Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Zanimivosti
separateurCreated with Sketch.

Kako sta se Marija in Jožef spoznala? Sta se zaljubila?

MARY AND JOSEPH

Martin Ellis | Flickr CC by NC ND 2.0

Philip Kosloski - objavljeno 14/02/19

Po današnjih merilih je to nekoliko posebna zgodba ...

Zakonska zveza se je nekdaj močno razlikovala od današnje. Pari običajno niso imeli te prednosti, da bi si sami izbrali svojega zakonca, in judovska kultura pri tem ni bila nobena izjema.

Ženitni posrednik in Bog

V judovskem izročilu je ženitni posrednik pomagal poiskati moža mladim dekletom, ki so bila primerne starosti za možitev. Zadnjo besedo so navadno prepustili Bogu prek molitve, zelo redko pa so odločitev prepustili mlademu paru.




Preberite še:
Pet nasvetov za zaročence

Zelo verjetno je, da sta se v podobnem položaju znašla tudi sveti Jožef in Devica Marija.

Kakšen je bil Jožef

Nekatera izročila pravijo, da je bil Jožef starejši vdovec, druga pa trdijo, da je bil postaven mladenič. Kakorkoli že, obstaja pripoved iz Jakobovega protoevangelija (zgodnjega apokrifnega “evangelija”, ki je ohranil nekaj ustnega izročila), ki vsebuje razlago, kako sta se z Marijo spoznala.

Marija naj bi bila že v rosni mladosti izročena v varstvo templju in ko je postala najstnica, so ji začeli iskati primernega moža.


CZY MOŻNA UMAWIAĆ SIĘ Z WIELOMA CHŁOPAKAMI

Preberite še:
5 nasvetov za zmenke, ki jih bodo vesele predvsem ženske sramežljive narave

In vstopil je veliki duhovnik ter oblačilo z dvanajstimi zvonovi odnesel v najsvetejše; in je molil zanjo. In glej, prišel je angel Gospodov in mu rekel: Zaharija, Zaharija, pojdi ven in zberi vse vdovce med ljudstvom, in vsak naj prinese svojo palico; tisti, ki mu bo Bog dal znamenje, jo bo dobil za ženo. In glasniki so šli po vsej Judeji, zvenel je glas Gospodove trobente in vsi so tekli.

ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Zakaj je (bila) Marija tako lepa?

In Jožef je odvrgel svojo sekiro ter stopil ven, da bi jih sprejel; ko so se zbrali, so odšli k velikemu duhovniku in s seboj vzeli svoje palice. On pa je zbral palice vseh, vstopil v tempelj in molil; ko je končal z molitvijo, je vzel palice in stopil ven ter jim jih dal: toda na njih ni bilo znamenj. Jožef je zadnji vzel svojo palico in glej, iz nje je prišla golobica ter poletela nad Jožefovo glavo. In duhovnik je rekel Jožefu: Izbran si bil, da boš skrbel za Gospodovo devico … Jožef je rekel Mariji: Glej, dobil sem te v Gospodovem templju; zdaj pa te puščam v svoji hiši in odhajam zgraditi, kar moram. In vrnil se bom pote. Gospod te bo varoval.

Tudi druge zgodbe so podobne, vendar v njih namesto ostarelega nastopa mladi Jožef.


JAVIER OLIVERA

Preberite še:
Bila sta par in želela sta se poročiti. A zgodilo se je drugače

Sveta družina

Kakorkoli že, res je, da je Bog izbral Jožefa za Marijinega moža, ker je vedel, da je pravičen mož, vreden varovati novo “skrinjo zaveze”, ki bo rodila odrešenika sveta.

Po sodobnih merilih to morda ni bilo najbolj romantično srečanje, zgodilo pa se je po Božji previdnosti. Zakonca sta rasla v medsebojni ljubezni in malemu Jezusu nudila čudovit dom, kjer je odraščal.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


anja rajter

Preberite še:
Samska na praznik zaljubljencev? “Na silo ne bom z nekom”


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Kaj pa župnik ve o ljubezni?!


COUPLE IN LOVE

Preberite še:
16 navdihujočih misli, ki slavijo zakonsko ljubezen

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.