Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kaj storiti, da bi se osvobodili grešnega življenja

BOUND

Engin Akyurt | Pexels CC

Philip Kosloski - objavljeno 18/02/19

Bog, ki je bogat v usmiljenju, nam je pripravljen pomagati, da bi pretrgali vezi duhovnega suženjstva

Greh nas zasužnji, krepostno življenje pa nas osvobaja, pa čeprav včasih morda razmišljamo drugače. Ko želimo delati dobro in slediti Božji volji, nas lahko naši grehi obtežijo in ujamemo se v past. Sužnost nas lahko pripelje celo tako daleč, da postanemo duhovno slepi in dejansko ne moremo videti svojega greha in ne razumemo škode, ki jo delamo sami sebi in celotnemu Božjemu stvarstvu.


LOVE

Preberite še:
Bi radi izgubili svojo vero? Osredotočite se na greh

V Duhovnem boju redovnik Lorenzo Scupoli (1530‒1610) piše: “Ko hudič človeka zadržuje v suženjstvu greha, je njegova poglavitna skrb ta, da ga zaslepi in odvrne od vsega, kar bi ga vodilo k spoznanju klavrnega položaja, v katerem se je znašel.”

Grehi, ki so bili sprva majhni, postajajo vse večji in večji. Scupoli razlaga, da človeka klavrno življenje ob vse večji slepoti in grehu, ki je vedno bolj nagnusen, lahko potegne v smrt, če Bog ne posreduje in ga po svoji milosti reši.

Molitev za hitro pomoč

Preprost, a učinkovit ukrep, s katerim se lahko osvobodimo tega grešnega življenja, je, da se takoj z vsem svojim srcem obrnemo na Gospoda. Scupoli svetuje: “Rešitev v tej nesrečni situaciji je, da je človek pozoren na svoje misli in navdihe, ki ga iz teme kličejo k luči, in da z vsem svojim srcem kliče k svojemu Stvarniku.”


PANIC

Preberite še:
Sedem glavnih grehov – kateri so?

Predlaga, naj molimo naslednjo molitev: Gospod, pomagaj mi, hitro mi pomagaj, ne pusti me več v temini greha.Molitev ponavljajmo vedno znova in znova in Boga rotimo, naj izlije na nas svojo milost. Poleg tega svetuje, naj “pohitimo h križu in predenj ležemo z obrazom navzdol ter prosimo usmiljenja in pomoči Božje Matere”.

Moč zakramenta sprave

Molitvi srca naj sledi čim prejšnja spoved, ko se bomo v zakramentu sprave spovedali svojih grehov. Morda se to zdi neučinkovito, a po tej poti so šli mnogi svetniki. Potem ko so padli pred Gospoda s solzami kesanja v očeh, so se zmogli podati na pot spreobrnjenja.
Preberite še:
Kako premagati strah pred spovedjo?

Bog želi skesano srce in, kot pravi papež Frančišek, se nikoli ne naveliča odpuščati. Do prave spremembe v človeku lahko pride šele takrat, ko se vanj naseli kesanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Urška Vintar.


COMPUTER

Preberite še:
Samozadovoljevanje je čustvena prevara


MOUSSA DIABATA

Preberite še:
Hotel ga je ubiti, odšel je spreobrnjen


LIGHT OF THE WORLD

Preberite še:
Umetnina, ki je v vsej zgodovini največ prepotovala

Tags:
grehspoved
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.