Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 19. maja |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Da katoličan verjame v Boga, je jasno. Pa mora verjeti tudi v Cerkev?

CONGREGATION,PRAYING,MASS

Shutterstock

Michał Lubowicki - objavljeno 20/06/18

"Verujem v eno, sveto, katoliško in apostolsko Cerkev." Tako molimo pri nedeljski sveti maši. Ampak zakaj verjamemo v Cerkev?

Vera v Cerkev je logična posledica vere v Jezusa Kristusa in Svetega Duha. Je to res tako preprosto in samoumevno? Osem razlogov, zaradi katerih verujem v Cerkev.


KOBIETA NA ŁAWCE

Preberite še:
Prestrašeni katoličan. Od kod vsi ti kompleksi, povezani z našo vero?

Zakaj verjamem v Cerkev?

  1. Verujem v Cerkev, ker verujem v Božjega sina Jezusa Kristusa in v Svetega Duha, ki ga je učencem obljubil kot “zagotovilo” in povzročitelja svoje navzočnosti med nami za vse dni do konca sveta (Prim. Mt 28,20).
  2. Verujem v Cerkev, ker verujem, da je Božji sin zares postal človek – hotel imeti in ima telo. In ne zdi se, da se je glede tega karkoli spremenilo. Bog hoče imeti telo, da bi bil po njem med ljudmi in za ljudi. Po vnebohodu tudi: zdaj je njegovo telo Cerkev, ki ga sestavljamo konkretni ljudje, s katerimi se Jezus poistoveti: “Karkoli ste storili enemu od teh mojih najmanjših bratov, ste meni storili,” (Mt 25,40).
  3. Verujem v Cerkev, ker je Cerkev skupnost. Bog pa od samega začetka hoče – primer sta Adam in Eva – reševati človeka v skupnosti in ne posamezno. Če bi se mu zdelo dobro soliranje, bi ostal pri Adamu.
  4. Verujem v Cerkev, ker jo je Jezus hotel. Poklical je dvanajstere – tiste, ki jih je sam hotel. Stara zaveza je prinesla dvanajst rodov izvoljenega ljudstva, v novi pa Jezus na dvanajstih ustanovi novo Božje ljudstvo. Ni nas poklical kot samotarje, ampak kot ljudstvo. In hrepenel, da bi bili eno. Ko je zmanjkal Juda, so apostoli takoj vedeli, da morajo izbrati naslednika. Dvanajst ni bila samo lepa številka, ampak želja samega Kristusa.
  5. Verujem v Cerkev, ker je skupnost in ker samo v skupnosti lahko verujem. Lahko imam poglede, življenjsko filozofijo – lahko da celo pravilno. Vero pa imam lahko samo v skupnosti, ker je vera nekaj, kar lahko prejmemo le od drugih. Zato je Pavel takoj po tem, ko sreča Jezusa pred Damaskom, poslan k Cerkvi, skupnosti – pojdi v mesto, tam boš zvedel, kaj moraš početi. Verujem v Cerkev, ker ne bi veroval v Boga, če mi o Bogu ne bi nihče govoril, če mi ne bi pokazal, kako imeti z njim odnos. Ne bi znal moliti, ohranjati vezi z Bogom, če ne bi bilo človeka, ki bi z mano pokleknil in mi pokazal, kjer v cerkvi stoji tabernakelj. Zato Pavel spominja škofa Timoteja na vero njegove babice Loide in mame Evnike – onidve sta naučili verovati Timoteja (2Tim 5).
  6. Verujem v Cerkev, ker samo v skupnosti lahko srečam vstalega Gospoda, o čemer govorijo vsi štirje evangeliji. Vsako srečanje človeka z vstalim se konča z naročilom, naj gre in nese novico skupnosti: Pojdi in povej mojim bratom!
  7. Verujem v Cerkev, ker mi tudi predan študij Svetega pisma in Katekizma da le temeljno vedenje. Jaz pa ne iščem vedenja, ampak vero – hočem vero in ta se rodi iz poslušanja teh, ki so verovali pred mano.
  8. Verujem v Cerkev, ker brez sploh ne bi mogel verovati. Imel bi morda bolj ali manj smiselno razlago tega, kdo je Bog in kdo je bil Jezus Kristus. Jaz pa hočem vedeti, kdo je Kristus danes! To pa lahko izvem samo od teh, ki so izvedeli od teh, ki so bili pred njimi in ki so izvedeli od teh, ki so “z njim jedli in pili, potem ko je vstal od mrtvih,” (Apd 10, 41).

Osem razlogov, zaradi katerih verujem v Cerkev. To je moja vera in izpovedovanje te vere je zame hvala in veselje v Jezusu Kristusu. Moja vera? Naša!

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila poljska izdaja Aleteie. Prevedel in priredil Rok Pogačnik.


MAN SAINT

Preberite še:
Smo kristjani shizofreniki?


WOMAN WITH TALISMAN

Preberite še:
Je škodljivo, če uporabljam talismane?


POPE FRANCIS,SIGN OF THE CROSS

Preberite še:
Kako se pokrižati pred evangelijem

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.