Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Duhovnost
separateurCreated with Sketch.

“Naučite otroke, da se bodo znali pokrižati”

Pope Audience Wednesday

Antoine Mekary | ALETEIA | I.MEDIA

Barbara Oprčkal - objavljeno 20/12/17

Nikar ne zamujajte k sveti maši, saj je tudi uvod še kako pomemben

Papež Frančišek je na splošni avdienci v dvorani Pavla VI. nadaljeval pojasnjevanje pomena svete maše. Korak za korakom je pojasnil uvodne dele, vernike pa med drugim pozval, naj ne zamujajo k obredu, saj je tudi uvod v sveto mašo še kako pomemben.


Pope Francis General Audience

Preberite še:
Tole papež Frančišek svetuje mamicam

Znamenje križa

“Maša se začne z znamenjem križa, z uvodnim obredom, saj s tem začnemo kot skupnost častiti Boga. Zato je pomembno čas načrtovati tako, da ne zamudimo, ampak pridemo prej in lahko pripravimo srce za obred, za to obhajanje skupnosti.”

Ob tem je poudaril, da je zelo pomembno, da otroke naučimo, kako pravilno narediti križ. “Ste videli, kako otroci napravijo znamenje križa? Ne vedo, kaj delajo, vsaj včasih je tako. Naredijo znamenje, ki pa ni znamenje križa. Prosim vas, očete, mame, stare starše, že od mladih nog naučite otroke, da se prav pokrižajo, in jim razložite, kaj pomeni imeti kot varstvo Jezusov križ,” je pozval papež.

Eno dejanje

Spregovoril je o nekaterih posameznih uvodnih delih maše in ob tem poudaril, da mašo sestavljata dva dela. To sta besedno bogoslužje in evharistično bogoslužje, ki sta med sabo tako tesno povezani, da sta eno samo bogoslužno dejanje.

web3-kid-praying-mother-philippe-lissac-godong

Uvodni pozdrav

Znamenju križa sledi duhovnikov pozdrav “Gospod z vami” in občestvo odgovori “In s tvojim duhom”.

Duhovnikov pozdrav in odgovor ljudstva po besedah Frančiška razodevata skrivnost zbrane Cerkve. S tem se izrazita ista vera in vzajemna želja, da smo z Gospodom in da živimo v edinosti z vso skupnostjo.




Preberite še:
Bomo očenaš po 400 letih molili drugače?

Kesanje

Kesanje je del v uvodu svete maše, ko duhovnik povabi vernike, da priznajo in obžalujejo svoje grehe.

“Vsi smo grešniki. Ne vem, morda kdo med vami ni. Če kdo ni, prosim, naj dvigne roko tako, da bomo vsi videli,” se je pošalil papež, nato pa nadaljeval: “Vsi smo grešniki in zato na začetku maše prosimo odpuščanje. To se imenuje kesanje. Ne gre za to, da pomislimo na storjene grehe, ampak za veliko več. Gre za povabilo, da z vso ponižnostjo in iskrenostjo, kot cestninar v templju, pred Bogom in pred skupnostjo, pred brati in sestrami izpovemo, da smo grešniki.”


POPE FRANCIS,BIRTHDAY

Preberite še:
Nekaj zanimivosti o papežu Frančišku na njegov 81. rojstni dan

Mir in veselje

Papež je pozdravil romarje in jih ob pričakovanju Jezusovega rojstva spodbudil, da te dni preživijo kar najbolj dejavno, tudi s sodelovanjem pri sveti maši, da bodo tako izkusili bližnje srečanje z Jezusom.

Poudaril je še, da nas Jezus želi s svojim rojstvom rešiti in nas napolniti z mirom in veseljem.

Tags:
duhovnikotrocipapež Frančišeksveta maša
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.