet tednov v popolni tišini
Preberite še:
Ljudem v najbolj zapostavljenih okrajih je spremenila življenje


PERFECTIONIST

Preberite še:
Nehajte se truditi za popolnost – tu so štiri področja, vrednejša vašega časa

Tags:
otrocivzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.