Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Sestra Miriam: dominikanka, ki je pomagala odkriti DNK

Miriam Michael Stimson

LAREMENKO SERGEII| SHUTTERSTOCK | FAIR USE

Jean Elizabeth Seah - objavljeno 13/03/19

Sestra iz ameriške zvezne države Michigan je bila pomembna raziskovalka na področju raka in univerzitetna profesorica

Odkritje DNK oziroma deoksiribonukleinske kisline je bil prelomni trenutek v razumevanju sestave vseh živih bitij. DNK je molekula v vsaki celici, ki nosi genetska navodila za razvoj in razmnoževanje živih organizmov, vključno z virusi.


HAPPY

Preberite še:
Nasveti znanstvenikov, kako postati srečen

Zasluge za odkritje dvojne vijačnice DNK so prejeli ameriški biolog James Watson, angleški fizik Francis Crick in novozelandski biolog Maurice Wilkins. Vendar Nobelove nagrade leta 1962 ne bi dobili, če ne bi tega področja pred njimi raziskovali drugi znanstveniki, kot sta bili Rosalind Franklin in dominikanska sestra Miriam Michael Stimson.

Posvetila se je raziskovanju raka

Sestra Miriam (24. december 1913 – 17. junij 2002), ki je pripadala redu adrianskih dominikank, je bila tudi profesorica kemije na katoliški univerzi Siena Heights v mestu Adrian v ameriški zvezni državi Michigan. V njeni osmrtnici so zapisali:

“Njen zgodnji uspeh v kemiji, povezan z raziskovanjem celic, ji je prinesel povabilo na predavanje na Sorboni v Parizu. Bila je šele druga ženska za Marie Curie, ki je tam predavala. Pozneje je prejela mednarodno priznanje za zgodnje delo s spektroskopom, pripravo za analizo kemikalij in priročnike za rokovanje z njim.”


MAN MUSIC

Preberite še:
Znanstveniki odkrili “čudežno pesem”, ki preganja tesnobo

Poleg tega je sestra Miriam raziskovala hormone, ki zdravijo rane, in pomagala soustvariti zdravilo proti hemoroidom. Leta 1939 je na omenjeni univerzi ustanovila raziskovalni laboratorij, v katerem je prek trideset let svojega življenja posvetila raziskovanju raka. Na univerzi, ki je poznana tudi kot M2, je sestra Miriam uvedla raziskovanje na prvostopenjskem študiju in svetovalni program za zasvojenost.

DNA
Shutterstock

Njen najpomembnejši prispevek pri raziskovanju raka je bila njena rešitev, ki je odklenila obliko DNK nukleobaz. V knjigi Duša DNK (The Soul of DNA) Juna Tsuija beremo:

“Zaradi pomanjkanja poznavanja dvojne vijačnice DNK znanstveniki niso razumeli genetskih izvorov raka, zato niso mogli razviti učinkovitih metod zdravljenja. V zgodnjih petdesetih letih so bili znanstveniki na robu odkritja dvojne vijačnice DNK in raka kot genetske bolezni. Zbegani zaradi negotovosti oblike DNK baz, ki predstavljajo strukturno in funkcionalno dušo DNK, so moški znanstveniki, od Jamesa Watsona in Francisa Cricka do Linusa Paulinga, predlagali modele DNK, ki so bili zasnovani ‘od znotraj navzven’. Po drugi strani pa si je ženska, znanstvenica in adrianska dominikanka Miriam Michael Stimpson drznila zgolj predstavljati rešitev problema DNK baz. S pomočjo kalijevega bromida (KBr), ki ga je uporabila za analizo DNK baz z infrardečo spektroskopijo, je sestra Miriam uspešno razvila kemijsko metodo, ki je potrdila strukturo DNK baz in same dvojne vijačnice.”


MATIC PAVLIC

Preberite še:
Matic Pavlič in njegova stvaritev, ki bo gluhim spremenila svet

Sestra Miriam je svoje znanstveno delo dojemala kot sredstvo za odkrivanje resnice, ki nas približuje Bogu.

Molimo za učitelje in znanstvenike, kot je bila Miriam, ki je bila tako skromna glede svojega briljantnega dela, da so ga študentje spoznali šele prek knjig.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Veronika Snoj.


harmonika

Preberite še:
Je to črka, brez katere Slovenci ne moremo preživeti?


MAŁŻEŃSTWO

Preberite še:
Če je on prizadel mene, imam vso pravico, da tudi jaz njega?


ROSARY,GUN,NEW YORK,NYPD

Preberite še:
Ekskluzivne fotografije: pištole in rožni venci v New Yorku

Tags:
znanost
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.