Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 27. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kdo je prvi rekel, da mora mož ženo ljubiti, žena pa moža spoštovati?

2saint-paul

Public Domain

Tereza Mohar - objavljeno 25/01/19

25. januarja se spominjamo spreobrnjenja apostola Pavla, ki je ponesel evangelij poganskim ljudstvom po skorajda vsem tedaj znanem svetu

Tudi vse nas vabi, da se nenehno spreobračamo, posebno naročilo pa ima za može in žene!

Kaj pomeni spreobrnitev?

V Slovarju slovenskega knjižnega jezika je zapisano, da govorimo o “spreobrnitvi” takrat, ko nekdo spremeni svoje ravnanje, življenje in postane boljši. V krščanskem pomenu pa spreobrniti se hkrati pomeni dovoliti, da Jezus živi in deluje v meni. Spreobrnjenje je tako več kot le moralna sprememba.


SAINT,COMP

Preberite še:
4 svetniki, ki so doživeli čudežno spreobrnjenje

Tako korenito spremembo je doživel apostol Pavel. Tedaj še kot farizej Savel je bil zelo zavzet jud, posledično tudi zelo oster nasprotnik krščanstva; kot takega ga srečamo že ob kamenjanju diakona Štefana. Zato je toliko bolj presenetljivo, da ga je Jezus poklical in ga poslal v svet kot apostola Pavla. Pri Bogu ni nič nemogoče.

Spreobrnitev, opisana kar dvakrat

Spreobrnitev apostola Pavla je v Svetem pismu, natančneje v Apostolskih delih, opisana kar dvakrat. Prvo poročilo je zapisal evangelist Luka (ki mu je pripisano avtorstvo Apostolskih del) v 9. poglavju, drugo pričevanje pa nam v 22. poglavju tako rekoč iz prve roke podaja Pavel sam.
Preberite še:
Recept svetega Pavla, kako se bojevati s hudičem

Kakšna osebnost je bil Pavel?

“Pavel ni harmoničen svetnik. Njegov lik je poln nepopolnosti in neskladnosti. Zato je toliko bolj osupljivo, da je kljub svoji nepopolnosti (ali morda prav zaradi nje) tako odločilno zaznamoval zgodovino krščanstva in človeštva.” Tako ga opiše avtor knjige Sveti Pavel za nepopolne in nadaljuje: “Pavla njegovi sodobniki ne cenijo zato, ker bi bil človek do potankosti izdelanega značaja. Cenijo ga zato, ker se z njimi ukvarja, ker jim pomaga nositi bremena, ker ljubeče podpira rast njihovih skupnosti.”
Preberite še:
Ljubezen ‒ danes zlorabljena beseda. Kaj o njej pravi sveti Pavel?

Pavlova pisma

Pavel je skrbel za številne skupnosti, ki jih je sam ustanovil. V spodbudo jim je pisal pisma. Štirinajst od teh pisem (nekatera je napisal sam, druga pa so pripisana njegovim naslednikom) je vključenih v Sveto pismo Nove zaveze.

Kaj Pavel svetuje današnjim možem in ženam?

Pavlove misli so lahko za marsikoga revolucionarne ali celo sporne, še posebej ko govori o podrejenosti žene v odnosu do moža. A Pavel ni nikakršen nasprotnik žensk! Zelo dobro se zaveda, kaj je pomembno za dober zakon.

V Pismu Efežanom zapiše, da naj mož ljubi svojo ženo kakor sebe, žena pa naj spoštuje moža. “Tej trditvi resnično težko oporekamo. Žena v resnici najbolj potrebuje moževo zvesto pozornost in ljubezen, moški pa potrebuje to, da ga žena spoštuje in ceni,” pravi avtor omenjene knjige.

V Pavlovih pismih najdemo tudi mnoge druge smernice za današnji čas.

CONVERSION OF ST PAUL
Public Domain

Pavel v likovni umetnosti

Pavlova spreobrnitev je navdihovala mnoge slikarje. Eden izmed njih je Caravaggio, italijanski baročni slikar, ki je zelo živo upodobil trenutek Pavlove spreobrnitve. Presunljivo natančno upodobi lepoto svetlobe, ki je Pavla obdala, pa tudi od skrbi naguban obraz njegovega spremljevalca.

Z veliko umetniško močjo uspe slikarju upodobiti paradoks – ko Pavel vidi Božjo svetlobo, ne vidi ničesar drugega več. V središču slike je velikanski konj, ki ima vzdignjeno nogo. Pravijo, da konj nikoli ne potepta jezdeca, ki pade z njega. Lahko pa je to tudi znamenje Božje moči, ki je Pavla ohranila pri življenju za njegovo veliko poslanstvo.


bergamo

Preberite še:
To je tuja dežela, ki je spremenila slovensko zgodovino


joão guilherme eucaristia

Preberite še:
Deček s cerebralno paralizo je ob svojem prvem svetem obhajilu prvič zakorakal


COUPLE

Preberite še:
Nasveti sv. Frančiška Saleškega za trden zakon

Tags:
svetnikizakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.