Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pon, 29. aprila |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Edinstveni projekt, ki ga pripravljajo rojaku Baragi: Prihaja BA-ČI

FRIDERIK BARAGA

ARHIV KD TREBNJE

Barbara Oprčkal - objavljeno 28/09/18

V letu, ko mineva 150 let od smrti misijonarja Friderika Barage, se začenja edinstven projekt, v katerem bo glavno vlogo odigrala čipka

Tako, kot je to počel Baraga pred približno 200 leti, želijo tudi v Trebnjem spodbujati socialno vključevanje ranljivejših, in sicer z medgeneracijskimi klekljarskimi delavnicami. Poleg tega pa bodo znanje o Baragi širili tudi z različnimi razstavami, predavanji, literarnim natečajem, namenili pa mu bodo tudi posebno slaščico, ki so ji poimenovali kar Baragova rezina.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Film o Frideriku Baragi. Kako so si ga zamislili Američani

Eno je potrebno

Uvodni dogodek v celoten projekt bo v soboto 29. septembra, ko se bo ob 18. uri v Centru za izobraževanje in kulturo Trebnje odvijalo potopisno predavanje Po Baragovi poti. Hkrati bodo odprli tudi razstavo slik in replik predmetov iz Muzeja krščanstva na Slovenskem.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Še neslišane zgodbe o najslavnejšem slovenskem misijonarju

FRIDERIK BARAGA
ARHIV KD TREBNJE
Baragova pot

Na dogodku bodo javnosti prvič podrobneje predstavili projekt Eno je potrebno – Baraga in čipka kot niti sodelovanja. Ljubkovalno ime, ki so ga nadeli projektu, je kar BA-ČI, odvijal pa se bo pod okriljem predstavnikov Občine Trebnje in Kulturnega društva Trebnje – sekcija Žnurce. Oktobra bo potekala prva izmed 10 medgeneracijskih klekljarskih delavnic, s katerimi želijo predvsem opolnomočiti socialno ranljivejše skupine po vzoru Barage, ki je prav tako skušal čim bolj vključiti Indijance v severnoameriško družbo. Projekt združuje klekljarice iz vse Slovenije, ki že pripravljajo izdelke za osrednjo razstavo.

Trije novi lokalni produkti, ki jih prinaša projekt Baraga, pa so:

  • slaščica Baragova rezina,
  • glavna razstava Baragovo življenje, vpeto v čipko, in
  • zbornik črtic o Baragi, ki bo nastal v okviru posebnega literarnega natečaja.

Vse informacij o preostalih dogodkih pa lahko dobite tudi na Baragovi Facebook strani.


CURTIS CHAMBERS,VENERABLE FREDERIC BARAGA

Preberite še:
Američan, ki se je prelevil v slovenskega misijonarja


BARAGA SEMINARY

Preberite še:
Zamolčana zgodba o stavbi sredi Ljubljane


FRIDERIK IRENEJ BARAGA

Preberite še:
Slovenec, po katerem se imenuje tudi mesto v ZDA

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.