Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. julija |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

“Zategnjeni” katoličani – predsodek ali resnica?

matjaz knez

OSEBNI ARHIV

Lojze Grčman - objavljeno 24/02/19

Stereotipi in predsodki o katoličanih v družbi

Matjaž Knez. Štajerec v Ljubljani. Že skoraj polovico življenja. Rad govori, ustvarja, nastopa. Nastopov je v zadnjih letih bistveno manj kot v preteklosti, ko je bilo v določenem obdobju verjetno lažje in hitreje našteti, česa ni počel, kot seznam vsega, kar je.


MOM,KIDS,MOTHERHOOD

Preberite še:
6 nasvetov za starše z majhnimi otroki

V vrtincu dogajanj in življenjem v peti prestavi med svojim 20. in 30. letom je spoznal tudi dekle, s katero sta se sedem let pozneje poročila. Zdaj ima doma še dve mali damici.

“Moti me, da v družbi velja neka stigma: če si katoličan, si zaprt do vratu, ničesar si ne privoščiš. Ni res! Morda je to moj pogled, ampak ne zdi se mi, da je tako. Pojmi, kot je na primer zvestoba, so univerzalni. To šteje – nekoga najdeš in si z njim. Seveda pa je vprašanje, s kakšno iskrenostjo vstopaš v zvezo. Ljudje, s katerimi jaz živim in delam, in teh ni malo, vsekakor niso ‘zategnjeni’. To je stereotip, ker se vse povezuje na tak način. V življenju sem imel na primer priložnost biti s tolikimi sproščenimi duhovniki, da ne prenesem niti stereotipa duhovnika s kolarjem z brevirjem v roki. To je zame neznanka.”

HOME

Preberite še:
Zakaj moški tako obupno potrebujejo spoštovanje – in kaj se zgodi, ko ga dobijo

MATJAZ KNEZ
OSEBNI ARHIV

Res prevelik izziv?

Vztrajanje z enim partnerjem, torej z zakoncem, vse življenje, kot uči Cerkev, se mnogim  v današnji zdi družbi neobičajno ali pa prevelik zalogaj.

“Pojasnim jim institut ničnosti zakona, ampak to ni namen. V zakon ne vstopiš z zavestjo, češ, če ne bo šlo, bova šla pa narazen. Tudi z naukom čistosti, podaritve drug drugemu šele potem, ko si poročen, je v današnjem svetu, ob vsem, s čimer smo bombardirani, danes težko živeti. Še posebej, če gledamo statistične podatke, da se ljudje poročajo pri 32, 34, 36 letih. Tukaj se tudi rodi stereotip o ‘zategnjenosti'”.“Seveda poznam ljudi, ki so se držali nauka čistosti, a nihče ne pove, da sta se na primer poročila pri 22 letih. Kar je čisto lepo in OK! Po drugi strani pa kondome najdem pri učencih šestega razreda. Zato se je z njimi težko pogovarjati o tem. Ker jim to ni vrednota.”

JERNEJ GAČNIKAR

Preberite še:
“Skavtstvo pusti pečat za vse življenje”

Učencem v šoli ne želi pridigati, ampak je njegov cilj vzgajati z mirnim, vztrajnim pogovorom, ko sami razmišljajo o boljših rešitvah, in zgledom. Tudi ali pa še posebej takrat, ko gre za agresivno vedenje.

Kdo in kaj je (bil) Matjaž Knez

Na pol v šali Matjaž Knez goji prepričanje, da bi mu kot otroku z današnjimi očmi gotovo pripisali ADHD (motnjo pozornosti in hiperaktivnosti). A starši so presežek njegove energije znali usmeriti v različne dejavnosti, tako fizične kot ustvarjalne.

V dijaških in študentskih letih se je ukvarjal z organizacijo prireditev, vodenjem mladinskih skupin, oratoriji s sto in enega vidika, mentorstvom glasbenim skupinam, snemanjem duhovnih popevk in ostalih pesmi, igranjem v pihalnem orkestru, zasebnem bendu, sodelovanjem s salezijansko mladinsko pastoralo, bil je tudi tonski tehnik …

V nekem obdobju je obležal in z zdravnico sta ugotavljala, da bi namesto dveh obrokov dnevno in petih kav bilo bolje napraviti obratno.Ko je bila na obzorju, kar zadeva starost, številka 30, je ugotovil, da nujno potrebuje ločnico med delom in zasebnim življenjem, česar prej praktično ni bilo. Zato se je podal v pedagoške vode, kar je tudi doštudiral.


MARTIN GOLOB

Preberite še:
“Duhovnik mora z ljudmi živeti, delati, jokati, se veseliti”

Seznam in kljukice

V mladosti si nikoli ni slikal “idealne” podobe dekleta, žene, družine. Občasno pa opaža to pri drugih. Kot da enostavno odkljukaš seznam petih, šestih lastnosti, ki naj bi jih dragi/draga, če želi to postati, imel(a). In to je to. Najdba uspešna.

Sam je prihodnjo soprogo našel pri 26 letih. Tam, kjer ni pričakoval nihče od njiju, na salezijanskih športnih igrah. To je bilo srečanje brez vzorcev in ustaljenih predstav.

“Leto prej sem izdal svojo zgoščenko. Bil sem precej vpet v katoliško glasbeno sceno, ki ji danes pravimo sodobna krščanska glasba. Veliko ljudi me je poznalo, delal sem za Zavodu Salesianum, bil prisoten na vseh oratorijskih srečanjih … Zdelo se mi je, da me pozna veliko ljudi. Nisem bil najbolj ponižen.”
matjaz knez
OSEBNI ARHIV

RENATA MEDVED ŠERTEL AND HUSBAND

Preberite še:
“Vsak večer si vzameva trenutek zase in drug drugemu poveva, za kaj sva hvaležna”

Po svoje pa ga je pritegnilo prav to, da ga ona ni poznala.

“Njena sestrična ji je rekla: ‘Ali ne veš, kdo je Matjaž Knez?’ odvrnila je: ‘Nimam pojma, kdo je!’ To mi je bilo zelo fascinantno. Začeli smo se družiti, rasti je začel zanimiv odnos.”

Igrišče združuje

30. mednarodne salezijanske igre mladih (PGSi Slovenija) bodo potekale v Sloveniji, in sicer med 30. aprilom in 5. majem na Kodeljevem. Udeležilo se jih bo več kot 1300 mladih (do 18. leta) iz vse Evrope. Pomerili se bodo v nogometu, košarki, odbojki in namiznem tenisu. Letošnje geslo je Igrišče združuje.

“Zavedamo se, da so na igrišču različni mladi; dobri in manj dobri športniki, verni in neverni, iz urejenih in tudi manj urejenih družinskih razmer… Vendar na igrišču niso samo oni, temveč tudi trenerji, starši, voditelji skupin, duhovniki… Igrišče združuje, če smo z mladimi,” sporočajo organizatorji. Prijave so mogoče še do 10. marca na pgsi2019.si.


avgustin irena maucec

Preberite še:
Skoraj 25 let ob strani nepokretni ženi: “Nikoli nisem razmišljal, da bi živel drugače”

Dejanja potrjujejo vrednote

Mariborsko mladost Matjaža in njegovega brata so močno zaznamovali salezijanci. Pritegnili niso le njiju, ampak kar vso družino. Rasel je v okolju, kjer je bila duhovnost vsekakor prisotna, a, kot pravi, je imel veliko “izletov” iz njega. Vrednote, ki jih zagovarja Cerkev, razume, poudarja pa njihovo potrjevanje z dejanji.

“Nekoč sem nekomu iz katoliških krogov, ki je pod vprašaj postavil moje poglede, provokativno odvrnil: ‘Bog me je takega ustvaril, odrešuje me vedno znova, in ko me bo odrešil, mu bom hvaležen.’ Naletel sem na zelo velike oči, ampak to sem zares mislil. Ne bom se spreminjal.”

Z glasbo še vedno prijateljuje, a bistveno manj intenzivno kot nekoč. Kot vodja ene ljubljanskih osnovnih šol za otroke s posebnimi potrebami se poklicno ogromno ukvarja z vzgojo, odnosi.
Preberite še:
Zgodba človeka, “obsojenega na smrt”


PRLEKIJA

Preberite še:
Prlekija ‒ majhna dežela velikih Slovencev


Michelle

Preberite še:
10 dni po splavu so zaslišali srčni utrip

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.