Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 19. aprila |
Aleteia logo
Navdihujoče zgodbe
separateurCreated with Sketch.

Princesa, ki ruši vse okvirje: Lahko bi živela zaprta v gradu, a sem se odločila drugače

THURN AND TAXIS

PRINTSCREEN | YOUTUBE

Silvia Costantini - objavljeno 25/09/18

Vse tisto, česar o princesah še niste vedeli

Kakšne so in kako živijo današnje princese? Tako smo se spraševali, preden smo se srečali z Glorio Thurn und Taxis, ki je bila v osemdesetih letih preteklega stoletja znana kot ena nespornih protagonistov mednarodnega jet seta, pa tudi žena sedaj že pokojnega princa Johannesa von Thurn und Taxisa. Nadeli so ji celo vzdevek punk princesa.

Na vprašanje, kaj bi kot 25-letnica rekla sebi danes, je v enem svojih intervjujev odgovorila: “Dolgočasno. Nič, o čemer bi lahko pisali. Zdaj se poskušam obleči letom prijazno in biti elegantna dama, ne modna ikona.”




Preberite še:
Kdo je nečakinja princese Diane, ki vzbuja pozornost z lepoto in s slogom?

Princesa nas prijazno in preprosto sprejme v svojem rimskem domu in pripoveduje o sebi odkritosrčno, v živahnem pogovoru, začne pa z vero v svojem življenju.

Ste bili vedno verni?
Odrasla sem v zelo katoliški družini in moji stari starši so imeli veliko vlogo pri vsem tem. Moja ruska babica je bila pravoslavka, druga pa je bila Poljakinja in katoličanka. Tudi s starši smo molili pred jedjo, pred spanjem in vedno smo se ob nedeljah in različnih praznikih udeleževali svete maše.

Odkar sem bil mlado dekle, sem spoznala, da je treba svojemu življenju določiti smer, izbrati, ali boš na strani dobrega ali zla. In iz tega obdobja nosim podobo kot sen: vedela sem, da glas hudiča pomeni obljube o velikih uspehih, medtem ko bi imela z angeli lepo življenje, ampak šele ob koncu življenja. In hotela sem sodelovati z angeli.

V sedemdesetih in osemdesetih letih, ko sem odrasla in zapustila dom, vera ni več igrala več te velike vloge v mojem življenju kakor v otroštvu. A čez čas, ko sem bila mlada nevesta in sem postala mati, sem hotela svojim otrokom omogočiti katoliško vzgojo. Najpomembnejše, kar sem jim lahko prenesla, je bilo absolutno zaupanje v nebo. Čeprav je vera dar.


JUAN DIEGO

Preberite še:
Služabnik indijanske princese, zaradi katerega se je spreobrnilo šest milijonov ljudi

Kaj vam pomeni biti zavzeta katoličanka?
Veliko dolgujem svoji teti, redovnici benediktinki, ki mi je vedno govorila, da moram uporabljati svoje ime v službi Gospoda, da mora moja slava služiti temu, da pokažem na lepoto evangelija.

Sprejela sem za svoje to vabilo in razumela sem, da želim spodbujati katoliško življenje, življenjski slog v vseh okoliščinah, tudi s tiskom.

Drugi pomemben element moje vere so oporne točke v Cerkvi. Šolala sem se v Regensburgu in zelo hitro sem razumela, da moram, če hočem biti v Cerkvi, razumeti več in da moram imeti oporo duhovnikov, s katerimi sem imela zaupen in prijateljski odnos. Tako sem si oblikovala mrežo duhovnikov. Med njimi je bil tudi tedanji kardinal Ratzinger, ki je prihajal v Regensburg na počitnice in s katerim se je ustvaril lep odnos.


PRINCESS DIANA AND MOTHER TERESA

Preberite še:
Neverjetno prijateljstvo med svetnico in princeso

Ali verjamete v božjo previdnost?
Vedno sem dovolila, da me vodijo dogodki, božja previdnost, dobrota. Še posebej pa moj angel, ki mu popolnoma zaupam. Jožefmarija Escrivá je govoril, da vedno, ko mora skozi vrata, da prednost svojemu angelu. In to je odnos, ki bi ga morali imeti s svojim angelom. Ne čutim njegove navzočnosti, ampak vem, da je ob meni.

Po moževi smrti ste morali sami vzgajati svoje tri otroke. Od kod ste črpali moč?
Močna, ustaljena vera in mreža v Cerkvi sta bili moja podpora. V tistih dneh je bilo veliko ljudi, ki so se želeli okoristiti z mano, ker sem ostala sama. Toda hranila sem se pri izviru vere in uspelo mi je.

Zaupala sem se angelom in oni so me vodili. Pomagali so mi na različne načine, na primer tako, da sem se srečala s človekom, ki sem ga potrebovala v tistem določenem trenutku. Zaupati angelom je bilo najboljše, kar sem lahko naredila, tudi najbolj ustrezno mojemu značaju, ker ne maram načrtovati, ampak želim biti odprta, zaupati.


SOPHIE HABSBURG

Preberite še:
Sophie Habsburg: Današnja moda uničuje našo ustvarjalnost

[protected-iframe id=”b7f0be52d22028d72b4684fadd12c817-133580111-130919046″ info=”//www.instagram.com/embed.js” class=”instagram-media”]

Kako se ukvarjate z “odrinjenimi”?
Naša družina načrtno, že skoraj 100 let, skrbi za organizacijo “toplega obeda” za revne, in sicer v gradu v Regensburg, v lepi obednici benediktincev.

Leta 1919 je bilo po vojni tudi v Nemčiji veliko revščine in ljudje so trpeli lakoto. Dedek mojega moža je začel to skrb za revne.

Ko sem ovdovela in sem morala poskrbeti za upravljanje moževe dediščine, sem se morala nekaterim stvarem odreči. Spraševala sem se, ali bi morala zapreti to institucijo, ker v današnjih časih ni več lakote kakor po vojni. Toda preden sem sprejela odločitev, sem naročila študijo in izkazalo se je, da so tudi v bogati Nemčiji lačni ljudje. Danes so novi revni študentje in starejši. Starejši živijo s skromnimi sredstvi in za njih je ta topel obrok pogosto edini obrok dneva. Zato sem se odločila ohraniti to institucijo in tega nismo oglaševali, ker se v naši miselnosti dela dobro brez oglaševanja.


KATE MIDDLETON

Preberite še:
Nenavadna pravila, ki jih mora spoštovati vojvodinja Kate

Katera je vaša najljubša molitev?
Vsak dan imam seznam molitev v nemščini. Še zlasti molim k Svetemu Duhu, večkrat na dan molim k angelom Gabrijelu, Mihaelu in Rafaelu. In seveda rožni venec k Mariji. Ko ne morem počivati, je rožni venec najboljše darilo z nebes.

Moje življenjsko vodilo je: “Postavi predme, Gospod, to, kar moram storiti, pokaži mi vizijo tega, kar moram storiti.” Zato me Nebesa dobro poznajo!

Nekaj utrinkov iz njenega življenja si lahko ogledate tudi v videu.


PRINC WILLIAM AND KATE MIDDLETON

Preberite še:
Stilski triki, ki se jih lahko naučimo od Kate Middleton

Mnogi bi vam zavidali vaš družbeni položaj. Kaj bi jim rekli? Kaj vam je res pomembno?
Svoj družbeni položaj sem morala usvojiti. Seveda je čudovito biti princesa T&T, a lahko bi živela zaprta v svojem gradu. Namesto tega sem se odločila, da bom živela zunaj, med ljudmi.

Moja teta redovnica mi je vedno govorila, da moram biti med ljudmi, ker jim bom lahko s svojim življenjem pomagala, da se zaljubijo v Gospoda. In jaz delam tako, na primer v Nemčiji sodelujem v televizijskih kvizih in tudi če govorimo o lahkih stvareh, imam vedno priložnost, da dam kaj globokega.

Vemo, da sta velika prijatelja z zaslužnim papežem Benediktom XVI. Kdo je Joseph Ratzinger od blizu? Ste ga srečali v zadnjem času?
Papeža sem videla pred zadnjim božičem. Res je vedno isti, samo z nekaj leti več. Ima isto življenjsko radovednost, vedno se rad nasmeji. Odkar se je odpovedal pontifikatu, je spet postal takšen, kot je bil.

Imate v predalu še kakšne sanje?
Kar zadeva moje sanje, sem že dosegla vse, kar bi si lahko želela. Svojim otrokom želim, da srečajo življenjskega sopotnika, s katerim bodo rasli v veri.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila italijanska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Irena Santoro.


MEGHAN MARKLE

Preberite še:
Vojvodinja Meghan že gre po stopinjah princese Diane


ROYAL FAMILY

Preberite še:
Princ William in Kate skupaj z družino na osupljivih fotografijah


ELIZABETH PHILIP

Preberite še:
7 naukov uspešnega zakona kraljice Elizabete II. in princa Filipa

Tags:
intervju
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.