Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 18. junija |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Bila sta par in želela sta se poročiti. A zgodilo se je drugače

JAVIER OLIVERA

@KustraD/Twitter

Łukasz Kobeszko - objavljeno 08/05/18

Bog naše življenje načrtuje s pomočjo zelo zapletenih algoritmov. O tem sta se prepričala zaročenca iz Argentine. Ko sta postala par, si nikakor nista predstavljala, da se bo njuna zveza tako končala. Spoznajte zgodbo Trinidad in Javierja

Trinidad Maria Guimar in Javier Olivera sta bila zaljubljen študentski par. Njuna zveza pa ni doživela klasičnega srečnega konca, saj se nista poročila in si ustvarila ljubeče družine. Prav tako nista prišla do točke, kjer vso romantiko zamenjajo konflikti in obtoževanje ter se par razide.

Kakšna je bila torej pot teh zaročencev? Lahko bi rekli, da sta še skupaj, ampak v zvezi, ki je vse prej kot običajna.

Običajni začetki

Argentinca sta se poznala od otroških let. Njuni starši, dejavni katoličani, so bili prijatelji in vsi so živeli v isti soseski Buenos Airesa. Po gimnaziji se je Javier, po vzoru svojih mnogih vrstnikov, odločil za nekajmesečno potovanje po celini.

V tem času je preživljal obdobje upora. Uprl se je tudi veri in vsemu, kar je z njo povezano. Ko se je vrnil domov, se je vpisal na študij prava. Trinidad Maria, nekdanja sošolka iz osnovne šole, se je prav tako vpisala na pravno fakulteto, a na drugi buenosaireški univerzi. Njuni poti sta se nato spet prekrižali in kmalu sta postala par.

Na začetku zveze je Javier vprašal Trinidad, ali ima namen ostati devica do poroke. Pritrdila je. Priznava, da ga je njeno močno prepričanje ter logična argumentacija njene izbire zelo presenetila.

“Takrat se mi je to zdelo samo neko veliko cerkveno pretiravanje. Čeprav sem se vsemu upiral, me je ta njena drža začela privlačiti. Srečal sem žensko, ki je branila to, v kar verjame, in to zelo premišljeno,” je pojasnil Javier.


MARINKA MIHAEL CERNETIC

Preberite še:
“Ljudje se v partnerskem odnosu obnašajo potrošniško: skupaj bova, dokler bo lepo”

Začetek preloma

Trinidad Maria je bila vedno blizu krščanskim krogom, veliko je brala in razpravljala o knjigah, kulturi, umetnosti in filozofiji. Ta svet je vase kmalu potegnil tudi Javierja. Pravzaprav ni bilo dneva, da ne bi govorila o smislu življenja in obstoju Boga.

Ko se je študij bližal koncu, sta sklenila, da se poročita. Fant se je počasi vrnil k veri, spet je začel hoditi k nedeljski maši, moliti … Zaročenca sta skupaj molila celo rožni venec.

Trinidadino družino je nato presenetila novica starejšega sina, ki se je odločil, da vstopi v semenišče. Za zaročenca je bil to velik šok – čeprav sta bila blizu Boga, sta njegovo odločitev sprejela kot nerazumen radikalizem in opustitev lepih kariernih možnosti.

“Govorila sva si, da je to noro, saj se je odrekel sreči. Po nekaj tednih pa je prišla refleksija in z njo vprašanje, kaj bi se zgodilo, če bi Bog naju prosil za tak korak? No, prvi odgovor se je glasil: Ne, saj sva par in se bova poročila,” se spominja Javier.


Jakson Follmann e Papa Francisco

Preberite še:
Po tragični letalski nesreči jim je Bog ponudil novo priložnost

K novim potem

Odločitev bodočega svaka Javierju ni dala miru. Nekaj tednov se je v njegovi glavi valilo vprašanje: Morda pa Bog kliče tudi mene? Nazadnje je o tem govoril s svojo zaročenko. Kako se je odzvala Trinidad? Povedala mu je, da tudi sama že nekaj tednov razmišlja o posvečenem življenju.

Odločila sta se, da se pogovorita s prijateljem redovnikom, ki je bil tudi njun spovednik. Odgovoril je zelo preprosto: To je stvar med Bogom in vsakim od vaju. Nihče ne more posegati v vajini duši – sama se morata odločiti v svojih srcih.

Trinidad pravi, da sta od takrat minili še dve leti, da ji je Bog v polnosti pokazal, kaj pomeni posvečeno življenje. Leta 2008 je naredila večne zaobljube v redu sester Usmiljenega Jezusa in dobila ime sestra Marija od Modrosti. Danes živi v redovni hiši, v škofiji Fréjus-Toulon, na jugu Francije. O svojih izkušnjah je napisala tudi knjigo ¿Alguna vez pensaste? El llamado de Cristo (Si kdaj razmišljal o tem? Kristusov klic).

Istega leta je bil v argentinski škofiji San Rafael posvečen Javier. Trenutno je predavatelj teologije v semenišču in piše blog.

“Velika milost je bila, da sva se spoznala in potem stopila na tako pot. Božja previdnost skrbi tudi za najmanjše detajle. Še vedno sva prijatelja, najini družini pa se še naprej družita,” je povedala sestra Marija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.
Preberite še:
8 vprašanj o katoliškem bogoslužju, ki zanimajo nekatoličane


CONFESSION

Preberite še:
Zakaj se katoličani spovedujemo duhovniku, ne kar Bogu?


MARTIN GOLOB

Preberite še:
Martin Golob – v traktorje zaljubljeni župnik, ki igra playstation, ministranti pa ga obožujejo

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.