Aleteia logoAleteia logoAleteia
Ned, 26. maja |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

5 stvari, ki vam lahko uničijo zakon

COUPLE FIGHT

Kaspars Grinvalds I Shutterstock

Meta Zajec Bevk - objavljeno 20/08/18

Česa ne počnite, če hočete dolg in srečen zakon.

 1. Vedno imate prav

Dopustite možnost, da ima vaš zakonec morda prav v zvezi z načrti za obnovo hiše. Ali za to, kdaj je potrebno otroka peljati k zdravniku. Ne ponižujte ga in mu dovolite, da zasije na področjih, ki mu ležijo. Podprite ga tam, kjer to potrebuje, veščine, ki jih obvlada, pa pustite pri miru.


RELATIONSHIP,MARRIAGE

Preberite še:
4 obredi, brez katerih v zakonu ne gre

2. Niste zares zapustili očeta in matere in se pridružili svoji ženi oziroma možu

Zares ljubite in cenite svojo primarno družino in prijatelje, vendar to ne sme vplivati na odnos, ki ga imate s svojim zakoncem, ali na vajino družino. Preglasiti potrebe zakonca s potrebami vaših staršev vas bo drago stalo. Postavite jasne meje, čeprav to ni lahko, sploh ne lastni primarni družini.

3. Prikrojite resnico in imate skrivnosti

Vsak dan govorite o tem, kako ste se imeli, kaj ste počeli, kaj vas je vznemirilo ali kaj ste dosegli. Skrivnosti in neresnice razdvajajo pare. Razmerja so zgrajena na zaupanju, gradite ga.

KRYZYS MAŁŻEŃSKI
Shutterstock

 4. Zamerite in ne odpuščate

Zamere in neodpuščanje so kot rak, več kot jih je, bolj so smrtonosne za zakon. Zato upoštevajte preprosto pravilo: Ne pojdite spat sprti z zakoncem. Povejte, kaj vas teži, rešite problem, spravite se med seboj in šele na to mirno zaspite. Naj ne zaide sonce nad vašo jezo!

5. Imata težave, povezane z denarjem

Finance v zakonu lahko prinesejo velike težave. Morda mož zasluži manj od svoje žene in se zato počuti manjvrednega. Morda se ne moreta uskladiti v zvezi s porabo sredstev, eden bi varčeval, drugi zapravljal. Morda oba skupaj ne zaslužita dovolj za stroške vajine družine. Karkoli že tiči za vajinimi finančnimi težavami, vedita, da obstaja višji odgovor na vajine težave. Skriva se v svetopisemskem citatu iz Matejevega evangelija 6,26: “Poglejte ptice na nebu! Ne sejejo in ne žanjejo, niti ne spravljajo v žitnice, in vendar jih vaš nebeški Oče hrani. Ali niste vi več vredni kot one?”


MARRIAGE

Preberite še:
Razmerje 80 : 20 deluje. Tudi v zakonu

Človek je postavljen na Zemljo z namenom, da je dober skrbnik ne le naravnih dobrin, temveč tudi denarja. Pričakuje se, da bomo modro porabljali zaslužen denar. In celo več kot to, pričakuje se, da se predamo v roke Očetu, ker ptice ne sejejo in ne žanjejo. In so preskrbljene. Zato smo tudi mi dolžni zaupati Božji previdnosti. Ker bo za vse poskrbljeno. To ne pomeni, da se ulezite in počakajte, da se zgodi, ampak da vsak korak, vsak načrt in vsak predviden strošek izročimo Njemu, ki precej bolje obvlada nebeško matematiko kot mi.


HAPPY COUPLE

Preberite še:
Zakaj na duhovne vaje za zakonce?


BRIŽINSKI SPOMENIKI

Preberite še:
To so rokopisi, ki so za Slovence neprecenljive vrednosti


ANTIDOTE

Preberite še:
Moralna kriza v Cerkvi? Obstaja protistrup

Tags:
zakon
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.