Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 30. maja |
Aleteia logo
Zanjo
separateurCreated with Sketch.

“Nikoli se zaradi odrske vloge ne bi odpovedala vlogi matere”

IRENA YEBUAH TIRAN

ARHIV PROPLUS

Številni menijo, da ima Irena Yebuah Tiran naravnost sončen nasmeh pa tudi pozitivne energije ji ne primanjkuje.

Barbara Oprčkal - objavljeno 12/07/18

Ženska ženski ‒ mama, žena, operna pevka in učiteljica solopetja Irena Yebuah Tiran

Svojo pevsko kariero je začela graditi že po gimnaziji, in sicer na srednji glasbeni šoli v Ljubljani. Zatem je bil kraj njenega pevskega izobraževanja in izpopolnjevanja Salzburg, kjer je z odliko diplomirala na salzburškem Mozarteumu, nato pa tam končala tudi podiplomski študij. Glasba je gotovo velik del življenja Irene Yebuah Tiran, a še zdaleč ne vse.

Najprej je Irena mama dvema sinovoma, žena in … dvojčica. Verjetno se bo vsak (ki je tudi sam dvojček ali dvojčica) strinjal, da se med otrokoma, ki skupaj rasteta v materinem telesu, splete prav posebna vez. In prav takšna se je spletla tudi med Ireno in njeno sestro Leticio, s katero sta bili rojeni prav na materinski dan, in sicer mami Vidi in očetu Robertu, ki prihaja iz Gane.

Gotovo je Irena marsikomu znan obraz, pa tudi svoj glas ima. Seveda, govorimo o priljubljeni oddaji Znan obraz ima svoj glas, v kateri je simpatična glasbenica nastopila kot žirantka. Danes sicer Irena poučuje solopetje na glasbeni šoli v Novem mestu in koncertira kot solistka in članica komornih zasedb tako doma kot v tujini. Prav zdaj se pripravlja na tri jesenske premiere: otroško opero Gospod in hruške, muzikal Madagascar in monoopero Ljubezenske pesmi.

1. Kakšen je za vas idealen začetek dneva? Se kdaj zgodi? 
Zame je idealno začeti dan s tekom, po možnosti ob morju. Na srečo se zgodi, in to večkrat.

2. Ko se zjutraj pogledate v ogledalo, si rečete … ?
Včasih: “Na juriš!”, včasih pa: “A res že moram vstati?!”

3. Biti urejena je za vas pomembno, ker … ?
Je to eden od osnovnih pogojev za sobivanje z drugimi. S tem izražaš svoj odnos do življenja, do soljudi.


HAJDI KOROŠEC JAZBINŠEK

Preberite še:
“Pri vsem, kar sem izkusila v življenju, mi težko kaj pokvari dan”

IRENA YEBUAH TIRAN
MARJAN LAZNIK

4. Materinstvo je najlepša vloga, ker … ?
Težko rečem, da je najlepša, je pa zagotovo izenačena s preostalimi vlogami, vsaj po mojem mnenje. Se pa zaradi odrske vloge ne bi nikoli odpovedala vlogi matere. Materinstvo mi je dalo neko posebno samozavest in me naučilo odgovornosti.

5. Kako se ob vseh obveznostih, otrocih in vsesplošnemu pomanjkanju časa posvetite svojemu možu?
Ko me takole vprašate, ugotavljam, da verjetno premalo. Za rojstni dan sem mu podarila maraton v Berlinu in sva takrat kar precej skupaj trenirala. Sicer pa zelo rada obiščeva kakšno dobro restavracijo, zvlečem ga tudi na kak dober koncert.

6. Dan se je že tako slabo začel, težave v službi, potem pa vam še otroci nagajajo. Kako se odzovete v takšni situaciji in kako jo rešite? 
Kadar sem bila res v opisani situaciji, sem se poskušala spomniti na mojo prijateljico, ki je posvojila pet otrok in jih vzgaja s tako milino in osredotočenostjo, da me vedno znova prevzame.

Moja sinova pa sta zdaj že najstnika in so to drugačne težave. Zdaj se trudim s konstruktivnimi pogovori. Priznam pa, da so me situacije iz ranega otroštva bolj izčrpavale kot me trenutne, čeprav pravijo; majhni otroci, majhne težave, veliki otroci, velike težave. Za zdaj trkam! 😊


NINA STRNAD

Preberite še:
“Več mi pomeni umirjen življenjski slog kot uspešna svetovna kariera”


ALENKA KESAR

Preberite še:
“To je tako, kot bi tvoje srce hodilo zunaj tvojega telesa”

7. Preizkušnja, za katero ste v življenju najbolj hvaležni in kaj ste se iz nje naučili?
Zagotovo je bil moj študij v tujini do zdaj zame največja preizkušnja, ki me je oblikovala v to, kar sem. Še posebej ker sem bila takrat prvič ločena od svoje dvojčice.

8. Misel, ki vas spravi pokonci, ko ste slabe volje?
Nekoč nama je s sestro neki prijatelj dejal: “Lita, Irena, vse bo v redu!” Od takrat ga vsakič citiram, ko me prevzame malodušje. In to na glas! 😊

9. S čim, kje in kako se duhovno napolnite?
Največkrat s tekom pa tudi z izdelovanjem šopkov ali z dobrim koncertom oz. predstavo. Zelo rada pa imam ob sebi dobre ljudi, ki me nasmejejo!

10. Biti ženska je lepo, ker … ?
Te nekdo lahko pokliče mama.

Ženska ženski

Je biti ženska danes težko ali lepo? Ali celo oboje? Pride trenutek, ko se znajdemo pred izzivom, ko ne vemo, kako bi se odzvale, kaj bi storile, kako bi šle naprej. Pride trenutek, ko se ne počutimo dobro v svoji koži, in je vse, kar potrebujemo, nekaj spodbudnih misli, a ne vemo, kje bi jih poiskale.

Takrat nam še kako prav pride koristen nasvet, podobna izkušnja, ki nam da motivacijo ali pa zgolj idejo, kako lahko rešimo zagato, v kateri smo se znašle. In ni ga boljšega nasveta, kot ga lahko da ženska ženski, mama mami, podjetnica podjetnici …

10 vprašanj in odgovorov. 10 izkušenj, misli, nasvetov. Da bo biti ženska še lepše.

Še več zgodb iz rubrike Ženska ženski pa najdete tukaj.

Tags:
Ženska ženski
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.