Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Vsak večer si vzameva trenutek zase in drug drugemu poveva, za kaj sva hvaležna”

RENATA MEDVED ŠERTEL AND HUSBAND

LOVRO ROZINA

Urška Kolenc - objavljeno 21/02/19

Ženska ženski – žena, prijateljica in ustvarjalka Renata Medved Šertel

Kreativna, marljiva in zagnana Renata Medved Šertel je po izobrazbi diplomirana kulturologinja, po duši pa ustvarjalka in tudi velika ljubiteljica (in skoraj zbirateljica) ročnih del kakovostnih slovenskih ustvarjalcev.

Takšne in drugačne ročne spretnosti so bile od nekdaj njena ljubezen, sproščanje, užitek in  kreativna zapolnitev prostega časa. Leta 2013 je luč sveta ugledala Brlogarka, hobi pa je kmalu zatem postal njena služba. Njeni realistični miniaturni izdelki so narejeni z veliko mero natančnosti in veselja.

Svoj prosti čas rada preživlja v naravi, ki je zanjo neusahljiv vir inspiracije, ter s svojo družino. Tri nečakinje in pes Pluto poskrbijo, da ji nikoli ni dolgčas. Obožuje dobro kavo in dolge pogovore s prijateljicami, preostale proste trenutke pa nameni izobraževanju na področju fotografije in podjetništva.

Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi?
Za idealen začetek dneva potrebujem samo svojo kavo. Ravno prav močno, sladkano in s pravim odmerkom mleka ter v vedno isti skodelici. Če dan začnem s kavo, ki ni po mojih standardih, se to precej pozna. 🙂 Med vikendi si z možem vzameva čas, da kavo spijeva ob dobrem zajtrku. To so najlepša jutra.


MORNING WOMAN GIRL

Preberite še:
Kako začeti dan, da ne bo že jutro polno nerganja

Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete …?
Nisem jutranji tip človeka in prvo uro delujem na avtopilota, zato se načeloma ne pogovarjam s sabo. Kadar me čaka res naporen dan, pa je to trenutek, ko sama sebe prepričam, da zmorem.

Biti urejena je za vas pomembno, ker …?
Ker se tako počutim dobro v svoji koži. Čeprav delam od doma in so trenirke moja stalnica, si rada vzamem čas zase.


GODNOŚĆ KOBIET

Preberite še:
Kaj žensko naredi elegantno?

S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Z dolgim sprehodom. Včasih sama, da uredim misli, običajno z možem, ker se na tak način najlažje in brez motenj posvetiva pogovoru. Ter z izleti in potovanji. Če delaš od doma, je fizični umik najbolj učinkovit dopust od dela. Zato se med vikendi veliko potepava, saj si takrat vzameva čas za naju, kar se mi zdi izjemnega pomena.

Ustvarjate realistične miniaturne izdelke pod imenom Brlogarka. Kako se je rodila ideja za hobi, ki je prerasel v službo?
Modeliranje iz polimerne mase je moj najstarejši hobi, ki seže že več kot 15 let nazaj, nekam na prelom osnovne in srednje šole. Ta surovina je bila vedno moj ventil za sproščanje. Ko so me pred šestimi leti povabili na moj prvi božični sejem, pa se je pravzaprav vse začelo odvijati bolj hitro in bolj resno.


DEANA JEZERŠEK

Preberite še:
Kako biti žena, mamica in podjetnica? “Delujem na fotosintezo”

Prek družabnih medijev sem začela širiti svoj krog strank ter polniti poličke trgovin z unikatnimi izdelki po Sloveniji.  Ideja, da se začnem iz tega graditi svoj posel, pa se je rodila, ko sem izgubila redno službo. Tisti “kaj pa, če zares uspe?” mi nikakor ni dal miru. Z veliko podporo moža sem se podala v negotove vode podjetništva in sama sebi ustvarila službo.

Vaš mož je hkrati tudi vaš sodelavec. Kako vama uspeva usklajevati obe vlogi in kako si kljub vsem obveznostim vzameta čas zase?
Res je, Brlogarka je pred kratkim postalo družinsko podjetje in čisto po resnici povedano, se najinih novih vlog šele navajava in učiva. Vsekakor ni preprosto. Komunikacija med sodelavcema je drugačna kot med možem in ženo in najpomembnejše je, da se tega zavedava.

WEB 3 RENATA MEDVED ŠERTEL – BRLOGARKA
LOVRO ROZINA

Odkar se mi je mož pridružil pri delu, si čas zase bistveno lažje vzameva, saj je najin delavnik povsem usklajen. Vikendi so odslej res prosti in čisto najini. Še nedolgo nazaj je bila marsikatera sobota in nedelja delovna, zato vikende zdaj toliko bolj ceniva in jih ne jemljeva za samoumevne.

Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Izguba službe, po kateri sem se podala na samostojno pot, je bila gotovo ena najtežjih, a hkrati najbolj izpopolnjujočih preizkušenj v mojem življenju. Spomnim se negotovosti in strahu ter nešteto vprašanj in dvomov, ki so se mi podili po glavi. Brez moževe motivacije in brezpogojne podpore gotovo ne bi zmogla. Danes sem hvaležna za to preizkušnjo, ker brez nje Brlogarke ne bi bilo.


WORK PRAYER

Preberite še:
Za mir na delovnem mestu začnite dan s to molitvijo

In kar je še bolj pomembno, zaradi te izkušnje sem postala bolj samozavestna in našla sebe in svoj smisel. Pa tudi naju kot partnerja je to povezalo bolj, kot bi si takrat lahko sploh predstavljala.

Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Včasih si dovolim biti slabe volje. Takrat se zamotim s sprehodom ali dobro knjigo, z družbo prijateljic in pogovorom, pa mine.

Kakšen je vaš večerni ritual, ki vas umiri?
Vsak večer si z možem vzameva trenutek zase in drug drugemu poveva, za kaj sva hvaležna. Eno stvar, ki jo je eden naredil za drugega in ga s tem razveselil. Včasih je to lahko okusno kosilo, pospravljena kopalnica ali pa samo dobro skuhana kava. Na tak način se vedno znova opomniva, da nisva samoumevna in da ceniva drug drugega.


SLEEPING

Preberite še:
5 nasvetov za boljši spanec

Biti ženska je lepo, ker …?
… ker lahko počnemo več stvari hkrati, ker imamo šesti čut in ker zmoremo vse, če si le zaupamo in verjamemo vase.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in vse, kar potrebujemo, je nekaj spodbudnih misli, pa ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.