Aleteia logoAleteia logoAleteia
čet, 25. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Ali veste, kako pomembno je znamenje križa?

CHILD CROSS

VINCENTI Sanctuaire Lourdes I CIRIC

Aleteia Brazilija - Maja Pintarič - objavljeno 11/09/18

Če bi vedeli, kakšno moč ima znamenje križa skupaj s to kratko molitvijo, bi jo zagotovo večkrat zmolili

*(†) Po znamenju Svetega križa,
*(†) reši nas, Gospod, naš Bog,
*(†) naših sovražnikov!
*(†) V imenu Očeta, Sina in Svetega Duha. Amen!

Ne gre za obredno gesto

Znamenje križa ni obredna gesta, ampak močna molitev. Je znamenje kristjanov. Mnogi svetniki so si z njim izprosili varstvo. Z njim Boga prosimo, da nas po križu svojega sina Jezusa Kristusa reši naših sovražnikov in vseh pasti zla, ki nam preti.

Slovenci imamo navado, da se pokrižamo z velikim križem, ki ga z desnico naredimo od čela do prsnega koša in od leve do desne rame, oziroma z malim križem, kar so v resnici trije mali križi, po eden na čelo, usta in prsni koš. Nekateri narodi pa naredijo najprej mali križ, nato kot nekakšen zaključek še velikega. Hkrati izgovarjajo besede zgornje molitve.


POPE FRANCIS,SIGN OF THE CROSS

Preberite še:
Kako se pokrižati pred evangelijem

Pokrižamo se umirjeno, zbrano, dostojno, v predanosti in s spoštovanjem:

† na čelo: Po znamenju Svetega križa – Boga prosimo, da vodi naše misli, da bodo dobre, plemenite in čiste, ter od nas odvrne negativne, ki nam povzročajo le slabo;

† na usta: reši nas, Gospod, naš Bog – prosimo Boga, da bi iz naših ust prihajale dobre besede in bi z njimi vedno gradili Božje kraljestvo in bi bile bližnjim v dobro;

† na prsi: naših sovražnikov! – prosimo, da bi v našem srcu vladala le ljubezen in božji zakoni, od nas pa naj odžene slabe misli in čustva, kot so jeza, sovraštvo, pohlep, poželenje … da bi postali pravi Božji častilci;

V imenu Očeta, Sina in Svetega Duha. Amen! – ob teh besedah izročitve naredimo veliki križ. Naredimo ga spoštljivo, zavestno, v veri in z ljubeznijo, kajti izraža našo vero v skrivnost Svete Trojice, ki je jedro naše vere.


Pope Audience Wednesday

Preberite še:
“Naučite otroke, da se bodo znali pokrižati”

Pokrižajte vse, ki jim želite Božjega varstva

Zdaj, ko veste, kakšno moč ima v sebi znamenje križa, ga ne pozabite v veri in upanju narediti, preden odidete od doma, začnete delo, v težkih trenutkih … ne pozabite nanj tudi v veselih trenutkih!

Pokrižajte sebe, bližnje: pokrižajte svojega otroka pred odhodom od doma, zvečer, pokrižajte moža oziroma ženo, brata, sestro, nečake, vnuke … vse, ki jim želite Božje varstvo.

Ves čas prosite Boga, da bi vas in vaše bližnje obvaroval vsega zla, vi pa bi se zbudili, jedli, študirali, delali, spali, potovali … torej delali vse “v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha”.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila brazilska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Maja Pintarič.


SACRAMENTALS

Preberite še:
Trije močni verski predmeti, ki bi jih morali imeti doma


Young girl praying

Preberite še:
Zakaj se katoličani pred molitvijo pokrižamo


BLESS CAR

Preberite še:
Je res, da lahko kdorkoli blagoslovi karkoli?

Tags:
molitev
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.