Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. julija |
Aleteia logo
Novice
separateurCreated with Sketch.

Ta cerkvica je bila nekoč znamenito romarsko središče. Kje?

KRKA CHURCH

PIA ŠKUFCA

Lojze Grčman - objavljeno 26/09/18

Sveta Kozma in Damijan sta dobila "svoje" dneve

26. septembra godujeta sv. Kozma in Damijan. Njima je med drugimi posvečena cerkev v dolenjskem kraju Krka, ki leži ob istoimenski reki v občini Ivančna Gorica. Ta je skupaj s krško župnijo in lokalnima turističnim ter kulturnim društvom pripravila serijo prireditev z imenom Kozmijanovi dnevi.


STICNA

Preberite še:
Skrivnostni beli menihi, ki zdravijo ljudi

Današnja godovnjaka sta sicer zavetnika lekarnarjev, zdravnikov, fizikov, frizerjev, zobozdravnikov, kirurgov, slaščičarjev … Izročilo pravi, da sta pomagala številnim bolnikom, mnogi so se ob njunih delih spreobrnili.

Fotopodobe krške cerkve in prireditev v njej:

Sv. Kozmi in Damijanu naj bi bilo v Sloveniji posvečenih osem cerkva. Krška je bila nekoč zelo znana po romanjih. Veljalo je namreč, da nihče, ki se zateče k omenjenima svetnikoma, s Krke ne bo odšel razočaran. Obstaja posebna knjiga čudežev in uslišanj, ki so se zgodili v tem dolenjskem kraju. Med letoma 1710 in 1784 je bilo zapisanih kar 745 takih primerov.


STICNA 2018

Preberite še:
Stična 2018 iz prve roke

Domači župnik Dejan Pavlin je vesel, da bo težišče lokalnega dogajanja te dni prav na Krki. “Gre za obuditev nekdanjega, v 18. in 19. stoletju največjega romarskega središča na Kranjskem. Sv. Kozma in Damijan sta priprošnjika za zdravje, zavetnika zdravstvenih delavcev, lekarnarjev. Praznični čas pred žegnanjem je odlična priložnost, da se v sodelovanju poveže župnija in da k nam pridejo tudi drugi romarji,” nam je povedal.


CO CZYNI KOBIETĘ PIĘKNĄ

Preberite še:
Možje, to so stvari, ki jih vaša žena počne vsak dan


CHRIST AND THE DEVIL

Preberite še:
Vsa Satanova imena in njihov pomen


THURN AND TAXIS

Preberite še:
Princesa, ki ruši vse okvirje: Lahko bi živela zaprta v gradu, a sem se odločila drugače

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.