Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. julija |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Kako je papež Janez Pavel II. jezil hudiča

POPE JOHN PAUL II,ROSARY

Alessia Giuliani | CPP

Ary Waldir Ramos Díaz - objavljeno 25/05/18

Sveti papež Janez Pavel II. je potrdil obred izganjanja hudiča in opozarjal, da je hudič zdaj bolj dejaven kot kadarkoli prej

Janez Pavel II. je bil tudi eksorcist, ki se ga je po besedah drugega slovitega eksorcista Gabriela Amortha hudič zelo bal. Do začetka pontifikata Janeza Pavla II. je eksorcizem veljal za “srednjeveško prakso”, ki je izginjala ob pojavu znanstvenega napredka na področju psihiatrije, medicine in tehnologije.

Zastarel obred

Papež, ki je prišel “iz daljne dežele”, je leta 1998 potrdil zastarelo obliko obreda za izganjanje hudiča, skoraj 400 let po tistem, ko je bila predstavljena prvotna različica. Sam je izvajal obrede za izganjanje hudiča znotraj vatikanskih zidov, kar je dokumentiral tudi časnikar David Murgia v televizijski oddaji na programu TV2000, radijski in televizijski mreži italijanske škofovske konference.
Preberite še:
Napotki papeža Frančiška za boj proti hudiču

Po navedbah virov je poljski papež kot mlad duhovnik opravljal eksorcistične obrede pri ljudeh, ki so trpeli zaradi različnih nepojasnjenih bolezni in za katere je veljalo, da jih je obsedel hudič.

Tudi kardinal Jacques-Paul Martin, prefekt papeške hiše med pontifikatom Janeza Pavla II., je v posthumnih spominih potrdil, da se je poljski papež leta 1982 v Vatikanu soočil s hudičem, ko je od obsedenosti osvobodil mlado žensko. Prelat v spominih piše, kako je škof iz Spoleta zaprosil za avdienco pri papežu, da bi mu predstavil Francescin primer.

Embed from Getty Images

Obsedena Francesca

27. marca 1982 je Francesca z družino prišla na Trg svetega Petra. Zdravniki niso znali pojasniti njenih težav in za mlado žensko sta skrbela duhovnik eksorcist in njen župnik. Ker njenega primera ni bilo mogoče pojasniti, je škof Alberti iz Spoleta Francesco pripeljal k papežu. Duhovnik Baldini Ferroni, ki je Francesco in njeno družino spremljal na poti v Vatikan, se je tako spominjal dogodka:

“Odpeljali so nas v sobo, kjer se je papež ravno odeval v mašna oblačila. Francesca ni kazala nobenih čustev. Papež je v roke vzel knjigo z obredom eksorcizma in začel brati v latinščini. Mlada ženska je vztrepetala, čeprav na obrazu ni kazala čustev. Nato se je kriče začela valjati po tleh. Slišali smo njene krike. Janez Pavel II. je začel moliti različne molitve.”


Bronze statue of Archangel Michael

Preberite še:
Kako se angeli borijo proti demonom?

Popolnoma ozdravljena

Po obredu eksorcizma je papež vse navzoče spodbudil, naj ne skrbijo in naj še naprej molijo za Francesco. Ta je po obisku v Vatikanu povsem ozdravela; danes je poročena in mati štirih otrok, živi popolnoma običajno življenje. Njena obsedenost ni imela trajnih učinkov, kot je v oddaji na televiziji TV2000 potrdil njen župnik.

Glede moči obreda za izganjanje hudiča, ki ga je izvedel Janez Pavel II., je Gabriel Amorth dejal: “Ta obred sem opravil pri različnih ljudeh, ki tudi po dvajsetih letih še niso bili povsem svobodni. Vedno se pojavi izboljšanje, popolna osvoboditev izpod hudičevega jarma pa je nekaj čisto drugega.”

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


CIEKAWE ZDJĘCIA JANA PAWŁA II

Preberite še:
Sveti Janez Pavel II., kot ga še niste videli


John Paul II

Preberite še:
Kako pripraviti najljubšo sladico papeža Janeza Pavla II.

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.