Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 21. februarja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Molitveni vodnik: korak za korakom v molitveni uri pred Najsvetejšim

YOUNG,WOMAN,PRAYING

George Martell | Archdiocese of Boston | CC BY-ND 2.0

Tom Hoopes - objavljeno 13/12/18

Vse, kar potrebujete, je ...

Vse, kar potrebujete za molitveno uro pred Najsvetejšim, je tabernakelj s prižgano večno lučjo, Sveto pismo in morda Kompendij katekizma Katoliške cerkve.

Tri pravila

1. Bodite tiho. Med molitvijo ne povzročajte hrupa in ne razmišljajte o pravilni izgovarjavi molitvenih obrazcev. Bodite tiho tako navzven kot navznoter.

2. Bodite pozorni. To ni zgolj bralna urica – branje naj bo uvod v molitev.

3. Bodite čuječi. Spoštljivo sedite, stojte ali klečite. Hiter nasvet: Če postanete zaspani, vstanite!


WOMAN,MASS

Preberite še:
11 nasvetov za bolj doživeto mašo

Korak za korakom

Molitveno uro pred Najsvetejšim lahko molimo na več načinov. Spodnji nasveti vam bodo morda v pomoč, če se boste v molitvi izgubili, toda potek molitvene ure prilagajajte po lastni presoji, tako da boste zadovoljili svoje potrebe.

Začetek

Prvih 5 minut: Prosite Svetega Duha za pomoč. Povejte Bogu, kako verujete in zaupate vanj in kako ga ljubite. Prosite ga za še več vere, upanja in ljubezni.

Hiter nasvet: V Kompendiju so čudovite molitve k Svetemu Duhu in molitve dejanj vere, upanja in ljubezni.


INCENSE,MASS

Preberite še:
Zakaj pri maši uporabljamo kadilo

Češčenje

Naslednjih 10 minut: Častite Boga.

Bog ima ves svet v rokah kakor drobno zrno na dlani. Vsemogočen je, Bog vse dobrote, lepši, kot si ga sploh lahko predstavljamo, in resničnejši od vseh malenkosti, ki jih tako zlahka razumemo. Predstavljajte si, da Kristus sedi poleg vas.

Recite mu: “O, moj Bog, častim tvojo božansko veličino iz globine svoje majhnosti; ti si tako velik in jaz tako majhen,” ali: “Slava Očetu …” Ponavljajte, dokler se vam zdi potrebno.

Hiter nasvet: Preizkusite Te Deum iz Kompendija. Svetopisemski navedki, ki so v pomoč pri češčenju: 2 Mz 33,18-23; Vp 2,8-17; Mt 2,1-11; Jn 1,1-18; Kol 1,15-20; Flp 2,6-11.

ADORATION CHAPEL
Julian Kumar | Godong

JAK STRACIĆ SYMPATIĘ

Preberite še:
Nasvet Janeza Boska, kako od sebe odvrniti zlo

Kesanje

Naslednjih 10 minut: Obžalujte svoje grehe. Odrešujoča ni vaša ljubezen do Boga, pač pa njegova ljubezen do vas. Kdaj se tej ljubezni niste odzvali? Izprašajte si vest. Zmolite kesanje za grehe sveta. Molite: “O, moj Jezus, zelo mi je žal. Odpusti mi.” (Predstavljajte si Jezusa na križu; poljubite vsako njegovo rano.)

Hiter nasvet: Svetopisemski odlomki v pomoč pri kesanju: 1 Kor 13,4-7; Kol 3,5-10; 1 Tim 1,12-17; Jak 3,2-12; 1 Jn 1,5-2,6; Spokorni Psalmi: 6, 32, 38, 51, 102, 130, 142.

Premišljevanje

Naslednjih 15 minut: Premišljujte o Božjih dejanjih. Morda boste želeli zmoliti križev pot, rožni venec ali pa premišljevati ob Svetem pismu.

Svetopisemsko premišljevanje. Preberite krajši evangeljski odlomek. Predstavljajte si prizor. Opazujte Kristusov odziv. Premišljujte o vsaki vrstici.

Premišljevanje o nauku. Preberite odlomke iz Svetega pisma ali Katekizma, ki se nanašajo na cerkveni nauk. Zahvalite se zanj in ugotovite, na kakšne načine se dotika vašega življenja. (Predlog: nedelja – vstajenje; ponedeljek – utelešenje; torek – usmiljenje/spoved; sreda – Sveti Duh; četrtek – evharistija; petek – trpljenje; sobota – Marija).

Premišljevanje o življenju. Ali pa si oglejte svoje življenje. Katere vrste prevzetnosti se najpogosteje vdate? Sebičnosti (najbolj cenite sami sebe), nečimrnosti (največ vam pomeni, kaj si o vas mislijo drugi), čutnosti (največ vam pomeni udobje)? Molite za nasprotne kreposti: nesebično ljubezen (služenje bližnjemu), zvestobo (na prvem mestu je Kristusov nauk), krotkost (sprejmite svoje križe).


PRAY HOLY SACREMENT

Preberite še:
Je adoracija samo za stare mame?

Zahvaljevanje

Naslednjih 10 minut: Zahvalite se za vse Božje darove. Ni vas le ustvaril, temveč vas iz nesebične ljubezni tudi ohranja.

Zahvalite se mu za dobesedno vse in bodite pri tem zelo natančni: hrano, streho nad glavo, oblačila, zdravje, družino, prijatelje, učitelje, sodelavce, dom in predvsem za duhovne darove – vero, upanje, ljubezen, ta trenutek, ki ga preživljate v molitvi, katoliško vero, oznanjevalce, ki so se vas dotaknili.

Bogu se zahvalite za vse uslišane molitve. Zahvalite se mu za križe v svojem življenju. Zahvalite se mu, da vas je ustvaril in vas tako ljubi, da je za vas umrl.

Hiter nasvet: Svetopisemski odlomki za zahvaljevanje: 1 Mz 1; 1 Mz 8,15-22; Job 1,13-22; Mt 6,25-34; Lk 17,11-19; Psalmi: 8, 65, 66, 100, 111.


FULTON SHEEN

Preberite še:
Dvanajst genialnih misli za življenje nadškofa Fultona Sheena

Prošnja Bogu

Naslednjih 5 minut: Prosite Boga za to, kar potrebujete vi in vaši bližnji. On je kralj vsega stvarstva. On vse nadzira, čeprav včasih to ni tako očitno.

Molite za: Cerkev, po papeževem namenu, za vse trpeče, za duhovnike in škofe, za posvečene osebe, za nove duhovne poklice, za svojo domovino, družino, za to, kar najbolj potrebujete v svojem duhovnem življenju. Molite za mir in zaščito inštitucije družine. Molite za vse, ki so vas prosili, da molite zanje.

Zadnjih 5 minut: Trdno sklenite, da boste naredili nekaj, za kar vas je Sveti Duh v molitvi nagovoril: nekaj izvedljivega in preverljivega.

Prosite za pomoč Preblaženo Devico Marijo, morda z marijanskimi molitvami iz Kompendija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


ASSUMPTION OF MARY

Preberite še:
Molitev k Brezmadežni


CONGREGATION,PRAYING,MASS

Preberite še:
Da katoličan verjame v Boga, je jasno. Pa mora verjeti tudi v Cerkev?


JEAN-PHILIPPE CAUVEAU

Preberite še:
Prostitutke duhovniku: “Ali vaš Bog sploh obstaja?”

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.