Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. julija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Osupljive etiopske cerkve, izklesane v kamen

Bet Giyorgis Lalibela

Giustino | CC BY 2.0

Veronika Snoj - objavljeno 02/04/19

Po legendi so jih izklesali sami angeli

V goratem osrčju Etiopije se nahaja starodavno sveto mesto Lalibela z okoli 17.000 prebivalci, v katerem je moč najti 11 nadvse nenavadnih cerkva. Izklesane so namreč iz živega kamna, večinoma v enem kosu. Ves arhitekturni okras, pa tudi vrata in okna, je bil izklesan iz teh blokov. Poleg cerkva so izklesali še sistem jarkov in obrednih prehodov, ki se odpirajo v domovanja puščavnikov in katakombe.


FISH,ANCHOR,SYMBOL

Preberite še:
11 najpomembnejših znamenj iz krščanskih katakomb

Pri gradnji so pomagali angeli

Zgraditi naj bi jih je dal etiopski kralj Lalibela, ki je v 12. stoletju želel v Lalibeli, mestu, poimenovanem po njem, zgraditi “Novi Jeruzalem”. Zgodovinarji so mnenja, da so bila povod zanj muslimanska osvajanja, zaradi katerih niso mogli romati v Sveto deželo. Podatki o gradnji cerkva so izgubljeni; po legendi jih je zgradil kralj sam s pomočjo angelov.

Lalibela je pod njegovo vladavino postala tudi prestolnica Etiopije in ta status je obdržala do 13. stoletja.


SAN ANDRES XECUL CHURCH; GUATEMALA

Preberite še:
Kje najdemo najbolj barvite cerkve na svetu?

Etiopija, tedaj znana tudi kot Aksumitsko kraljestvo, velja za eno izmed prvih držav na svetu, ki je sprejela krščanstvo kot uradno vero, in to že v prvi polovici četrtega stoletja. Še danes se dve tretjini prebivalcev uvršča med kristjane, od tega jih največ (okoli 43 odstotkov) pripada Etiopski pravoslavni cerkvi, največji izmed Orientalskih pravoslavnih cerkva.

Zemeljski in nebeški Jeruzalem

Lalibela danes velja za drugo najsvetejše mesto v Etiopiji in je pomembno krščansko romarsko središče. Gradnja Novega Jeruzalema je tudi vzrok za veliko število biblijskih imen, na katere naletimo okoli mesta.


OUR LADY OF PEACE IVORY COAST

Preberite še:
Veste, kje se nahaja najvišja katoliška cerkev na svetu?

Omenjenih enajst cerkva je še vedno ohranjenih v svojem naravnem okolju in pričajo o dosežkih etiopske srednjeveške civilizacije. Razdeljene so v dve skupini, saj nekatere predstavljajo zemeljski, druge pa nebeški Jeruzalem; med skupinama pa teče reka Jordan. Slogovno so blizu več deset drugim cerkvam na etiopskem ozemlju, kažejo pa na grške, egipčanske in muslimanske vplive. Leta 1978 so se uvrstile na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine.

V fotogaleriji lahko občudujete te imenitne dosežke.


DUCH ŚWIĘTY

Preberite še:
Molitev k Svetemu Duhu, ko zmanjka moči za boj


JUST TANI

Preberite še:
Neverjetna zgodba o 8-letnem šahovskem prvaku in prijaznosti ljudi okoli njega


KLARA KASTELEC

Preberite še:
“Znotraj igralskega poklica se učim prizanesljivosti do same sebe”

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.