Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 17. junija |
Aleteia logo
Poglobljeno
separateurCreated with Sketch.

Svetnik in mučenec, ki je umrl v Celju

MAKSIMILIJAN CELJSKI

XENOPHON | CC BY-SA 3.0

Aleš Žužek - objavljeno 29/03/19

Maksimilijan Celjski je bil škof, mučenec in apostol Norika, ki naj bi se rodil v Celju oziroma takratnem rimskem mestu Celeia okoli leta 230

Po zgodovinskem izročilu, zapisanem v delu okoli leta 1290 z naslovom Vita Sancti Maximiliani (Življenje svetega Maksimilijana), je bil Maksimilijan sin edinec premožnih, plemenitih in vernih staršev iz rimske Celeie, ki je takrat ležala v provinci Norik.

Razdeli premoženje in osvobodi sužnje

Po smrti svojih staršev je razdal družinsko premoženje revnim in osvobodil svoje sužnje. Postal je duhovnik in odšel v Rim, kjer ga je papež Sikst II. (papeževal je med letoma 257 in 258) poslal kot misijonarja v rimski provinci Norik in Panonijo. Maksimilijan je postal škof v mestu Lauriacum (zdaj Lorch) ob reki Aniži v zdajšnji Avstriji.


JERNEJ KOPITAR

Preberite še:
Slovenski genij, ki je spremenil evropsko zgodovino

Po 20 letih škofovanja v Lauriacumu se je Maksimilijan vrnil v domačo Celeio. Ker je oznanjal krščanstvo, mu je tedanji sodnik v mestu z imenom Evlazij zaukazal, naj preneha, se odreče krščanstvu in postane pogan.

Maksimilijana obglavijo

Maksimilijan je ostal zvesti krščanski veri, zaradi česar ga je dal Evlazij 12. oktobra 281 ali 284 obglaviti. Njegovo truplo so kristjani skrivaj pokopali ob mestnem obzidju.


St. Gabriel of Our Lady of Sorrows

Preberite še:
Svetnik, ki je kar trikrat prelomil obljubo Bogu

MAKSIMILIJAN CELJSKI
URHAREC | CC BY-SA 3.0
Grob svetega Maksimilijana v Celju.

TRŠKA GORA

Preberite še:
Nekoč skrivališče za fante, ki niso hoteli k vojakom, danes pa romarska pot

Na mestu, kjer je bil po legendi Maksimilijan obglavljen, so pozneje sezidali majhno kapelico, na kraju, kjer naj bi bil pokopan, pa so v 15. stoletju v času celjskih grofov zgradili cerkev, poimenovano po svetem Maksimilijanu.

Sveti Rupert

Po Življenju svetega Maksimilijana, ki velja za zgodovinsko nezanesljivo delo (delo, ki je vsebinsko zelo podobno življenjepisu svetega Pelagija, je verjetno napisal kanonik iz Passaua), je 350 let po Maksimilijanovi smrti v mesto ob Savinji prišel sveti Rupert in svetnikove posmrtne ostanke raznesel po več krajih in tam postavil cerkve v čast celjskega mučenca.


JANEZ GNIDOVEC

Preberite še:
Skromni slovenski škof, za katerega je mati Terezija rekla, da je svetnik

Med drugim naj bi sveti Rupert postavil cerkev v Bischofshofnu. V osmem stoletju je dejansko v neki listini salzburške nadškofije omenjena kapela, ki stoji nad grobom svetega Maksimilijana v Bischofshofnu. Med letoma 976 in 985 naj bi posmrtne ostanke svetega Maksimilijana prenesli v Passau.

Zavetnik treh škofij

V listini cesarja Otona III. iz leta 985 je sveti Maksimilijan poleg svetega Valentina prvič omenjen kot zavetnik škofije v bavarskem Passau. Tu je, kot je že omenjeno, v 13. stoletju nastalo delo Življenje svetega Maksimilijana.

Sveti Maksimilijan Celjski goduje 12. oktobra. Je zavetnik mesta Celje, drugotni zavetnik škofije Celje ter glavni zavetnik škofij Passau in Linz.


Ljubljana in Maribor

Preberite še:
Kako so Kranjci in Štajerci dosegli zgodovinski kompromis

TOWN CELJE
AndrejJ | CC BY-SA 3.0
Pogled na Celje z gradu.

SAINT JEROME

Preberite še:
Se je velikan krščanstva rodil na ozemlju današnje Slovenije?

Zavetnik Habsburžanov

Upodabljajo ga kot škofa v škofovskem oblačilu z mitro in pastirsko palico. Pri sebi ima knjigo, meč, križ ali palmovo vejo.

Sveti Maksimilijan je predvsem priljubljen v alpskih in predalpskih deželah. V 15. stoletje je celo postal družinski zavetnik Habsburžanov.

Škof Anton Martin Slomšek mu je posvetil drugi letnik svojih Drobtinic s posebno svetnikovo sliko nad celjskim mestom in s pesmijo, ki jo je sestavil Luka Jeran. Prvi njegov življenjepis v slovenščini je izšel leta 1815.
Preberite še:
Menihi, ki živijo v ekstremnih razmerah


ALEX CISAR

Preberite še:
Edinstvena poteza odličnega slovenskega športnika


COUPLE

Preberite še:
5 svetopisemskih odlomkov, ki vam bodo pomagali pregnati finančne strahove

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.