Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kralj s trnjevo krono? Kakšen kralj pa je to?!

CHRIST THE KING

WAITING FOR THE WORD | CC BY 2.0

Samo Pučnik - objavljeno 25/11/18

Kristus je drugačen kralj, kralj s trnjevo krono. Zakaj bi sploh kdo želel praznovati nekaj takega?

Cerkveno leto se konča nekoliko prej kot koledarsko – z nedeljo Kristusa, Kralja vesoljstva. Prihodnjo nedeljo bo že prva adventna nedelja in s tem začetek novega cerkvenega leta.

Morda se ob tem postavi vprašanje, kakšen kralj pa je Kristus, če so ga zaničevali, pljuvali vanj, ga kronali s trnjevo krono in celo križali. Zakaj bi kristjani praznovali kralja, ki ni kronan z zlatom, ampak s trnjevo krono?

Kralj, ki je premagal smrt

A Kristus je tudi vstal od mrtvih. Verniki na to nedeljo praznujemo Kristusa, ki je kralj ne samo v smislu vladanja na Zemlji, temveč kralj v duši in telesu slehernega.

Ko so Jezusa križali na Golgoti, je na njegovem križu visel napis To je judovski kralj v latinščini, grščini in hebrejščini. Kakšno protislovje – slečenega, izčrpanega, križanega Kristusa Pilat v tem napisu poimenuje kralj.
Preberite še:
Kaj se je zgodilo z Jezusovimi dvanajstimi apostoli

Vlada nad življenjem in smrtjo

Kot takega ga prepozna tudi desni razbojnik. Prepozna kralja, ki mu ni enakega na Zemlji, saj bi “običajnega” kralja prosil za pomilostitev. Razbojnikov uvid je veliko globlji. Prepozna Kristusa kot vladarja nad življenjem in smrtjo, saj ga prosi, naj se ga spomni v nebeškem kraljestvu. In v to verjame, še preden je Kristus vstal od mrtvih.

Kristus je kralj, ker je vstal od mrtvih.

Trnje simbolično predstavlja to, kar je Kristus dokončno premagal: premagal je trpljenje in smrt, zato njegovo vladarstvo ni omejeno le na to, kar je na tem svetu dobrega in lepega, temveč je vladar vsega – tudi človeškega trpljenja.


ANGEL

Preberite še:
Jezusovo vstajenje od mrtvih – resnica ali mit?

Najprej Kristus, nato še mi

Kristus je pa navsezadnje kralj, ker ga njegov Oče postavi na svojo desnico, prestoluje in vlada tudi Cerkvi, ki je kal njegovega kraljestva tukaj na Zemlji.

Apostol Pavel v Svetem pismu zapiše: “Toda Kristus je vstal od mrtvih, prvenec tistih, ki so zaspali.” (1 Kor 15,20) Z besedo prvenec lahko razumemo, da je prvi od teh, ki je vstal. Če pa je nekdo prvi, sledi tudi drugi in tretji. Jezus je okusil naše trpljenje, težave, skrbi in našo smrt zato, da bomo – tako kot On in z Njegovo močjo – lahko vstali tudi mi.

Pavel v Pismu Kološanom daje zagotovilo: “On nas je namreč iztrgal iz oblasti teme in nas prestavil v kraljestvo svojega ljubljenega Sina.” (Kol 1,13)
Preberite še:
Šest najstarejših Jezusovih podob


JESUS,RAISES,LAZARUS,FROM THE DEAD

Preberite še:
Je bil Jezus čarovnik?


ANCIENT,ISRAEL,VR

Preberite še:
Kakšen je bil Jeruzalem v Jezusovem času? Virtualni sprehod skozi mesto

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.