Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 25. junija |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Film o Frideriku Baragi. Kako so si ga zamislili Američani

FRIDERIK BARAGA

PRINTSCREEN | YOUTUBE

Barbara Oprčkal - objavljeno 21/04/18

Na ameriški katoliški televiziji EWTN so predvajali film o našem misijonarju Frideriku Baragi

Friderik Baraga je bil človek, ki je s svojim misijonarskim delovanjem pustil zelo velik pečat. Zato ga je papež leta 2012 razglasil za častitljivega Božjega služabnika, zdaj pa je tudi kandidat za svetništvo.

Ker letos obhajamo 150. obletnico njegove smrti, je v Sloveniji to leto Baragovo. Kar nekaj dogodkov se je že zvrstilo, osrednji pa bo 23. septembra v Trebnjem. Vsi spominski dogodki so obenem tudi priložnost za priprošnjo in molitev, da bi bil postopek za razglasitev za blaženega in svetnika čim prej končan.


FRIDERIK BARAGA

Preberite še:
Še neslišane zgodbe o najslavnejšem slovenskem misijonarju

Dokumentarni film: “Duhovnik s krpljami”

Prav nič zapostavljen pa ni Baraga niti v ZDA, kjer je kot misijonar in zatem škof preživel večino svojega življenja. Tudi zato ne preseneča, da so Američani, natančneje katoliški medij EWTN, o njem posneli kratek dokumentarni film, ki so si ga lahko ogledali danes. Naslov filma je They might be saints: Bishop Frederic Baraga (Lahko bodo postali svetniki: škof Friderik Baraga).

Slovenskega misijonarja v opisu dokumentarnega filma predstavljajo kot častitljivega škofa, njegovo delo med ameriškimi Indijanci pa vidijo kot herojsko misijo in tudi glavni vzrok za njegovo svetništvo. Imenujejo ga tudi duhovnik s krpljami. To je vzdevek, ki si ga je Baraga prislužil, ko je pozimi s krpljami potoval v oddaljene konce svoje fare, pogosto celo ponoči – in to v pokrajini, ki je bila še vedno zelo divja in neukročena.

Lahko si ogledate tudi kratek napovednik filma.


FRIDERIK IRENEJ BARAGA

Preberite še:
Slovenec, po katerem se imenuje tudi mesto v ZDA


FBI

Preberite še:
To je film, ki ga Slovenci nismo smeli videti


Movie God Willing

Preberite še:
5 razlogov, zakaj si morate ogledati ta italijanski film

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.