Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sre, 24. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

Trije močni verski predmeti, ki bi jih morali imeti doma

SACRAMENTALS

Mercy McNab Photography

Philip Kosloski - objavljeno 22/06/18

Ti mali verski predmeti vsebujejo veliko duhovno moč, ki lahko zaščiti vašo družino

Uporaba zakramentalov je eden izmed najbolj napačno razumljenih običajev v Katoliški cerkvi. Zakramentali so del cerkvenega življenja od samega začetka, toda ljudje jih pogosto dojemajo kot neke vrste vraževerje. To v veliki meri lahko pripišemo dejstvu, da so jih mnogi katoličani skozi stoletja uporabljali na vraževeren način, saj jih ni nihče naučil, kako se zakramentale pravilno uporablja. Namesto da bi jih uporabljali z vero, so jih nekateri katoličani uporabljali kot talismane, ne pa kot orodje milosti.

Res škoda, saj naj bi zakramentali obogatili in ne ovirali naše duhovno življenje. Cerkev jih je vpeljala, da bi nas pritegnila v še zaupnejši odnos z Jezusom, njihov namen pa je, da blagoslavljajo vsak delček našega življenja. Zakramentali so okrepitev sedmih zakramentov in vnašajo Božjo milost v vse, kar počnemo.


MAN SAINT

Preberite še:
Smo kristjani shizofreniki?

Prav posebno moč imajo zakramentali v naših domovih. Če jih uporabljamo v duhu vere, nas lahko obvarujejo pred duhovno škodo ali pa nas navdihnejo, da bomo živeli sveto in Bogu posvečeno življenje.

Trije zakramentali, ki jih predstavljamo, lahko ob pravilni uporabi poskrbijo za duhovno spodbudo v našem domu in odganjajo duhovne sovražnike, ki v senci prežijo nanj.

Blagoslovljena voda

Blagoslovljena voda ima dvojni pomen: spominja nas na naš krst, obenem pa je simbol duhovnega očiščevanja. Blagoslovljena voda naj bi imela veliko moč nad hudičem, saj hudič ne prenese te “čiste” vode, ker je sam “nečist” do konca dni.  Spominja nas tudi na vodo, ki je pritekla z Jezusove strani, kar je simbol krsta, in ob njej pomislimo na dan, ko je bil hudič premagan (dan Jezusovega križanja).

Po starodavnem običaju naj bi doma na stenah imeli majhne kropilnike, preprosta (ali pa tudi ne) koritca za blagoslovljeno vodo, s katero se lahko čez dan večkrat pokrižamo. Posebej priročno je, če kropilnik namestimo pri izhodu iz hiše in v spalnicah družinskih članov. Na ta način bomo vedno osredinjeni na Jezusa in bomo sami sebe spodbujali, da ostanemo čisti. Blagoslovljeno vodo je dobro imeti pri sebi, kadar se želimo otresti kakršnegakoli hudičevega vpliva.


PRECIOUS,BLOOD,CHALICE

Preberite še:
Predmeti, ki se uporabljajo pri sveti maši. Jih prepoznate?

Blagoslovljena sol

Če je mogoče, je doma dobro imeti tudi vrečko blagoslovljene soli. Zanjo moramo župnika prositi posebej ali pa si priskrbimo zalogo na štefanovo, ko duhovniki tradicionalno blagoslavljajo konje in sol. Tega zakramentala sicer po cerkvah ne uporabljamo prav pogosto, vendar je zelo močno orožje proti hudiču, kot je razvidno iz odlomka blagoslova, ki ga duhovnik izreče po Rimskem obredniku.

Vsemogočni in večni Bog, ponižno te prosimo, da v svoji neizmerni milosti in ljubezni blagosloviš to sol, ki si jo ustvaril in podaril človeštvu, da lahko postane izvir zdravja za dušo in telo vseh, ki jo bodo uporabljali. Naj vse, česar se dotakne, temeljito očisti in zaščiti pred napadi hudih duhov. Po Kristusu, našem Gospodu.

WOMAN WITH TALISMAN

Preberite še:
Je škodljivo, če uporabljam talismane?

Križ

Še en zelo močan zakramental, ki ga pogosteje vidimo po domovih, je križ. Križ nas ne spominja le na neizmerno ljubezen, ki nam jo namenja Bog, temveč je tudi odlično sredstvo za odvračanje duhovnih sovražnikov. Križ je Satanova poguba in znamenje vsega, kar prezira. Dobro je imeti križ v vsaki sobi hiše ali stanovanja, da lahko pogosto premišljujemo o Jezusovi neizmerni žrtvi ljubezni, obenem pa nas podoba križa spominja, na kaj se moramo osredotočiti v trenutkih skušnjav.

Ti dve molitvi ob blagoslovu križa v Rimskem obredniku povzemata vse razloge, zakaj te zakramentale potrebujemo v svojem domu.

Sveti Bog, vsemogočni Oče, večni Bog, prosimo te, blagoslovi ta križ, da bo postal odrešujoča pomoč človeštvu. Naj nam bo v oporo v veri, spodbuda za dobra dela, zveličanje duš; in naj nam bo tolažba ter ščit proti krutim sovražnikovim puščicam; po Kristusu, našem Gospodu.Gospod Jezus Kristus, blagoslovi ta križ, s katerim si iztrgal svet iz Satanovega prijema, in na katerem si s svojim trpljenjem premagal skušnjavca, ki se je veselil padca prvega človeka, ko je ta ugriznil v prepovedan sad. Tukaj je, pokropljen z blagoslovljeno vodo. Naj bo ta križ blagoslovljen v imenu Očeta in Sina in Svetega Duha; in naj bodo vsi, ki klečijo in molijo pred tem križem v čast našemu Gospodu, deležni zdravja na duši in telesu; po Kristusu, našem Gospodu.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila ameriška izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Mojca Masterl Štefanič.


CROSS

Preberite še:
Pet različnih križev in kakšen je njihov pomen


TATTOO OF JESUS

Preberite še:
Ali Sveto pismo res prepoveduje tatuje?


GORNJI GRAD CATHEDRAL

Preberite še:
Veste, kje je največja cerkev v Sloveniji?

Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.