Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 22. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Tudi vi kar tako, malo za šalo berete horoskop?

WOMAN,NEWSPAPER

Shutterstock

Philip Kosloski - objavljeno 30/10/18

Branje horoskopa se morda zdi le zabava, a za tem se skriva nekaj veliko resnejšega

Na prvi pogled je branje horoskopa lahko nedolžna zabava. Branje, kaj pravijo zvezde o tem, kakšen bo vaš dan, vas morda nasmeje. Če odprete lokalni časopis, vas bo horoskop čakal ob križanki ali stripu. Če odprete kakšen spletni medij, bo v zavihku Zabava.

To niso “heci”

Cerkvi pa se astrologija ne zdi zabavna. Jasno uči, da je v njej nekaj zelo zloveščega, prek česar lahko v naša življenja vstopi hudič.

Astrologija je antična praksa, ki jo v različnih poganskih verovanjih najdemo že veliko pred Kristusovim rojstvom. Njen osnovni namen je napovedovanje prihodnosti, ki temelji na položaju nebesnih teles. To astrologijo uvršča med vedeževanje. Človeku prinaša nekakšno upanje, da bo, če ve, kakšen bo njegov dan, lahko “obvladal” čas. Prav to pa je v hudičevem načrtu.


JAK STRACIĆ SYMPATIĘ

Preberite še:
Nasvet Janeza Boska, kako od sebe odvrniti zlo

Satan ne pozna prihodnosti, toda …

Samo Bog pozna prihodnost, medtem ko je Satan in njegovi pomočniki ne. Kljub temu pa lahko, ker so duhovi in imajo odlično zmožnost razmišljanja, opazujejo, kaj se dogaja in na podlagi tega ljudem ponudijo napoved, kaj se bo verjetno zgodilo. To najbolj očitno počnejo prek branja z dlani ali načinov “napovedovanja” prihodnosti, ki vključujejo sodelovanje duhov (demonov).


GHOST

Preberite še:
Poznamo več vrst duhov. Katerim se moramo izogibati?

Cerkev je astrologiji in branju horoskopa vedno močno nasprotovala.

Katekizem Katoliške cerkve pravi, da moramo zavračati “vse oblike vedeževanja: zatekanje k satanu ali k zlim duhovom, klicanje umrlih in druge tovrstne dejavnosti, o katerih zgrešeno domnevajo, da ‘odgrinjajo’ prihodnost. Iskanje svèta pri horoskopih, astrologija, hiromantija, razlaga napovedujočih znamenj in kockanja, pojavi jasnovidnosti, zatekanje k medijem – vse to skriva v sebi voljo po moči, ki bi rada gospodovala nad časom, nad zgodovino in končno nad ljudmi, hkrati pa tudi težnjo za tem, da bi si pridobili skrite sile. Vse to je v protislovju s češčenjem in spoštovanjem, prepojenim z ljubečim strahom, ki ga dolgujemo samo Bogu” (KKC 2116).

POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Preberite še:
Kako je papež Janez Pavel II. jezil hudiča

Odprta pot okultizmu

“Čeprav pravite, da ne verjamete v horoskop in da ga berete le za šalo, bi morali to opustiti. Dnevni horoskop lahko hitro vpliva na nas. To je pot, s katero se odpremo okultizmu,” je opozoril Donald W. Montrose, nekdanji škof v Stocktonu v Kaliforniji.

Tudi eksorcisti govorijo o vplivu demonov prek horoskopa, saj so nekateri ljudje postali obsedeni, potem ko so začeli brati horoskop.

Bog nas vodi v obljubljeno deželo

Papež Frančišek je v neki pridigi lani dejal, da kristjan ne bere horoskopa, da bi vedel, kaj bo prinesla prihodnost. Tudi ne sprašuje napovedovalca prihodnosti, ki pogleda v kristalno kroglo ali bere z dlani. “Smo moški in ženske, ki hodimo po poti obljube, kot je Abraham hodil proti obljubljeni deželi,” poudarja papež.

Bog je na naši strani in želi nas voditi v obljubljeno deželo. Mi se mu moramo le prepustiti in zaupati Njegovim potem.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie.


HALLOWEEN

Preberite še:
Zakaj v naši družini ne praznujemo noči čarovnic
Preberite še:
Župnik in maratonec, za katerega so navijali tudi v Hollywoodu in na Beverly Hillsu


HELP

Preberite še:
Japonska skrivnost: kako živeti, ko se zdi vse izgubljeno

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.