Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Blogi
separateurCreated with Sketch.

Mama je vreme družine

MUM; TIRED; TABLE

Shutterstock

Marjeta Bec - objavljeno 30/09/18

Bog ne želi, da bi se zaradi vsake odločitve, sprejete v dobri veri, mučile in obtoževale

Jutranji prizor na avtobusu. Proti zadnjim sedežem v avtobusu se prebijata predšolska otroka, stara okrog tri in pet let, vsak s svojim skirojem v roki. Z njima je mamica. Otroka sta ob prihodu na avtobus sproščena, v pričakovanju nove dogodivščine.

Avtobus se začne premikati in mamico zajame panika, ker otroka še ne sedita. Opazujem njuno mimiko, ko ju mamica z zelo jeznim in neprijaznim glasom napoti na sedeže, jima vzame skiroja in se skuša še sama namestiti.

V trenutku se obraz starejšega pomrači. Na mamina navodila se sicer odziva, vendar ne izusti niti besede, samo slepo uboga. Mlajša sestrica svojo nejevoljo pokaže z našobljenimi ustnicami. Ves čas vožnje sedijo vsak na svojem sedežu vsi slabe volje in se ne pogovarjajo.


CHILD ON PHONE

Preberite še:
Za z internetom zasvojenim otrokom skoraj vedno stojijo šibki starši

Megla mamine slabe volje se razleze na družino

Ko opazujem, kako je njeno slabo razpoloženje v trenutku zajelo oba otroka, dobim potrditev, da rek “mama je vreme družine” ni iz trte zvit.

Kolikokrat sama v svoji družini vidim, kako se moja utrujenost, nerazpoloženost ali strah kot megla razlezejo na vse družinske člane! Celo takrat, ko skušam svojo slabo voljo pred otroci prikriti in si nadeti prijazen obraz, mi oni s svojimi dejanji sporočajo, da čutijo moje notranje boje!

Verjetno se vsi starši najdemo v ugotovitvi, da so otroci najbolj zahtevni, “nemogoči” in trmasti ravno takrat, ko nimamo prav nobene energije ali volje, da bi se jim posvetili.


CO CZYNI KOBIETĘ PIĘKNĄ

Preberite še:
Možje, to so stvari, ki jih vaša žena počne vsak dan

Če je vremenska napoved slaba, se je treba pripraviti

Kaj lahko storimo, ko čutimo, da se družini približuje nevihtno vreme? Ko mama čuti, da ne zmore več, da potrebuje odmik, naj pravi čas prosi za pomoč. Na primer moža, starše, prijatelje.

Pravi čas je takrat, ko se začnejo zbirati nevihtni oblaki, in še preden začnejo sekati strele. Sama sem, ko sem bila neko poletje večji del dneva sama doma s tremi majhnimi otroki, vsak dan brez izjeme po počitku otrok v miru spila kavo.

Otrokom sem povedala: to je maminih pet minut. Ko spijem kavo, vam bom spet na voljo. In otroci so razumeli.


PARENTING

Preberite še:
9 pravil za starše, ko postavljajo pravila otrokom

Naša slaba vest ne prihaja od Boga

Mame smo navajene, da je občutek krivde naš bolj ali manj stalni spremljevalec. Ko smo v službi, imamo slabo vest, ker nam otroke pazijo starši. Če delamo skrajšan delovni čas, imamo slabo vest, ker so zaradi tega bolj obremenjeni sodelavci. Karkoli naredimo, nikoli ni prav.

Toda zavedati se moramo, da krivda ni pokazatelj pravilnosti naših odločitev. Krivda ne prihaja od Boga. Bog ne želi, da bi se zaradi vsake odločitve, sprejete v dobri veri, mučile in obtoževale.


CZEGO NIE POWINNA MÓWIĆ TEŚCIOWA

Preberite še:
8 stvari, ki jih nikoli ne smete narediti, če ste tašča

Ljubi svojega bližnjega … kakor samega sebe

Eden najbolj znanih citatov iz Markovega evangelija je: “Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe.” (Marko 12,31) Verjetno pa je prav ta citat tudi eden najbolj napačno razumljenih.

Meni je bližja razlaga, ki jo je podal Gregor Čušin v svojem nastopu, ko pravi: “Tisti, ki sam sebe nima rad, tudi drugih ne more ljubiti.”

Ne gre za sebično ljubezen, ki se ne ozira na bližnjega. Gre za to, da znamo prepoznati svoje potrebe, stiske in strahove. Da jih izročimo Gospodu. In da zaupamo, da nam bo Gospod vedno znova odpustil. Tudi takrat, ko bodo sekale strele in bo padala toča.

Vir: Družina in Življenje, diz.si.
Preberite še:
Najlepša svetniška imena za dečke za vsak mesec v letu


BABY GIRL

Preberite še:
10 manj pogostih imen za deklico, če jo želite poimenovati po Mariji


AVRIL LAVIGNE

Preberite še:
Avril Lavigne je novo pesem izdala po tem, ko se ji je približala smrt


CHRIST AND THE DEVIL

Preberite še:
Vsa Satanova imena in njihov pomen

Tags:
družina
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.