Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Kako se obnašati v okolju, kjer ste edini proti splavu?

NEWBORN CHILD

Shutterstock

Družina - objavljeno 28/01/19

"Sem edina v razredu, ki zagovarja življenje"

Vprašanje bralke

Pozdravljeni! Sem študentka razrednega pouka in med študijem se pogosto srečujem z vprašanji, ki so povezana z življenjem. V našem letniku sem edina, ki zagovarja življenje namesto splava (ali pa sem edina, ki si to upa povedati na glas). Že nekaj časa čutim, da bi želela za življenje narediti nekaj več, a se bojim nasprotovanj in težav, saj je že v letniku včasih težko vzdržati, ko se o tem pogovarjamo, kaj bi bilo šele, če bi se še bolj izpostavila. Hvala za vaš odgovor. Zala

Odgovarja: Tina Čerin, Zavod Živim

Pozdravljena, Zala!

Tvojega vprašanja sem zelo vesela. V vsakem času, ko so se dogajale krivice, je Bog pošiljal tudi ljudi, ki so na te krivice opozarjali, posodili glas nemočnim in počasi spreminjali družbo. Današnji čas je močno zaznamovan z nespoštovanjem nerojenega življenja in zelo normalno je, da čutiš, da se moraš postaviti za nerojene.

Že sama si opozorila, da se ob temah, kot je splav, s sošolci v letniku lahko razvijejo burne razprave, v katerih ostajaš s svojim glasom za življenje bolj ali manj sama. Pri delu za življenje so nasprotovanja zelo pogostna. Zavedati pa se moramo, da je med nami ogromno ljudi, ki so ali zaradi splava ali kulture smrti ranjeni in z njo zaznamovani. Za naš govor o splavu in življenju je prav, da je sočuten in ne obsojajoč, a kljub temu lahko pričakuješ, da boš pri ljudeh, ki mislijo drugače od nas, naletela na buren odziv z obtožbami o naši nestrpnosti in nerazumevanju.


WALTER JOSHUA FRETZ

Preberite še:
Deček, ki spreminja razpravo o splavu

Morda si pred kratkim opazila dogajanje okoli prepovedi oglaševanja pomoči ženskam, ki se znajdejo v stiski v nosečnosti ali po izgubi otroka. Ali pa obsodbo patra, ki je mnenja, da je splav umor. Kakorkoli, tudi te obsodbe in nasprotovanja imajo dve plati. Po eni strani so za nas nekaj, kar predstavlja oviro, hkrati pa priložnost, da za sporočilo o svetosti življenja izve še več ljudi.

Poleg nasprotovanja v javnem življenju in okolici se lahko zgodi, da tudi pri prijateljih in bližnjih ljudeh ne boš vedno deležna podpore. Morda se jim bo zdelo neprijetno, da se ravno njihova prijateljica ali sorodnica ukvarja s tako perečimi temami. Vendar če sama čutiš, da te Bog kliče v to delo, je zadovoljstvo ob tem, da izpolnjuješ Njegovo voljo, mnogo večje od uresničevanja pričakovanj bližnjih.


FAMILY

Preberite še:
Zavrnila sem teste v nosečnosti in ginekologa pustila odprtih ust

Pomembno je, da si globoko povezana z Bogom, saj v resnici ne stopaš le v boj z ljudmi, temveč vstopaš na bojno polje med Bogom in njegovim največjim sovražnikom. Moč za to poslanstvo najdeš v molitvi. Veliko trdnost dajeta redna spoved in evharistija. Poleg globokega duhovnega življenja je dobro, da se čim bolj opremiš tudi z znanjem. V delovanju za življenje je pomembno tudi sodelovanje s tistimi, ki so v tem že aktivni. Dobro je, da najdeš področje, ki je tebi najbližje, hkrati pa ohranjaš odprt pogled na vsa področja, ki se dotikajo delovanja za življenje. In navsezadnje je pomembno, da zbereš pogum in “skočiš v vodo”. Pri tem skoku ti želim obilo blagoslova!

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, letnik 68, številka 3.


AUNT,CHILD,CAR

Preberite še:
15 stvari, ki jih za nečake počne najboljša teta




Preberite še:
Kako so Gorenjci in Dolenjci tekmovali za prevlado


CODZIENNA MSZA W NARZECZEŃSTWIE

Preberite še:
Vera in naši odnosi … in kako jih pravilno razumeti

Tags:
splav
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.