Aleteia logoAleteia logoAleteia
Tor, 16. aprila |
Aleteia logo
Življenjski slog
separateurCreated with Sketch.

Preverite sedem glavnih grehov po posameznih družbenih omrežjih

WOMAN - MACBOOK - FACEBOOK

By Denys Prykhodov | Shutterstock

Klemen Čeligoj - objavljeno 06/09/18

Grešna družbena omrežja

Avstralski spletni strokovnjak Matthew Hackling je na Twitterju objavil grafični prikaz sedmih “glavnih” družbenih omrežij. Vsakemu od njih pa je pripisal enega od sedmih glavnih grehov. Čeprav je prikaz satirično naravnan in gotovo ni najbolj objektiven (npr. nikjer ni omenjen YouTube, ki gotovo sodi med sedem najbolj priljubljenih omrežij), nas lahko spodbudi k boljši uporabi teh omrežij.

Facebook: zavist

Če si letos že bil na morju, to preprosto “moraš” objaviti na Facebooku (in zraven pripisati Vitamin S E A, se razume). Zavist uspešno lahko vzbujaš tudi z objavo svoje diplome, ocene v šoli oz. na fakulteti, s številom pretečenih kilometrov … Možnosti so neizmerne!


PANIC

Preberite še:
Sedem glavnih grehov – kateri so?

Twitter: jeza

Twitter je vsaj do neke mere zasnovan kot družbenokritično omrežje. Na njem naj bi se zbirali izobraženci in drugi, ki jim ni vseeno za svet okoli njih. Verjetno je omrežju avtor pripisal jezo zato, ker pri družbeni kritiki pogosto doživljamo in izražamo to čustvo. A vendar je (dostojna) družbena kritika boljši način rabe Twitterja kot le sledenje zvezdnikom resničnostnih šovov, za kar omrežje mnogi uporabljajo.

Yelp: požrešnost

Ta aplikacija ponuja sezname in kritike različnih turističnih točk, pri čemer prednjačijo restavracije, zato naj bi simbolizirala požrešnost. Ker pa ta aplikacija v Sloveniji ni posebej priljubljena, bi morda k požrešnosti sodil Instagram s slavno “oznako” #instafood.

WOMAN,SMART,PHONE
Shutterstock

PHONE TAKING PHOTO

Preberite še:
6 pasti na socialnih omrežjih, ki škodujejo vašemu zakonu

Instagram: napuh

Pravzaprav Instagram res ponuja še več priložnosti za napuh kot za požrešnost. Mnogi uporabniki sledijo na tisoče drugim zgolj zato, ker upajo, da jim bodo ti vrnili uslugo in tako povišali število njihovih sledilcev. No, če nato svojo bogato mrežo sledilcev izkoristiš za širjenje dobrega, vendarle v ospredju ni bil napuh …

Netflix: lenoba

Ker prek Netflixa lahko neomejeno gledaš filme in nanizanke, hitro postaneš (še bolj) len, saj se ti morda še v kino ne ljubi, ko pa je udobneje ostati kar na domačem kavču. Vseeno je plačljivi Netflix dobra alternativa nelegalnemu pridobivanju videovsebin s spleta.


KOMUNICIRAJMO BREZ TIPK

Preberite še:
Ko boste svoj telefon prepustili tem puncam, se vam bo življenje spremenilo

Tinder: nečistost

Na Tinderju s podrsavanjem slik drugih uporabnikov v levo oz. desno aplikaciji sporočiš, ali ti je človek na fotografiji všeč ali ne, zato Hachklingova izbira za poželenje ni presenetljiva. To sicer ne pomeni, da na Tinderju ne moreš spoznati ljubezni svojega življenja (konec koncev po podatkih Facebooka v ZDA tretjina novonastalih zvez vznikne na spletu!), a tudi uporabniki omrežij za spoznavanje “sorodnih duš” pravijo, da je Tinder bolj namenjen iskanju kratkotrajnih avantur. Seveda pa zmore Vsemogočni tudi prek aplikacije, ki morda temu ni namenjena, povezati človeka, ki bosta vse življenje skupaj.

LinkedIn: pohlep

Verjetno avtor v tem omrežju vidi simbol pohlepa zato, ker je namenjeno predvsem poslovnemu povezovanju. A verjamem, da ga večina mladih v Sloveniji ne uporablja zato, ker bi bili pohlepni, ampak ker bi radi tako dobili priložnost za morda eno svojih prvih plačanih del.

Prispevek je bil najprej objavljen v tedniku Družina, v rubriki Mladi val.


RELAXING

Preberite še:
So slabe novice povsod okoli vas? Poskrbite, da vam ne bodo prišle do živega


TECHNOLOGY

Preberite še:
Kako prepoznati “fake news”? Sledite tem 10 točkam


SMARTPHONE

Preberite še:
Koliko všečkov potrebuje Facebook, da vas pozna bolje od žene?

Tags:
greh
Podprite Aleteio!

Želimo si, da bi bila Aleteia vsakomur prosto dostopna. Ne zahtevamo registracije oziroma prijave. Trudimo se omejevati oglase, da ne bi bili preveč moteči, in, kolikor je mogoče, omejujemo stroške.
Vaši velikodušni darovi v podporo Aleteii bodo omogočili, da bodo desettisoči še naprej lahko brezplačno uživali v Aleteijinih vsebinah, ki ljudem lepšajo življenje, izobražujejo, spodbujajo in širijo dobro.
Aleteia želi služiti svojim bralcem in jim nuditi to, kar jih bogati. Da bi to lahko čim boljše počeli tudi v prihodnje, vas prosimo za finančno podporo.

Hvala že vnaprej!

Urška Leskovšek,
urednica Aleteie Slovenija

Top 10
Več
E-novice
Prejmi Aleteio v svoj e-nabiralnik. Naroči se na Aleteijine e-novice.