Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 18. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Znanstveniki odkrili “čudežno pesem”, ki preganja tesnobo

MAN MUSIC

G-stockstudio - Shutterstock

Aleteia - objavljeno 05/01/18

Preprosto orodje, ki ga lahko shranite na prenosni telefon, lahko omili znake tesnobe za 65 odstotkov

Duševna motnja, znana kot anksiozna motnja ali tesnoba, je v medicinskih zbornikih dobro dokumentirana. Že Hipokrat je v antični dobi govoril o tesnobi, motnjo pa je prvi potrdil Sigmund Freud leta 1926.


FORGIVE

Preberite še:
Kako odpustiti tisto, kar je nemogoče odpustiti?


WOMAN,CRYING

Preberite še:
To so zdravila, ki preženejo žalost

Diagnoza tesnobe

V današnjem času je diagnoza tesnobe vse bolj pogosta, predvsem med mladimi. Navadno jo pripisujejo povečani uporabi tehnoloških pripomočkov, pretirani zaščitniškosti staršev, šoli in “privilegiju” velike izbire, piše Rachel Dive v članku Tesnoba: epidemija pometa z generacijo Y.

Motnja lahko bolnikom precej oteži vsakdanje življenje. Zdravijo jo večinoma z zdravili, nekateri so deležni tudi terapije.

Tesnobo precej uspešno zdravijo tudi s holističnimi metodami, kot so meditacija, masaža in različne tehnike za sproščanje.


Couple Arguing

Preberite še:
Konkretni nasveti, kako v težkih trenutkih obdržati mirno kri

Glasbena terapija

Med vsemi zdravljenji je bila glasbena terapija bolj na obrobju, a se bo to verjetno kmalu spremenilo zaradi novih raziskav na tem področju. Britanski raziskovalni inštitut MindLab International je raziskal, katera glasbena zvrst najbolj sprošča posamezne poslušalce.

Sodelujoči v raziskavi so poskušali razrešiti zahtevne uganke, ki so jim povzročale različne ravni stresa, medtem pa so bili priklopljeni na senzorje. Istočasno so poslušali različne glasbene zvrsti, ob tem pa so znanstveniki nenehno spremljali njihovo možgansko aktivnost, srčni utrip, pritisk in hitrost dihanja.

“Čudežna” pesem?

Najbolj učinkovita je bila pesem Weightless skupine Marconi Union, ki so jo ustvarili prav z namenom, da bi sproščala poslušalce.

Pesem je pri poslušalcih zmanjšala simptome tesnobe za neverjetnih 65 odstotkov! Glasba ni le umirjala hitrosti srčnega utripa in nižala krvnega tlaka, ampak je zadrževala tudi izločanje določenih stresnih hormonov, kot je kortizol.

Kljub izjemni učinkovitosti pesmi je vodja raziskave dr. David Lewis Hodgson svetoval, naj pred njeno uporabo oziroma poslušanjem izdajo opozorilo. Rekel je, da je glasba nekatere sodelujoče v raziskavi tako sprostila, da so postali zaspani. Zato je odsvetoval, da bi jo poslušali med vožnjo.


INSOMNIA

Preberite še:
Ne morete mirno spati? Zmolite to molitev.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie.Prevedla in priredila Jasmina Rihar.

Tags:
tesnoba
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.