Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 2. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

Včasih imam občutek, da sem mati samohranilka

MOM,SON,FRUSTRATED,MESS

Shutterstock

Katrina Fernandez - objavljeno 09/07/18

Če je večina starševskih dolžnosti na vaših ramenih, je to na pogled težko breme, ki pa ga je mogoče olajšati

Vprašanje: Moj mož je pogosto službeno odsoten ves teden. Svoje delo ima zelo rad in hvaležna sem, ker mi njegov prihodek omogoča, da ostanem doma z otroki. Kljub temu pa si ne morem kaj, da me ne bi popadla jeza, ker moram najine otroke vzgajati sama.  Včasih imam občutek, da sem mati samohranilka. Zadnje čase se vse pogosteje smilim sama sebi in svojo nemoč znašam nad družino. Pogrešam moža in sem že naveličana, da moram vse opraviti sama.

Odgovor: Povsem razumem napor, ki ga prinašajo starševske dolžnosti, še posebej če je večina njih na vaših ramenih. Vse skupaj je zelo naporno in potrebe otrok se nikoli ne končajo. Vso pravico imate, da ste utrujeni; tega vam nihče ne more očitati.

Prepričana sem, da na svetu ni matere, ki ne bi vsaj enkrat občutila nezadovoljstva ali poraza ob neskončnih potrebah svojih otrok. Vsakdo ima čustvene vzpone in padce; pridejo dnevi, ko se nam zdi, da smo čisto na tleh. Ne delajte si skrbi zaradi tega … razen če so te nove misli in občutja za vas postali nekaj običajnega.


BOSTJAN ROMIH

Preberite še:
Oče treh otrok Boštjan Romih o “svoji” vzgoji

Če tu in tam občutite žalost, ker ste utrujeni in pogrešate svojega moža, s tem ni nič narobe, če pa se s čustvenimi padci soočate vsak dan in do te mere, da že vplivajo na vašo skrb za otroke, bi bilo dobro, da se pogovorite z zdravnikom.

Najprej pogovor z možem

Najprej pa se morate o tem pogovoriti z možem, kajti morda vam bo on lahko predlagal, kako bi vam čez teden večkrat priskočil na pomoč. Vaš mož je vaš partner, morate mu dati priložnost, da vam pomaga.

Morda boste celo ugotovili, da vam zavida čas, ki ga preživite z otroki, in se počuti podobno na dnu v trenutkih, ko je ločen od svoje družine, ali pa se prav tako sooča z občutki jeze, ker je edini vir dohodka v vajinem gospodinjstvu. Ta komunikacija bi morala pomiriti nekaj jeze, s katero se borite, ker bosta vsaj malce okusila, kako se drugi počuti v svoji koži.


FAMILY,FEET,CHILDREN

Preberite še:
Uspešna družina – kaj to pomeni in kakšne so njene značilnosti

Prilagoditve

Če je finančno mogoče, bi mož morda lahko malce skrajšal svoj delavnik. Če delovnega časa ne more prilagoditi, bi morda lahko najeli varuško ali nekoga, ki vam bo enkrat na teden pomagal pri gospodinjskih opravilih. Vem, da je vedno lažje govoriti o tem, kako bomo našli čas in denar za določeno stvar, kot to dejansko storiti, toda če bi že ob najmanjši spremembi malce lažje zadihali, bi bilo vredno raziskati različne možnosti.

Včasih pogovor o stvareh in načrtovanje zadoščata, da dobite občutek nadzora nad svojim položajem in se sprostite, če pa boste še vedno vsak dan jezni, zamerljivi in žalostni, se morate na vsak način pogovoriti s strokovnjakom. Zgolj zato, ker se počutite, kakor pač se, še ne pomeni, da ste nehvaležni, da ne uživate v vlogi matere ali da zamerite svojemu možu. Pomeni le, da potrebujete malce več pomoči. Zato ne oklevajte, ampak prosite zanjo.

Zaradi tega ne boste nič slabši človek: nasprotno, to bo zelo modro dejanje.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


JANEZ RIFEL

Preberite še:
“Treba je živeti skromneje in preprosteje, stvarem reči ne”


ST ELISABETH OF THE TRINITY

Preberite še:
10 pogumnih svetnikov, ki so življenje dali v svojih dvajsetih letih


PRUDENCE

Preberite še:
Želite srečen zakon? Potem možu ne govorite tega …

Tags:
vzgoja
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.