Aleteia logoAleteia logoAleteia
Pet, 29. marca |
Aleteia logo
Umetnost in potovanja
separateurCreated with Sketch.

Dan, ko se je na Kredarici gnetlo 5.000 ljudi. Zakaj?

KREDARICA

OTON NAGLOST | DRUŽINA

Lojze Grčman - objavljeno 08/09/18

Najvišje ležeče svetišče v Sloveniji ‒ kapela Marije Snežne na Kredarici

Kapela na Kredarici, posvečena Mariji Snežni, je z 2.515 oziroma po drugih podatkih 2.511 metri nadmorske višine uživa sloves najvišjega svetišča na Slovenskem. Blagoslovljena je bila leta 1992, ko je na Kredarico poromalo kar 5.000 vernikov, somaševanje pa je vodil nadškof Alojzij Šuštar. Levji del zaslug zanjo ima tedanji dovški župnik FranceUrbanija.




Preberite še:
Aljažev stolp je “sestopil” s Triglava

Prvo kapelo, nedaleč stran od zdajšnje, je leta 1896 postavil njegov predhodnik Jakob Aljaž. Posvečena je bila Lurški Materi Božji. A so jo spomladi leta 1953 planinci našli porušeno.

Kapela na Kredarici v fotografijah:

Žegnanje na Kredarici je 5. avgusta, na praznik Marije Snežne. Najdragocenejši inventar nove kapele je baročna slika Fortunata Berganta z motivom Device Marije iz 18. stoletja. Oltar je okrašen s slikami Lojzeta Čemažarja. Kapela ima tudi tri bronaste zvonove.

Ob kapeli na Kredarici so v našem gorskem svetu Mariji Snežni posvečene še kapele na Veliki planini, na Krvavcu in v Gozdu -Martuljku. Marija Snežna je pri nas zavetnica tudi v treh župnijskih cerkvah: v Slovenskih goricah, Solčavi ter v Trnovem nad Gorico, varuje pa še nekaj podružničnih cerkva.

Največja cerkev Marije Snežne, ki je tudi največja Marijina cerkev na svetu, stoji v Rimu. Spoznajte jo v videu.

[protected-iframe id=”c3125556f39e9f6ea7c731c09e8032c4-133580111-130922336″ info=”https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAleteiaSI%2Fvideos%2F2085896824773076%2F&show_text=0&width=476″ width=”476″ height=”476″ frameborder=”0″ style=”border:none;overflow:hidden” scrolling=”no”]


ALJAŽEV STOLP

Preberite še:
Kako so duhovniki ubranili slovenski narod


BOHINJ

Preberite še:
Za teden dni brezplačno v Bohinj! Poznate družino, ki bi jo poslali tja?


WOMAN - MACBOOK - FACEBOOK

Preberite še:
Preverite sedem glavnih grehov po posameznih družbenih omrežjih

Tags:
Marija
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.