Aleteia logoAleteia logoAleteia
Sob, 20. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

10 znakov, da nisi v zvezi s pravo osebo

COUPLE FIGHT

Kaspars Grinvalds I Shutterstock

Catholic Link - objavljeno 10/09/18

"Ljubezen ne sme zrasti na pesku čustev, ki pridejo in gredo, ampak na skali resnične ljubezni, ljubezni, ki je od Boga." (Papež Frančišek)

Pravi pomen zaroke oziroma časa pred poroko je žal velikokrat izkrivljen zaradi razmer, v katerih živimo. V resnici je to čas, ko osebi odkrivata, ali sta resnično skladni, da bolje spoznata sebe, svoje navade, okuse in nagnjenja.

Fant in dekle se bosta trudila, da bi drug drugemu ugajala, a nekaj znamenj nam lahko pokaže, ali odnos deluje in ali sta na pravi poti. Navsezadnje je mogoče, da niste s pravo osebo.


COUPLE,ARGUES

Preberite še:
Najboljša stvar, ki jo lahko naredite, ko ima vaš partner slab dan

Po raznolikih izkušnjah lahko naštejemo 12 znakov, ki nam pokažejo, kdaj se moramo v odnosu ustaviti ali ga popolnoma končati. A pozor!

To ne pomeni, da se ne smemo potruditi in narediti vsega, kar je v naši moči za dober odnos. Dobro je prepoznati, kdaj je čas, da se odnos premakne na drugo raven, in če potem, ko smo se potrudili, stvar preprosto ne deluje, to ni prava pot.

1. Partner je nespoštljiv

Nespoštovanje v odnosu je kot zlomljen krožnik: kose lahko zberemo in jih zlepimo nazaj, a nikoli več ne bo enako. Kadar v odnosu partner uporablja grde in nespoštljive besede, se spoštovanje izgubi. Če dopustimo, da se to dogaja, in smo tiho, bo težko kaj popraviti.


CIERPIĄCA KOBIETA

Preberite še:
Možu se bojim povedati, da sem tretjič noseča

MITY NA TEMAT MAŁŻEŃSTWA

2. Rad laže

Laž lahko postane navada. Nekateri se skrivajo za “belimi” lažmi. Tega pravzaprav ni, saj majhne laži vodijo v velike. Posledice laži so strahotne, kajti laž prej ali slej pride na dan. Odnos mora biti pošten in če nekdo v odnosu rad laže, vam tega vsekakor ne priporočamo.

3. Obljublja, obljublja, a nikdar ne izpolni obljube

Dovolj prelomljenih obljub! Če veš, da nečesa ne moreš izpolniti, ne obljubljaj. Igrati se z občutki drugih ni zdravo in na koncu boš samo izgubil zaupanje osebe, ki jo imaš najraje. Nekega dne boš morda nekaj zares obljubil, a ne bo nikogar več, ki bi ti verjel.


COUPLE

Preberite še:
Ali lahko obstaja dober zakon brez ljubezni?

4. Nasprotuje tvoji veri

Mogoče je po zunanji podobi tvoja sanjska ženska ali moški. Poleg tega je morda pametna in duhovita oseba, a ne veruje v Boga in je proti vsem cerkvenim naukom. Mogoče je, da je treba človeku krščanstvo le pokazati v pravi luči in bo nanj gledal drugače. A če oseba živi zelo drugačno življenje od tvojega in te oddaljuje od Boga, je najbolje, da premisliš in se priporočiš Svetemu Duhu, da ti pomaga sprejeti pametno odločitev.

5. Še vedno proti poroki

Katoličani poznamo pomen zakramenta poroke. Seveda je pred tem potreben čas skupne hoje, a se zamisli, če partner nenehno komentira v slogu “poroka je za neumneže” ali “zakaj bi se poročila, saj je tako čisto v redu” ali pa sta par že sedem let in pravi, da “ni prave vneme”. Poskusi se pogovoriti, ne predpostavljaj, a si kljub temu ne ustvarjaj lažnih upov. Te teme niso preproste, a je o njih treba razpravljati, da bi vedela, kaj oba v odnosu resnično pričakujeta.


CHILD

Preberite še:
“Starši postajajo sitni taksisti, otroci pa neustvarjalne ovce”

6. Je nezvest in se ne spremeni

Zaroka je zaveza, prostovoljna zveza, ki se lahko ravno tako prostovoljno tudi sklene. Če ti je partner nezvest, pa si se tega kar nekako navadil, odnos dokončno končaj. Nobenega razloga ni za dopuščanje stalne nezvestobe. Če se nekaj zgodi enkrat in se temu pripiše zadosten pomen ter se nato popravi, dobro. Sicer se lahko ponovi še tisočkrat.

BREAKUP
By Antonio Guillem | Shutterstock

7. Ne želi preživljati časa s tvojo družino in prijatelji

Kdo je bil s tabo od začetka? Kdo te najbolje pozna? Tvoja družina in tvoji prijatelji. Od njih se ne smeš niti oddaljiti niti jih zapustiti, ker bi te partner tako prosil. Seveda morata imeti dovolj časa zase, a če partner nikoli noče biti v družbi tvojih prijateljev in družine, potem je čas za spremembo.


COUPLE FIGHT

Preberite še:
5 stvari, ki vam lahko uničijo zakon

8. Njegovi cilji so izključno materialni

Vsi sanjamo o veliki hiši, o dobri karieri, o dobrem avtu … Ampak si moramo zadati tudi duhovne cilje: da bi bili boljši ljudje, da bi pomagali drugim, da bi bili trdna opora vsem, ki nas potrebujejo.

Če partner govori samo o denarju in o še več denarja, to morda nakazuje na pomanjkanje ponižnosti. Tvoja dolžnost je, da poskušaš razširiti to obzorje. Lahko pokažeš, kako drugi ljudje trpijo, kako so lačni in nimajo strehe nad glavo.


JANA LAMPE

Preberite še:
“Ne pozabi, zakaj si se rodila: da drugim prinašaš veselje in ljubezen”

9. Podcenjuje tvoje dosežke

Če drugega zaničuješ, ne postajaš boljši. Partner je ob tebi zato, da se veseli tvojih dosežkov in podvigov. Ne gre za tekmovanje, ampak za skupno pot. Drug drugega morata spodbujati, kadar splahni navdušenje in se zdi, da so cilji nedosegljivi. Skupaj sta zato, da se podpirata in si pomagata, ne pa da drug drugega ponižujeta ali sta zavistna zaradi dosežkov drugega.

10. Pusti te na cedilu, ko ga najbolj potrebuješ

Običajno drugo osebo najbolj  spoznamo v težkih preizkušnjah. Smrt ljubljene osebe, bolezen, gmotna negotovost, slabo obdobje na delovnem mestu ali študiju so priložnosti za utrditev odnosa. Drugega nimamo radi samo v veselih trenutkih, ampak tudi v negotovosti in žalosti. Če partner zbeži ob prvi oviri, to ni dober znak.

Najpogosteje najdemo tisoč in en izgovor, da odnosa ne bi končali. Verjamemo, da se oseba lahko spremeni, da se bodo stvari izboljšale ali da se bo zgodil čudež. Ob tem pozabljamo, da je lahko obdobje samote popolni dar, ki nam ga je Bog pripravil, da bi sebe lahko bolje spoznali in da bi se mu približali. Ne bojmo se moliti in ga prositi, naj nam pošlje moža ali ženo, kot sta bila sveti Jožef in Marija.

Prispevek je nastal po izvirniku, ki ga je objavila španska izdaja Aleteie. Prevedla in priredila Jasmina Rihar.


COUPLE IN FRONT OF CATHEDRAL

Preberite še:
Zakaj je zakonski odnos podoben gradnji katedrale


SAD

Preberite še:
Vzgoja brez discipline: devet nasvetov, kako se ji izogniti


MARIA STELLA BARONE

Preberite še:
“Šla sem čez osebni pekel, ki je trajal petdeset dni”


KREDARICA

Preberite še:
Dan, ko se je na Kredarici gnetlo 5.000 ljudi. Zakaj?

Tags:
odnosi
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.